Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir&[#]8217;in zimmet ve zimmete iştirak suçlamasıyla yargılandığı davanın olduğu gün basın mensuplarının engellenip tehdit edilmesinin ardından Vali Erdal Ata ilgili kurumları göreve davet etti.
Açıklamada kişisel hak ve hürriyetlerin korunması için gazetecilerden beklenen anlayış ve hoşgörünün aynı şekilde gazetecilere de gösterilmesi çağrısında bulundu.
Açıklamada şöyle denildi:
&[#]8220;Kilimli Belediye Başkanı Sayın Seçkin Özdemir&[#]8217;in hakkında açılan davayla ilgili 16 Temmuz 2010 tarihinde yapılan duruşma günü gelişmeleri yerinde izlemek isteyen gazeteci arkadaşlarımız, Zonguldak Adliye Binası&[#]8217;nın çevresinde ve girişinde bir takım engellemeler, tehdit ve baskılara maruz kaldığından görev yapamaz duruma getirilmiştir.
Gazeteci arkadaşlarımızın adliye binasında görev yapma kıstasları kanunla belirlenmiş, fotoğraf makinesi ve kayıt cihazı olmaksızın izlemeleri güvence altına alınmış olmasına karşın Seçkin Özdemir&[#]8217;in çevresindeki bir takım kişilerin adliye binasına girmek isteyen meslektaşlarımızı engellemeleri ortaya çıkan zaafiyetin göstergesidir.
Gazetecinin Hak ve Sorumluluk Bildirgesi&[#]8217;nin Gazetecinin Hakları başlığının birinci maddesi; &[#]8220;Gazeteci tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Gazetecinin karşısına çıkarılacak gizlilik ve sır gibi engeller kamusal işlerde yasaya, özel işlerde açık ve ikna edici gerekçelere sahip olmalıdır&[#]8221; der.
Buradan hareketle kişi hak ve hürriyetlerini ve çalışma alanlarını garanti altına alan yasaları uygulamakla görevli kurumların ve güvenlik güçlerinin gözü önünde yaşanan bu baskı ve tehditleri tüm basın mensuplarına yapılmış kabul ediyoruz.
Kimsenin, hele hele kamu görevi yapan kişilerin basının özgürlüğünden, demokrasinin şeffaflığından, adaletin doğruluğundan korkmamaları gerekir.
Çünkü o özgürlük, şeffaflık ve adalet, hakları yasalarla garanti altına alınmış her vatandaşın temel güvencesidir.
Gazetecilerin mesleki sorumluluklarının gereği insan hak ve hürriyetlerine saygı göstermesi ne kadar temel bir gereksinim ise aynı saygının gazeteci arkadaşlarımıza da gösterilmesi gerekmektedir.
Aynı anlayışı, hiç kuşkusuz gazetecilerin de gazetecilik meslek kuruluşlarına göstermesi, gazetecinin onurudur.
Hiçbir gazeteci, kendi meslektaşlarına yönelik aşağılayıcı ve sözde kışkırtıcı ifadelerle saldırarak gazetecilik onurunun ayaklar altına alındığı iddiasının haklılığını savunamaz.
Gazetecilerin haklarından kaynaklanan görevlerinin engellenmesi, tüm basın camiasınca tepkiyle ve üzüntüyle karşılanmıştır. Bu tarzın kimseye bir yarar getirmeyeceğini hatırlatıyoruz.
Zonguldak Valisi Sayın Erdal Ata başta olmak üzere, ilgili kurumların yapılan bu davranışlara sessiz kalmamasını ve benzer olaylara meydan verilmemesini talep ediyoruz.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi