CHP´den milletvekili seçilen "Ergenekon" tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın avukatı tarafından tahliyesine ilişkin mahkemeye yapılan talebin reddedilmesine ilişkin açıklamada bulunan AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, "Zonguldak´ta CHP´den milletvekili seçilmiş Haberal ile ilgili mahkemenin vermiş olduğu karara karşı herkesin saygılı olması gerektiğine inanan bir insanım. Bu anlamda kişisel düşüncem; Haberal´ın Zonguldak halkının vermiş olduğu oylarla seçilmiş bir milletvekili olarak
parlamentoda, Zonguldak´ı temsil etmesi gerektiğine inanan birisiyim. Tabi bu süreç yargıya intikal ettiği için şahısların ya da kişilerin bununla ilgili eleştiri ve tenkitlerde bulunmalarını uygun bulmuyorum. Yargı sürecini takip etmek gerekiyor. Ama işin özü, seçilmiş bir insanın parlamentoda temsil hakkı ile ilgili böyle bir sonucun çıkmasını ben de beklemiyordum. Bu süreç içerisinde zaman zaman yapılan bir takım açıklamalar, hem BDP´liler ile ilgili hem de bu süreç ile ilgili olsun soncuun nereye
gideceğini kestirmemiz mümkün değil. Bu işin içinde olan hukukçularımız bile zaman zaman çok farklı düşüncelerde, çok farklı kararlarda buluşabiliyorlar. Milletvekilliği mazbatasını almış birisinin, böyle bir sonuçla karşılaşmasını istemezdim" diye konuştu.
BDP´li bağımsız milletvekillerinin Meclis´e gitmeme kararını da değerlendiren Uçar, "BDP´nin parlamento başlamadan, yemin edilmeden böyle bir karar almalarını çok şık olmadığını söylemek istiyorum. Gerginlik ortamının, kargaşa ortamının çıkması için alınan bir karar olarak görüyorum. Bu mücadeleyi parlamentoda vermelerinin çok daha uygun olacağını düşünüyorum. Böyle gündem oluşturmak, bununla ülkeyi meşgul etmenin anlamı olmadığını söylemek istiyorum" dedi.
Bir gazetecinin, "CHP ve BDP´li vekillerin topluca istifa etme olasılığı olabilir mi" sorusuna Uçar şöyle cevap verdi:
"Burada varsayım üzerine konuşmanın çok da doğru olmayacağını düşünüyorum. Tabi ki kendi guruplarının alacağı karardır bu. O yüzden parlamentoda temsil hakkı olan siyasi partilerimizin vereceği karara, herkesin saygı göstermesi gerektiğine inanıyorum. Ama böyle bir kararın olmasının da ülkeye fayda getireceğine inanmıyorum."
"Yaşanan olayların ardından Türkiye´nin tekrar seçime gitme olasılığı olabilir mi" sorusu üzerine Uçar, "Ben hukukçu değilim. Gider mi, gitmez mi bununla ilgili Meclis iç tüzüğü ne öngörür, bununla ilgili yorum yapmamız şık olmaz. Yeni bir seçimden çıkmış ülkede, 50 milyon insanın sandığa gidip de çok sükunet içinde seçim geçirmiş dönemde tekrar bu tip konuları gündeme getirip de ülkeyi bunlarla meşgul etmenin anlamı olmadığını düşünüyorum" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi