Geçtiğimiz Cuma günü Zonguldak’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, adeta rüzgar gibi geçip giderken, somut talepler üzerine kendisine dosya veren tek isim Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin oldu. AK Parti Milletvekili Köksal Toptan ve AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar’ın, “Kent Konseyi Başkanımızın bir raporu var” diyerek Bakan Bayraktar ile tanıştırdığı Sezgin, çalışma hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra raporu sundu.

Rapor hakkında Pusula’nın sorularını yanıtlayan Yesari Sezgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a ilgisinden, Köksal Toptan ve Hamdi Uçar’a da desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Başkan Sezgin, amaçlarının Zonguldak’ın en temel yerleşim sorunları konusunda Bakan Bayraktar’ı bilgilendirmek olduğunu belirterek, “Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu raporu inceledikten sonra ayrıca görüşeceklerini belirtti. Zonguldak’ın temel sorunlarını hepimiz biliyoruz. Biz bunları kentin ortak talebi olarak bir rapor haline getirerek, görüşlerimizi de ekledik. Kent adına ne istediğimizi en doğru şekilde anlatmaya çalıştık. Sayın Bakanımıza ilgisi için teşekkür ediyorum. Zannediyorum Zonguldak’ın asıl sorunları ve ne istediği konusunda daha detaylı bilgilenecektir” dedi.

RAPORDA NELER VAR?

Yesari Sezgin, raporun içeriğiyle ilgili olarak şunları söyledi;

“Kentimizin gündeminde yer alan, özellikle Ankara girişimizin görsel ve mekansal anlamda yenilenerek, kentimize yakışır bir yapıya kavuşturulmasının önceliğinin kendisine ilgililer tarafından yerinde gösterildiği de göz önünde bulundurularak, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na, özellikle kentimizde son aylarda meydana gelen zemin hareketleri sonucu oluşan riskli yapılar konusunda mevcut durumun analizini yapan ve ileriye dönük bir perspektif ile yapılması gerekenler konusunda önerileri içeren bir rapor sunulmuştur.

Bu rapor içerisinde Zonguldak Merkez İlçesi’nin jeolojik yapısı detaylı bir şekilde anlatılmış, karstik oluşumlar bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olduğumuza teknik bilgilerle desteklenmiştir.”

ZEMİN OYNAMALARI VE TASMAN MESELESİ RAPORDA

“Taşkömürü madenciliğinin 150 yıldır devam eden kentimizde geçen süre içerisinde, mülkiyet yapısının da etkisiyle kentleşmenin plansız bir şekilde devam ettiği ve yoğun yapılaşmanın olmaması gereken alanlarda yapı yoğunluğunun arttığı alanların bazı bölgelerinde dikkate değer zemin hareketleri olduğu Bülent Ecevit Üniversitemizden alınan veriler ışığında anlatılmış ve Zonguldak’ın topoğrafyası, iklim koşulları ve yeraltı madenciliği gibi nedenlerle zaman zaman heyelan ve tasman olaylarına maruz kalan bir kent olduğu belirtilmiştir.”

“ZONGULDAK’IN ÖNCELİKLİ İLLER ARASINA ALINMASINI İSTEDİK”

“31 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’ ile riskli alanlar ve riskli yapılar ile ilgili uygulamaların nasıl gerçekleştirileceğinin ortaya konulduğu, Zonguldak kentimize özgü açıkladığımız gerekçeler sebebiyle Zonguldak Valiliği tarafından Üniversitemize yaptırılan çalışma sonucu bazı alanların riskli olduğu belirlenmesi halinde dönüşümün sağlanması amacıyla; bu kanun kapsamında çözüm üretilmesini sağlayacak düzenlemelerin ihtiyaç duyulan alanlarda ise, zemin iyileştirme çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerektiğinin ve kentimizin bu bağlamda daha önce açıklanan öncelikli iller arasında alınmasının uygun olacağının altı çizilmiştir.”

BELİRSİZLİKLERE SON VERİLMESİ İSTENDİ

“Raporda; kentimiz için kesinlikle riskler ve belirsizliklerin ortadan kaldırılmasının gerekliliğine; tersine her türlü yerleşme riskleri ve belirsizlikleri gideren çözümleri, risklerden sakınım olanaklarını sistematik bir eylem planı halinde tüm toplumun güvenli yaşayabileceği risksiz bölgeler, çevreler, kırsal ve kentsel yerleşmeler planlamamız gerektiğine; bu sayede planlanabilecek kapsamlı bir yöntem ile doğal ve kültürel değerlerimizin korunması, eşitlikçi biçimde imar haklarının değerlendirilmesi, kamunun imar haklarını daha etkin kullanması, kentsel toprağın, çağdaş ve kentsel gereksinmelere yönelik olarak en optimum ve yararlı kullanılması ilkelerinin sağlanabileceğine rapor içerisinde yer verilmiştir.”

BAKAN BAYRAKTAR NE DEMİŞTİ?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Zonguldak´a istenilen ve gereken yatırımları bugüne kadar yapamadıklarını itiraf edip, "Zonguldak daha çok proje üretecek, daha çok yakamıza yapışacak. Teşkilatlar çok sıkı durmalı ki, belediye başkanlarını, milletvekillerini, hükümeti çalıştırsın. Sakın gevşemeyin" demişti.

Kendisine somut projelerle gelinmesini isteyen Bayraktar’ın şu sözleri dikkat çekiciydi;

“Gelirken Zonguldak’ın girişini gördük. Derenin durumunu gördük. Zonguldak çarpık yapılaşma olarak, en öncelikli ele alınması gereken, en zor durumda olan bir ilimiz. Zonguldak’ta, hem topografik yapısı, hem coğrafik yapısı, hem de önemli kömür havzası olması sebebiyle 1950’li yıllardan itibaren çok yoğun göç almasıyla, düzenli bir plana uygun, şehirleşme ve gelişme olmadı. Şimdi önümüzde duruyor bu. Bugün için çok ciddi inceleme yapacağız. Zonguldak’ın tarihten gelen büyük bir ismi var. Buradaki kömür madeninden doğayı kirletmeden, havayı kirletmeden nasıl istifade edilebiliriz? Önümüzdeki süreçte bunu çok daha iyi bir şekilde irdeleyeceğiz. Zonguldak’a bizim sık sık gelmemiz lazım. Fakat benim açımdan Zonguldak’a bugüne kadar istenilen ve gereken yatırımları bugüne kadar yapamadık. Sizler bizim yol arkadaşlarımsınız. Esas ana unsur partinin teşkilatıdır. İşlerin en büyük sıkıntısını, kahrını sizler çekiyorsunuz. Zonguldak hem coğrafi bakımdan, hem topografik bakımdan, hem de siyasi bakımdan zor bir yer. Burada hizmet eden kardeşlerime yürekten teşekkür ediyorum. Türkiye çok kutsal bir yoldadır. Ufak tefek meselelere takılmamak lazım... Türkiye gerçekten büyüyor, kalkınıyor. Ama Zonguldak daha çok proje üretecek, daha çok yakamıza yapışacak. Teşkilatlar çok sıkı durmalı ki, belediye başkanlarını, milletvekillerini, hükümeti çalıştırsın. Biz değerli milletvekillerimizle birlikte Zonguldak’ın acil yapılması gerekenlerini inceliyoruz. Bu güne kadar gayretleriniz için Allah sizden razı olsun. Sakın gevşemeyin. Biz daima tazeliğimizi koruyalım. Bizim ilk hedefimiz 2023. 2023 yılında Türkiye mutlaka dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alacak. Türkiye’yi dünyada lider ülke yapacağız. Bu sizin sayenizde olacak. Siz olmazsanız, biz olmayız. Ana unsur teşkilatlardır, bize oy veren gönüldaşlarımızdır.”

Editör: Pusula Gazetesi