Türkiye Kamu Sen Genel Sekreteri ve Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Zonguldak&[#]8217;ta Vali Erdal Ata&[#]8217;yı makamında ziyaret etti.


Kahveci beraberinde Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Uysal, Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türk Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkaın Ali Rıza Kılıç ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Vali Erdal Ata&[#]8217;ya yaptığı ziyarette, açıklamalarda bulundu.


Kahveci açıklamasında; &[#]8220;Bugün geldiğimiz Zonguldak&[#]8217;ta ilçelerdeki sağlık kuruluşlarını ziyaret ettik. Yarın da üyelerimiz ile birlikte bir kahvaltı ve ardından toplantı yapacağız. Türkiye için sendikal harekete baktığımızda memurlar bakımından çok geçmiş bir süreç değil. Türkiye Kamu Sen 1992 yılında kuruldu. Bizim sendikamızın kuruluşu 18 Haziran 1992 yılı. O dönem ILO sözleşmeleri çerçevesinde sendikaları kurduk. Zor bir süreçti. Ortada bir mevzuat kanun yok sadece uluslar arası sözleşmelere dayandırılarak başlatılan bir mücadele idi. 1995 yılında Anayasada yapılan bir değişiklik çerçevesinde kamu görevlilerine sendika kurulabilir ifadesi yer alınca biraz daha rahatladık.


Ancak 1995 yılında Anayasa değişikliği yasalar ile bütünleşmedi. Mevzuat olmayınca faaliyetlerimize 2001 yılında 4688 sayılı kanunun çıkmasıyla başladık. O arada başbakanlık genelgesiyle kamu sendikalarını yürütmeye başladı. 2001 yılından sonra süreç hızlı gelişti. Artık muhatap olduk. Kanunun bize kazandırdığı en önemli iki şey, sendikacılık grev ve toplu sözleşme olmalı. Bizim grev hakkımız olmasına rağmen toplu görüşmeyi önemsedik. Masada çalışanların haklarını koruma noktasında oradan kalkmadan devam ettirdik.


Çünkü Cumhuriyet tarihinde ülkenin çok büyük sorunları vardı. Elimizde sihirli değnek yok hepsini bir anda çözme gibi bir şansımız yok. Yasanın verdiği iki önemli şeyi önemsedik.İdareye karşı temsil yetkisi yargıya karşı üyeleri temsil yetkisi.


Toplu görüşme düzeni bize kafi gelmiyordu. Kamu çalışanlarının sorunların konuşulması çözüm üretilmesi konusunda yeterli değil. Türkiye bir taraftan Avrupa Birliğiyle müzakere yürütüyor Şu an itibarıyla çalışma hayatıyla ilgili müzakere açılmıyor. Açılmaması sebebi Türkiye&[#]8217;deki sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmaması.


Biz Türkiye Kam sen olarak taleplerimizi kanunda yapılması gerekenleri ilettik. Bu da yeni parlamentoya kaldı. O da muhtemelen ekim ayında açılacak meclisten sonra görüşülecek. Grev ve toplu sözleşme, yönetime katılma hakkı siyaset yapma hakkı istiyoruz. Türkiye&[#]8217;de kamu çalışanları bunu hak ediyor.


Biz Türkiye Kamu Sen olarak kamuoyuna siyasetçilere sorumluluğunu her zaman hisseden asla kamu düzenini bozmadan sendikacılık mücadelenin örgütlülüğün getirdiği kamu hizmetlerinin derecesini yükseltmek hemde kamu çalışanlarının haklarını geliştirmek bu iki kutup iyi ayarlanırsa çok verimli ortam olacak.


Türkiye Kamu Sen üretmeyen hiçbir kamu çalışanının arkasında durmadı. Onu biliyoruz. Üye olabilir neticede işi iyi yapmıyorsa, devleti zarara uğratıyorsa, veya birtakım farklı şeyler içinde ise o arkadaşlar ile bir arada olamayız. Bizim önemli söylemimiz var. Bu ülke için üreteceğiz, yol göstereceğiz, ve hak ettiğimizi de alacağız. İnşallah arzu ettiğimiz mutlu Türkiye ve çalışanı oluşturabilme adına çaba içindeyiz&[#]8217; dedi.


Zonguldak Valisi Erdal Ata&[#]8217;da ziyaretinden dolayı Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci&[#]8217;ye teşekkür etti.


Kahveci, ziyaretin anısına Vali Erdal Ata&[#]8217;ya sembolik olarak bir radyo hediye etti.

Editör: Pusula Gazetesi