GMİS Şemsi Denizer Salonu´nda gerçekleştirilen genel kurula; Genel Başkan Ramis Muslu, GMİS Genel Merkez yöneticileri, şubeler yöneticileri, Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, Amelebirliği Şube yöneticileri, Diyabetliler Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, Beycuma ve Köylerini Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Yaman, Zonguldak Belediyesi Meclis Üyesi Bahattin Arı ile delegeler katıldı. Genel Kurulun Divan Kurulu; GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Merkez Sevisleri Şube Başkanı Satılmış Uludağ, Sebahattin Usluer, Hayri Kılıçarslan´dan oluştu. GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, genel kurulda dünyadaki, bölgedeki ve Türkiye´deki çalışma hayatı, ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmeleri anlattığı konuşmasında Torba Yasa´ya da değindi. Torba yasanın birbirinden farklı onlarca düzenleme içerdiğini belirten Muslu, çalışma hayatı açısından da sıkıntı oluşturacak yasal düzenlemeler yapıldığını belirtti. Muslu, &[#]8220;Torba yasayla ucuz, iş güvencesinden yoksun, esnek çalışma yasal hale getirilirken taşeronlaşmanın tüm ülkemizde yaygınlaştırılmasına neden olunacak. Bu nedenle önümüzdeki süreç zor bir süreçtir. Eğer işçi sınıfı olarak birlik ve beraberliğimizi sağlayarak mücadele etmezsek önümüzdeki süreçte kıdem tazminatlarını yeniden gündeme getirecekler. Bir süredir kıdem tazminatlarıyla ilgili alt yapı oluşturuluyor. Buna birlikte omuz omuza vererek karşı çıkmak ve haklarımızın gasp edilmesini önlemek zorundayız. Taşeronlaşmanın ne demek olduğunu yaşadığımız acılarla en iyi bilenlerdeniz. 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon´da yaşanan grizu faciasında 30 arkadaşımızı yitirdik. Bunun öncesi var. Orhangazi´de, Mustafakemal Paşa´da yaşanan facialar var. Bu kazalar göstermiştir ki ülkemizde taşeronlaşma, iş güvencesinden yoksun, eğitim verilmeden çalıştırma hızla yaygınlaştırılmaktadır. Bu uygulamaların bedeli ülkemiz için ağırdır. Son olarak Ankara Ostim ve İvedik´te, Kahramanmaraş Afşin Elbistan´da yaşanan kazalarda da 30´u aşkın insanımızı yitirdik. Ne yazık ki ülkemiz iş kazalarında dünyada 3., Avrupa´da ise 1. sırada. Artık bu kaderin değişmesini istiyoruz. Bu ancak iş güvenliğinin eksiksiz sağlanması, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasıyla sağlanabilir&[#]8221; diye konuştu.


&[#]8220;İŞ VARSA İŞÇİ VE SENDİKA VAR&[#]8221;
Türkiye Taşkömürü Kurumu´nun Zonguldak´ı var eden kuruluş olduğunu belirten Muslu, &[#]8220;Kurum varsa Zonguldak var, sendika var. İşyeri varsa iş var, iş varsa işçi var, sendika var. Zonguldak ve bölgemiz her kesimiyle kurumun geleceğine sahip çıkmalıdır. Kurumu, bugünlere büyük mücadelelerle getirdik. Bunu bilenler bizi bölmeye çalışıyorlar. Gücümüzü zayıflatarak amaçlarına ulaşmak istiyorlar. Onların bu amaçlara ulaşmasına asla izin vermeyeceğiz. Türkiye´deki 52 elektrik santrali özelleştirme programına alındı. Bunların içinde ÇATES´de var. ÇATES´in bölgeye kuruluş amacı TTK´nın ürettiği düşük kalorili kömürleri değerlendirerek ülkemiz için elektrik enerjisi üretmektir. Özelleştirme programına alınmasına ilk tepkiyi TTK Genel Müdürü verdi. ÇATES´in özelleştirilmesi halinde TTK´nın kapanma noktasına geleceğini ifade etti. Bizler, bu gerçeği hepimiz kararlılıkla dile getirmeli ve özelleştirmelere karşı mücadele etmeliyiz&[#]8221; dedi.
Toplu sözleşme görüşmelerinin Mart ayı içinde başlayacağını belirten Muslu, 2006 ve 2009 girişli maden işçilerinin ücret ve daimi çalışamama sorunlarının çözümünü toplu sözleşmede teklif ettiklerini ve bu sorunların çözümü için mücadele edeceklerini söyledi.
GMİS Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, yaptığı konuşmada, &[#]8220;Delege seçim sürecinde, geniş bir ekip kurarak maden işçisi arkadaşlarımıza yaptıklarımızı, yapamadıklarımızı ve hedeflerimizi anlatıp onların desteğini aldık ve onlar bize bir sorumluluk verdi. Şimdi bu ekip içinden, daha fazla sorumluk taşıyacak arkadaşlarımızı da, şube kongre delegeleri olarak, biz görevlendireceğiz. Onlar da genel merkez genel kuruluna yön verecekler. Baştan beri ısrarla söylüyorum, Karadon Şubesi´nde görev almak zor bir iştir. Eğer Karadon´da bir aksama olursa, bu olumsuzluk, Genel Maden İş Sendikamızı doğrudan etkiliyor. O nedenle, bu işi en iyi şekilde yapabilecek arkadaşlarımızı görevlendirmek zorundayız. Karadon Şubesi´nin bu genel kurulu, Genel Maden-İş Sendikamıza ve Türk-İş´e yön verecektir. Yani bir anlamda; TTK´nın, Zonguldak´ın ve hatta Türkiye´nin gidişine yön vereceksiniz&[#]8221; diye konuştu.
GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam da, &[#]8220;4 yıldır sendikamızın Genel Mali Sekreteri olarak görev yapıyorum. 2007´de ekibimizle birlikte Karadon´da sizlerden oy istedik, seçilirsek yapacaklarımızı anlattık. 4 yıl boyunca da elimizden geldiğince sizlerle, sizlerin sorunlarıyla birlikte iç içe olduk. Sözler verdik. Sendikaya bakış açısını, sendikacıya bakış açısını değiştireceğimizi söyledik. Çünkü sendikamız ile taban arasında bir kopukluk vardı. Karadon bacaağzındaki konuşmalarımızda bunları söyledik. Belki eksikliklerimiz oldu ama ben ve arkadaşlarım adına inanıyorum ki sendikaya ve sendikacıya bakış açısını değiştirdik&[#]8221; dedi.


GMİS KARADON ŞUBE BAŞKANLIĞI´NA NEŞAT CEBECİ SEÇİLDİ
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Karadon Şubesi´nin 13 Şubat 2011 tarihinde yapılan 9. Olağan Genel Kurulu´nun Şube Yönetimi seçim sonuçları belli oldu. Genel Kurulda 124 delegenin tamamı oy kullandı. Şube Başkanlığı seçiminde Mevcut Başkan Ahmet Demirci 36 oy, Neşat Cebeci 48 oy, Murat Kınay 39 oy aldı. Bu sonuçlarla Neşat Cebeci, GMİS Karadon Şubesi´nin yeni şube başkanı oldu. Şube Sekreterliğine; 114 oy alan Adnan Tıska seçildi. Şube Mali Sekreterliği seçiminde Seyfi Özkaynak 95 oy alırken, diğer aday Kemalettin Karataş 25 oy aldı. Şube Teşkilatlandırma Sekreterliği seçiminde ise, Hamza Açıkgöz 84 oy alırken, Hilmi Yüksel 39 oy aldı. Bu sonuçlara göre GMİS Karadon Şube Yönetimi şöyle oluştu:
Şube Başkanı Neşat Cebeci, Şube Sekreteri Adnan Tıska, Şube Mali Sekreteri Seyfi Özkaynak, Şube Teşkilatlandırma Sekreteri Hamza Açıkgöz.
Editör: Pusula Gazetesi