Zonguldak merkezden Bahçelievler, Gümüşhane, İncivez ve 102 Mahalleleri hattında yolcu taşıyan minibüs sürücüleri ve bu hatlardaki özel halk otobüsleri, aynı hattı kullanarak Kozlu ilçesine giden minibüsçülerin, kendi yolcularını da taşıdığını ileri sürerek, kontak kapattılar.

Minibüsçüler, duraklarına, &[#]8220;Hatlar arasında sorunu çözecek yürekli yönetici arıyoruz&[#]8221;, &[#]8220;Saygıdeğer yolcularımızdan hizmet veremediğimiz için özür dileriz&[#]8221;, &[#]8220;Ekmeğimizi kimse elimizden alamaz&[#]8221;, &[#]8220;Yetki karmaşasına son&[#]8221;, &[#]8220;Alınan kararların uygulanmasını istiyoruz&[#]8221; yazılı dövizler astılar.

Dört durak çalışanı, Site Dolmuş Durağı&[#]8217;nda basın açıklaması yaparak, Kozlu dolmuş durağının kendi güzergahlarından yolcu almaması gerektiğini söyleyerek, bir an önce bu konuya çözüm bulunmasını istediler.

Site Dolmuş Durağı Başkanı Tacettin Turan, &[#]8220;Kuruluş amacı sadece Kozlu-Zonguldak, Zonguldak-Kozlu arası yolcu taşımacılığı yapan durak, yaklaşık 10 yıldan beri süren zaman içerisinde diğer hatlarında yolcularını almaya başlamış, o zamandan bu yana aralıklarla gündeme gelmiş ve mahkemelik olunmuştur. Bakanlığın 5393 sayılı Belediyeler Kanunu&[#]8217;na istinaden Zonguldak Belediyesi 7 Nisan 2010 tarihinde toplanan Belediye Meclisi; Taksi, Dolmuş, Servis Yönetmeliği yayınlanmış, fakat mahkeme bu yönetmeliğe ek olarak alınan Kozlu araçlarının, &[#]8216;Zonguldak Belediyesi hudutları içerisinde yolcu indirip-bindiremez&[#]8217; ibaresini iptal etmiştir. Bunun üzerine dava bir üst mahkemeye taşınmış, mahkeme, belediyenin aldığı kararları geçerli kılmış, sonra tekrar başka mahkeme iptal etmiş. Böylesine yaşanan bir adalet ortamında esas ilginç olan Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin avukatı ile davalı Kozlu durağının avukatının karı-koca olup savunma yapmalarıdır. Böyle bir ortamda sağlıklı bir karardan nasıl bahsedilebilir? Bunun üzerine Zonguldak&[#]8217;ta görüştüğümüz tüm üst düzey bürokratlar, bizim haklı olduğumuzu, Kozlu dolmuşlarına böyle bir imtiyaz tanınamayacağını belirtip sürekli, &[#]8216;halledeceğiz&[#]8217; diyerek sırtımızı sıvazladılar. Yapılan başvurularımız üzerine 27 Kasım 2012 tarihinde toplanan İl Trafik Komisyonumuz bu konuda son noktayı koyup aynı kararı tekrar alıp Kozlu dolmuşlarının geçtikleri hattın yolcularını taşıyamayacaklarını belirtmişti. Fakat her zaman yaşadığımız gibi yine bir yetki karmaşası yaşanıyor, uygulanmayı kimin yapacağına karar verilememiştir. Adeta herkes topu birbirine atıyor. Günlerdir başvurmadığımız makam kalmadı. Yine herkes ne hikmetse sırtımızı sıvazlıyor, bizlerde bu vurdumduymazlığa son verebilmek için kontak kapatma kararı aldık. Tüm yolcularımızdan onları mağdur ettiğimiz için özür diliyoruz&[#]8221; dedi.

Eylem yapan dolmuşçuların yanına gelen Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de, sorunların bağırarak-çağırarak çözülemeyeceğini ve bu konuyu kanunlar çerçevesinde çözüme ulaştıracaklarını belirtti. Akdemir, &[#]8220;Sıkıntıları zamanla aşacağız. Sorunları böyle bağırarak-çağırarak çözemeyiz. Kanunlar içerisinde bunları yapacağız. Bizler de kanuna göre hareket etmek zorundayız. Bu sorunu çözebilmek adına çalışmalar yaptık. Her ilin kendine özgün özellikleri var. Belediyenin burada yapabileceği bir şey yok. Bu hassas bir konudur. Kozlu durağıyla da bu konuyu konuşacağım. Belediyenin yaptırım gücü yok burada, bu konu İl Trafik Komisyonu&[#]8217;nun konusudur. Vali Bey&[#]8217;le ve İl Trafik Komisyonu&[#]8217;yla bu konuyu paylaşacağım. Her konuda sakin olmakta fayda var&[#]8221; diye konuştu.

Site dolmuş çalışanları ise, &[#]8220;Bu işte avanta var ki, benim yolcumu alıyor. 15 senedir kapanmayan konu bu. Biz bu konuya çözüm bulana kadar eylem yapmaya devam edeceğiz&[#]8221; şeklinde konuştu
Editör: Pusula Gazetesi