Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş’ın uzun zamandır hayata geçirmeye çalıştığı “Kozlu Sahil Projesi”ne nihayet kazma vuruldu. Uzun süren bürokratik engellerin sona erdirilmesiyle birlikte iki defa ihale edilen, ancak firmaların vazgeçmesiyle başlatılamayan projeyi Kozlu Belediyesi yapacak. Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, yapılan son değerlendirme toplantısının ardından bölgede bir ilk olan projenin belediyenin imkanlarıyla hayata geçirileceğini söyledi.

Projede neyin nerede olacağını detaylı olarak projelendirdiklerini belirten Başkan Bektaş, altyapı ve çevre düzenlemesi devam ederken, Kozlu Sahil Projesi içindeki kullanım alanlarını kiralamaya başlayacaklarını söyledi.

Çevre il ve ilçelerden vatandaşların Kozlu’ya akın edeceği bir projeyi hayata geçirecek olmalarının heyecanını yaşadıklarını belirten Bektaş, şunları söyledi:

“BENDEN SONRA GELEN ADAMA BORÇ KALMASI YAKIŞIK VE ETİK OLMAZ”

“Yeşillendirme çalışmalarımız bu yaz bitecek. Önce doğal bir göl yapılacak. Ağaçlandırma çalışmalarımız olacak. Sadece ticari alanların yerleri kalacak. Bunun için 1 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli kredi talebimiz var. Ama şimdi değil. Belediyemizin daha önce çektiği ve her ay ödediğimiz bir kredi bulunuyor. Onların hepsi benim dönemimde bitiyor. Çünkü benden sonra gelen adama borç kalmasın. Yakışık, etik olmaz. Seçilirsin ya da seçilemezsin, sonuçta sandığa gidiyorsun. Benden sonra kim gelirse gelsin, bende gelsem, mahallelerin tamamının parke çalışmaları bitiyor. 1 milyon metrekare parkeyi Zonguldak’ın bütün belediyeleri 10 senede yapamaz, ama biz 1 milyon metrekare parke döşüyoruz. Yaklaşık 20’ye yakın halı saha, park, basketbol sahaları yaptık. Mahallelerde bir sıkıntı kalmadı. Kanalizasyonun da mendirek ağzının ihalesi geçtiğimiz ayın 5’inde yapıldı. Dere ıslahının ihalesi de bu ay gerçekleştirilecek. Kozlu’dan İhsaniye Mahallesi’ne kadar yürüme yolu yapılacak. Tertemiz bir dere olacak. Kanalizasyon için 7,5 milyon lira İller Bankası’ndan krediyi onaylattık, ancak bir sıkıntı var; yeni yapılması isteniyor. ‘Yeni yaparsan krediyi açacağız’ diyorlar. Ben de ‘iki tane işe ne gerek var?’ diyorum. Hazır yapılmış, ortak olalım, krediyi alıp Zonguldak Belediyesi’ne verelim. Bu nasıl olsa yapılmış. Aklın yolu bir değil mi? Sonuçta bunu insanlar yapmadı mı? Bakanlık seviyesinde çözülmesi için uğraşıyoruz. Kaldı ki, oranın çalışma yapıldığı zaman aylık maliyeti 200-250 bin TL’yi bulacak. Bir de bana mal olacak. Zonguldak da sıkıntı çekecek, ben de sıkıntı çekeceğim. Niye bir daha yenisini yapalım? Onun için uğraşıyoruz. Temiz bir kent olsun istiyoruz.”

PROJEDE NELER VAR?

Projenin detayları hakkında Pusula’nın sorularını yanıtlayan Başkan Ali Bektaş, şunları anlattı:

“Bu projede göl, aquapark ve çok amaçlı çadırsı salon var. Projenin özü bu... Kozlu Deresi’nin hemen yanına aquapark yapılacak. Şimdi gölün yapımına başladık. Kazısı yapıldı. Derin bir göl olmayacak. ‘Çocuklar düşer’ diye düşündük. Ama bu Ankara’da gördüğümüz göl gibi değil. Göl tamamen mavimsi bir betonla yapılıyor ki, yukarıdan bakıldığı zaman masmavi görünecek. İçeriden de Amerikanvari bir ışıklandırma olacak. Tahminim bu da 1,5 ayda biter. Ondan sonra da etrafında yeşil alanlar yapılacak. Gölün etrafındaki ticari alanlar; 2 amfi tiyatro, seyir terasları, lunapark, aquapark restoran, meydan kafe, iskele kafe, kumpir dükkânları, göl kafeler olacak. Gölün içinde kocaman bir kafeterya, balık restoranları olacak. Ama bu ticari alanlar sonra yerleştirilecek. Buraları kiralayacağız. Bunu alan kişiler, ya kendileri yapacaklar ya da biz yapacağız. Biz yaparsak, bize parasını verecekler. Kimsenin kafasına göre bir şey yapma imkanı yok. Acil helikopter pisti olacak. Tenis kortları var. Burada bir yaşam merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. Tahminim yazın dışarıdan da buraya çok insan gelecek. Bunları söylediğimiz zaman, insanlara ‘atıyor’ gibi geliyor. Ama atacak bir şey yok. Şehirler böyle gelişiyor. Buraya, okyanusta ilk defa uygulanan bir sistemi uygulayacağız. Yaklaşık 3 milyon lira tutuyor. Duvar değil. İçine yaklaşık 80 ton kadar kendiliğinden kumu çeken balon gibi bir şey. Denizin içinden kendiliğinden kumu çekiyor ve bu çekilen kum kendiliğinden blok şeklinde yerleşiyor. 6 ayda bitiyor. Kendisi dolup, yerleştiriyor. Burayı korunak altına da almış oluyoruz. Risk yok. Kaynak, kredi çıkmasa bile, göl, yeşil alanlar tamamlandıktan sonra kendiliğinden çıkıyor. 10 yılda bunu tamamlıyoruz, ama kalıcı bir yatırım olacak. İnşallah güzel olacak. Bu proje Öküşne’ye kadar gidiyor. Önce futbol sahasının oraya kadar bir tahkimat yapmayı düşünüyoruz. İkinci kısım olan Öküşne’ye kadar da, bir daha seçilirsek yaparız. Bu bir yıla kadar bitecek. Benim idealim bu. Seçimden önce bu işi tamamlayacağım. Ben Ekim ayında seçim olacakmış gibi düşünüyorum.”

Editör: Pusula Gazetesi