Zonguldak Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Şükür Küçükali, belirli bir süre esnaflık yaptıktan sonra iflas eden Bağ-Kur ya da sigorta primi ödeyen esnaflara maaş bağlanmasını önerdi.

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde gerçekleştirilen toplantıda, bir işyerinde 2 sene çalıştıktan sonra işten ayrılan kişiye işsizlik maaşı verildiği ve esnafa da aynı imkanların sağlanması yönünde öneri sunduğunu belirten Başkan Küçükali, açıklamasında şunları söyledi:

“BAKANLIK ÇALIŞMA BAŞLATTI”

“Benim de esnafım 3-5 sene Bağ-Kur ve sigortaya primi ödüyor, 3-5 sene sonra iflas ettiği zaman aç kalıyor. ‘Bunlar da ödedikleri prim karşılığında belirli bir müddet maaş alsın’ diye Vergi Haftası dolayısıyla Esnaf Odaları Birliği’nde yapmış olduğumuz toplantıda konuyu gündeme getirdim. Bu konuyu gündeme getirdiğimde Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı, Federasyona bildirdi. Federasyon da, bu konu üstünde çalışma yaptı ve çalışmanın sonucunu Bakanlığa bildirdi. Bakanlık da bu konuya sıcak bakıyor. Yani, prim ödeyip dükkanını kapatanlara işsizlik maaşı gibi bir çalışma başlatılmıştır. Bu konu üzerinde Federasyona teşekkür ediyorum. Bizim düşüncemizin hayata geçmesi hoşuma gitti. Esnafımız içinde hayırlı olsun.”

“ONLAR KENDİ MAAŞ SORUNLARINI ÇÖZÜYORLAR”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in esnafa yönelik çalışma yaptıklarıyla ilgili açıklamalarını da değerlendiren Başkan Küçükali, “Artık bunlar hep havada kalıyor. 10 senedir aynı konu işleniyor, ama bir türlü hayata geçirilemiyor. Ne hikmetse, milletvekilleri kendilerinin maaşları konusunda bir çalışma olduğunda bir araya gelip anında çözüyorlar. Ama esnafın sorunu için 10 senedir bir araya gelemiyorlar. Bu sorunu çözeceklerine inanmıyorum.”

“MUHARREM COŞKUN BİZİM SORUNUMUZU NEREDEN BİLECEK?”

“Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, bu işleri anlamaz. Muharrem Coşkun, bize sorup danışmadan kendi kafasına göre gitti, konuştu. Esnaf Odaları Birlik Başkanı’dır, ama Esnaf Odaları Başkanları ile hiçbir zaman bu konuları konuşmuyor, tartışmıyor. Önce bizden çözüm önerileri ile bilgi alması gerekiyor. Genel Başkan Yardımcısı’nın geleceği ona bir hafta önce söylenmişti. Bizi toplayıp düşüncemiz ve sorunumuz konusunda bilgi aldı mı? Almadı. İlk önce bize sorması gerekiyordu. Yoksa o nereden bilecek bizim sorunumuzu?”

“BİZE ACIMASINLAR, SORUNUMUZU ÇÖZSÜNLER”

“Esnafın en önemli sorunu, Marketler Yasası. Yıllardır mecliste, raflarda. Biz ‘büyük marketler şehir dışına çıksın’ demiyoruz ki. Avrupa standartlarına uymak istiyorsak, Avrupa’daki marketler yasasını Türkiye’de uygulayın. Hükümetin küçük esnafa acımasını istemiyoruz, sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi