Karadeniz Ereğli’nin geleceği için büyük önem arz eden İmar Revizyonu çalışmalarıyla ilgili olarak fikir alışverişinde bulunulması amacıyla, Atatürk Kültür Merkezi’nde bir sunum gerçekleştirildi. Revizyon çalışmalarını yürüten BHA Firması Temsilcisi Murat Hakan Mutlu’nun, geçtiğimiz ay Belediye Meclisi tarafından onaylanan ve askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ilgili bilgiler verdiği sunum toplantısına, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşunun başkan ve temsilcileri, mimar, mühendis ve müteahhitler katıldı.

MUTLU: 1/5000 ÖLÇEKLİ PLAN, KENTİN İMAR ANAYASASI’DIR

Sunumda, katılımcılara revizyon çalışmalarında gelinen son durum hakkında bilgiler veren ve tespitlerini paylaşan yetkili firma temsilcisi Murat Hakan Mutlu, Revizyon İmar Planı çalışmalarının uzun aylardır devam ettiğini hatırlattığı konuşmasında, geçen ayın belediye meclis toplantısında 5 binlik nazım imar planının kabul edilerek askıya çıkarıldığını ve bu planın, ana plan kararlarının verildiği bir plan ölçeği olduğunu ifade etti. Bu planın bir anayasa olarak değerlendirilebileceğine dikkat çeken Mutlu, “İmar konusunda kentin anayasasını çıkarmaya çalışıyoruz. Dikkat edersiniz ki anayasa hazırlamak derin tartışmaları da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla kentin imar anayasasını çıkarırken de farklı düşüncelerin ortaya çıkmasını normal karşılamak gerekir. Önemli verilerin yanında kentin sosyal yönlerini de değerlendirmek zorundayız. Teknik planlamaların dışında kentin sosyal ve ekonomik özelliklerini de göz önüne almak zorundaydık. Biz plancı olarak üzerimize düşen vazifeyi yapmaya gayret ettik” dedi.

POSBIYIK: HALKIN BİLGİLENMESİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Toplantının son bölümünde bir konuşma yapan Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, 1/5000 ölçekli nazım imar planı başta olmak üzere yeni revizyon planı konusunda düşüncelerini paylaştı. Başkan Posbıyık, uzun uğraşlar sonucunda hazırlıkları devam eden revizyon planını tartışarak fikir alışverişi yapmayı amaçladıklarını söyledi. İmar planının sadece Karadeniz Ereğli’de değil Türkiye’nin her tarafında yapıldığını hatırlatan Başkan Posbıyık; “İmar revizyonları genelde belediye meclisi ile belediye başkanı arasında geçen bir konudur. Bazı yerlerde revizyon çalışmaları yapılırken halkın haberi bile olmaz. Ama biz elimizden geldiği kadar, bu işle ilgili olan mühendislerimizi, mimarlarımızı, müteahhitlerimizi ve ilgili kuruluşları davet ederek halkın bilgilenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Biz, revizyon çalışmalarını yürüten firmaya öncelikli olarak Karadeniz Ereğli’nin, ardından da vatandaşların yararlarının gözetilmesi talimatını verdik. Bu plan, Karadeniz Ereğli’nin ve halkın lehine olan bir plan olacak. Herkes bu planı bekliyor. Hemen herkesin bir beklentisi var. İlçemizde inşaat sektörü tıkanmış vaziyette. İnşaat sektörünü harekete geçirmek için bir an önce bu planlamayı yapmamız lazım. Onun için de mümkün olduğu kadar süratli ve yasal sınırlar içinde bu planlamayı yapmalıyız.”

KÜÇÜK DETAYLARLA ZAMAN KAYBETMEMELİYİZ

Karadeniz Ereğli’nin bir sanayi kenti olduğuna dikkat çeken Başkan Posbıyık buna rağmen turizm bakımından da Karadeniz Ereğli’yi geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. Gerçekleştirilen sunum toplantısına katılan temsilcilerin de konuşmalarıyla çok büyük katkılar verdiğini kaydeden Başkan Posbıyık, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Bu toplantıda bizimle fikirlerini ve önerilerini paylaşan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Bize bu katkılar lazım. Bu bilgileri almamız lazım. Ancak küçük detaylarla zaman kaybetmemeliyiz. Bu, Karadeniz Ereğli’ye kötülük yapmak demektir. Olayı çok fazla uzatmamak lazımdır.”

Editör: Pusula Gazetesi