Lodos nedeniyle her yıl bir çok kişinin sobadan sızan gazdan zehirlendiğini belirten Özdemir; “Karbonmonoksit; renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur.

Havagazı kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur.

Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir.

Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.

Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmelidir. Soba yakılırken aşırı doldurulmamalıdır. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka söndürülmelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Bacalar düzenli olarak temizletilmelidir. Şofben cihazının kalite ve garanti belgesinin olması gerekir. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalıdır. Şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka havadar bir mekâna takılmalıdır.

Şofbenin kullanıldığı yere sürekli olarak temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde: öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, kibrit-çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler açılmalı, şofben servisi aranmalıdır” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi