Zonguldak Valisi Erdal Ata, Kanalizasyon Sistemi ve Atıksu Arıtma Tesisi Projesi&[#]8217;yle ilgili ilk kez Pusula&[#]8217;ya konuştu.


Firma yetkililerini çalışmaların biran önce bitmesi için defalarca uyardığını ve vatandaşın bu sıkıntıya katlanmakta zorluk çektiğini belirten Vali Ata, &[#]8220;Yeteri kadar gayret gösterir ve 24 saat çalışırlarsa o zaman biz sıkıntıyı göğüsleyelim. Sabah 8&[#]8217;de başlayıp akşam 5&[#]8217;te yada 7&[#]8217;de işi bırakıyorsa bu olmaz. Sabaha kadar çalışsın, zararı yok 1 hafta değil 2 senede olsa biz ona katlanalım. En azından bu insanlar sabaha kadar çalışıyorlar diyelim&[#]8221; dedi.


Vatandaşların mağdur olmaması için Gazipaşa Caddesi&[#]8217;nden biran önce çıkılması gerektiğini ve bu çalışmaların birçok örneğinin olduğunu ifade eden Vali Erdal Ata, bu çalışmada Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ni de çok görev düştüğünü söyledi.


Kanalizasyon Sistemi ve Atıksu Arıtma Tesisi Projesi ihale sürecinde maliyeti düşürmek için asfalt yapım işleminin ihale maddeleri arasından çıkarıldığını, fakat bu çalışmalarında bir an önce bitirilmesi gerektiğini belirten Zonguldak Valisi Erdal Ata, Pusula&[#]8217;ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:


BU KENTİ BURAYA BEN KURMADIM


Ben bu zaman kadar hep uyarılarda bulundum. Önceki gün yine çağırarak &[#]8216;24 saat çalışın. Buranın zaten trafik sorunu var. Daha fazla vatandaşın mağdur olmaması için çalışmaları hızlandırın, ekibinizi arttırın, aracınızı arttırın, daha önce yapılmış yerlerin asfaltını biran önce yapın&[#]8217; dedim. Bu zaman kadar gerekli uyarıları, ikazları yaptık. Firma ise, &[#]8216;makineleri kullanacak, yeteri kadar bu işten anlayan teknik eleman yok&[#]8217; diyor. Mesela bir makine getiriler, Türkiye&[#]8217;de 20 tane var ve firma &[#]8216;bu makineyi kullanan sadece 1 kişi var. Bizde onu 24 saat nasıl çalıştıralım&[#]8217; diyor. Firma bu işi yapmak zorunda ama bu konunun muhatabı valilik değil. Ben gerekli uyarıları yaptım hemde birkaç kez yaptım. Her gördüğümde de tekrar tekrar söylüyorum. Bu hafta içi de sözde Gazipaşa&[#]8217;dan çıkacaklar.


Zonguldak&[#]8217;ın altyapısının planı olup olmadığını belediye bilir ama bana olmadığını söylüyorlar. Fen İşlerinde, su işlerinde, kanalizasyonda çalışan arkadaşların verdikleri bilgiler doğrultusunda çalışma yaptıklarını söylediler. Kepçeyle kazarken engeller karşısında durmanın mümkün olduğunu söylüyorlar ama o tırtıl gibi makinede mümkün olmadığını söylüyorlar. Önüne ne çıkarsa kırar, döker, atar diyorlar. Keşke tüm belediyelerin alt yapısının, cadde ve sokaklarından geçerken imar planlarına işlenmiş durumda olsa. O zaman bu tür çalışmalar yapılırken mümkün olduğu kadar hasar vermeden veya olabilecek en az hasarla çalışmalarını yapabilirler.


Alternatif yolumuzun olmaması da büyük bir sıkıntı. Bu kenti buraya ben kurmadım ama ben olsaydım buraya asla bir kent kurmazdım.



İHALE KAPSAMINDA ASFALT YOK


Asfalt konusunda uyarıda bulunduk. Ama onda da şu sorun var; yapılan ihale kapsamında asfalt yok. İhaleye asfalt konulmamış. Bunun sebebi de bana en son verilen bilgiye göre, proje 29 milyon Euro&[#]8217;luk. Ama hazine herhalde borçlanma miktarını düşürmek için bir takım kalemleri çıkarmış. Asfaltta bunlardan bir tanesi. Bu sayede de 29 milyon Euro&[#]8217;dan 22 milyon Euro&[#]8217;ya düşürülmüş. En son yaptığımız görüşmede belediye, metrajları veya bazı imalatlardan vazgeçeceklerdi. Mesela arıtma tesislerinin olduğu yere bina yapacaklardı. Şimdi o binaların bir kısmından vazgeçecekler ve ona karşılık asfalt yaptırılacak. En azından bir kısmını o şekilde yaptıracaklar. Tamamına yetiyor mu yetmiyor mu onu bilemiyorum. İhalesi yapılmış işlerde kural şudur; mesela bir oda boyanacak, zemini yapılacak, tavanı yapılacak. Bunun ihalesini 10 liraya yaptık diyelim. Bu 10 liranın içinde en fazla yüzde 10 artış yapma şansın var. Avrupa birliğinden kullanılan kredilerin içinde oda olmayabilir. 10 lirayla bu işi bitirmemiz lazım. Ama zemini kazdık bir problem çıktı. O zaman başka imalatlardan vazgeçmemiz lazım. Mesela tavanı yaptıracaktık ama vazgeçmemiz lazım. O günkü yönetimdeki arkadaşlar ne düşündüler bilemiyorum. Belki asfaltı kendi imkanlarımızla yaptırabiliriz diye düşünmüşlerdir.



BU SIKINTILARIN OLACAĞINI TAHMİN ETTİK


Gazeteler bunları yazsa da yazmada da izine çıkmadan önce firma yetkililerini çağırdık ve konuştuk. Bu sıkıntıların olacağını tahmin ettik. Çünkü Gazipaşa Caddesi&[#]8217;ne girdikleri zaman bizim başka alternatif caddemiz yok. O nedenle bu sorunların, sıkıntılar yaşanacak. Onlara şunu da söyledim; gece jeneratör koyun, projektörlerinizi yakın ve sabaha kadar çalışın. Firma yetkilileri &[#]8216;gece 12-1&[#]8217;e kadar çalışıyoruz ama o makineleri kullanacak yeteri kadar elemanımız yok&[#]8217; diyorlar. Bulun, piyasadan, şuradan buradan bulun diye de söyledik. Ama o zamanda &[#]8216;herkes bu makineleri kullanamıyor&[#]8217; diyorlar.



GAZİPAŞA&[#]8217;NIN KAPATILMASI MÜMKÜN DEĞİL


Gazipaşa kapatıldığı zaman hepimiz ne olduğunu görüyoruz. O nedenle trafiğe kapatılması Mümkün değil. Gazipaşa&[#]8217;yı trafiğe kapatabilmemiz için alternatif bir yol yapmak lazım. Şuan ki mevcut haliyle trafik işlediğinde buranın bir alternafi olmadığının bir göstergesidir. Gazipaşa&[#]8217;yı ancak şu şekilde kapatabiliriz; Gazipaşa&[#]8217;nın altından tünelle geçersin, üstüde yaya trafiği olarak kullanırsın. Oda zor. Maalesef şehirler planlanırken uzun vadeli planlamalar yapılmıyor. Hala 21. asırdayız ve belediyelerimiz birçok konudan ders almış değiller. Özellikle planlama konusunda.



GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMALILAR


Biran önce bu çalışmanın bitmesi için var gücümüzle gece gündüz çalışmalılar. Belediyenin ekipmanlarıyla birlikte de bu çalışma olur. Takip etsinler, yardımcı olsunlar. Özellikle hassas olan yerlerde. Gazipaşa&[#]8217;dan biran önce çıkmaları lazım. Belediye bu konuda geride mi duruyor yada bekliyorlar mı onu bilemiyorum. Ben her gördüğümde gerekli uyarıları yapıyorum. Çünkü bu tür konularda mümkün olduğu kadar sıkıntı çekmeden bitirmek zorundayız. Bizim gayemiz vatandaşa hizmet etmek, işkence çektirmek değildir. O nedenle bu hizmeti yaparken de en kısa sürede yapmanın tedbirlerini almamız lazım.



BİZ GERİZEKALI MIYIZ?


Onlara Almanya&[#]8217;dan örnekler verdim. Bir kanalizasyon çalışmasını yapılırken gördüm ve 100 metrelik yerde 4-5 tane ekip çalışıyor. Bir taraftan aktarıyor, bir taraftan kırıyor, bir taraftan da asfalt döküyorlar. Almanya bunu yapabiliyorsa biz niye yapamıyoruz. Biz gerizekâlı mıyız? Bizim kafamız çalışmıyor mu? Yeteri kadar gayret gösterir ve 24 saat çalışırlarsa o zaman biz sıkıntıyı göğüsleyelim. Sabah 8&[#]8217;de başlayıp akşam 5&[#]8217;te yada 7&[#]8217;de işi bırakıyorsa bu olmaz. Sabaha kadar çalışsın zararı yok 1 hafta değil 2 senede olsa biz ona katlanalım. En azından bu insanlar sabaha kadar çalışıyorlar diyelim.



RAHATSIZLIK DUYMASI GEREKENLER ÜZERİNE ALINMIYOR


Biz bu durumdan fazlasıyla rahatsızlık duyuyoruz ama asıl rahatsızlık duyması gerekenler üzerine alınmıyorlar. İşin sahibi belediye. Benim önüme bu konuyla ilgili bir evrak yada hak ediş gelmiyor. Bende &[#]8216;git kardeşim sen işini düzgün yapmadın, aksatıyorsun, bende senin hak edişini bir ay aksatacağım&[#]8217; gibi bir şey deme şansım yok.



AYNI KAYNAK VE KURUM YAPSAYDI DOĞALGAZDA YAPILABİLİRDİ


Kanalizasyon çalışması yapılırken doğalgaz hattının da çekilmesi iyi olurdu ama doğalgaz ihalesi henüz yapılmadı. Yapıldıysa bile sonuçlanmamış olabilir. Zannediyorum gelip burada incelemeler falan yapılmış. Ama kanalizasyonla ilgili süreç çok çok önceden başlamış. Avrupa birliğinden alınan kredilerle yapıldı. Dolayısıyla ihalesi yapılmış ve kredi alındıktan sonra belirli bir sürede bitirme sorunu var. Ama eskiden aynı anda yapılsaydı veya belediye kendi kaynaklarıyla bunu yapıyor olsaydı doğalgaz işlemlerini de yapmak daha kolay olurdu. Hazır kazılmışken diğeri de yapılırdı. Ama biri İspanya&[#]8217;dan alınan krediyle yapılıyor diğeri de Türkiye&[#]8217;de ihalesi yapılarak yapılıyor. Ama bir firma yada talipli çıkacak mı çıkmayacak mı onu da bilmiyoruz. Dolayısıyla ikisini aynı anda yapmak için aynı kaynak ve aynı kurum tarafından yapılması gerekirdi.&[#]8221;


Editör: Pusula Gazetesi