Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile birlikte Ak Parti Zonguldak İl Başkanlığı´nı ziyaret etti.
Yıldız ve Dinçer´i kapıda Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar ve teşkilat üyeleri karşıladı.


Yıldız, İl Başkanlığı makamında yaptığı konuşmada, Zonguldak´ın Türkiye´nin en mutena köşelerinden biri olduğunu söyledi. Yıldız, Filyos Vadi Projesi´nin hayata geçmesinin ardından şehrin refah seviyesinin artmasını umduğunu belirtti. Hükümet olarak Zonguldak´a itina gösterdiklerini söyleyen Yıldız, Zonguldak milletvekillerinin de çalışmalarıyla dikkat çektiğini ve bunun şehir için fırsat olduğunu söyledi.


Bakan Yıldız, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. ´´Karadon´daki çalışma daha erken başlatılsa, işçilerin kurtulma şansı olmaz mıydı?´´ sorusuna Yıldız, şu yanıtı verdi: ´´Burada, ´Bu arkadaşlar 3 dakika sonra çıkartılsın, biz bu arada çayımızı içelim´ diyecek bir kişiye rastladınız mı? Böyle bir şey düşünebilirler mi, yapabilirler mi? ´Madencinin içi kaynar´ deniliyor. Onu orada bırakmamak için değişik riskleri bile üstüne alır. Bu ortamda, böyle bir cümlenin bu kadar rahat telaffuz edilmesini anlayabilmiş değilim.


Bir insanın vicdanlı olması, bir başkasının tersi olacağı anlamına gelmez. Tam tersi, kendisinden daha hassas kişiler de vardır. Bunun, bu şekilde telaffuz edilmemesini uygun buluyorum. Başından beri, bütün gayret, çaba ortaya konuldu. Her birimiz sırtını dinlendirmek üzere giderken, oradaki arkadaşlarımız, biran önce ulaşmak için yatmadılar. O yüzden, ´Madencilere daha erken ulaşılabilir miydi´ cümlesinin doğru olmadığını söyleyebilirim.´´


´Çakmak mı çakıldı, ark mı, kısa devre mi?´


Gaz seviyesinin düşmesinin beklenmesi ve o zamana kadar bir şey yapılmaması gerektiğini ifade eden Yıldız, ´´İşte o arada ne yapıldı? Onu şu anda bilmiyoruz. Çakmak mı çakıldı, ark mı, kısa devre mi oluştu, onu bilmiyoruz. Onun için nihai cümleleri, ancak idari, teknik ve adli soruşturmalar bittikten sonra kullanabiliriz´´ dedi.


´Babamızın oğlu olsa, farklı davranmayız´


Herhangi bir işçinin, özel sektör ya da TTK sorumlusunun olayda herhangi bir taksiratı varsa, bu konuda tahammül göstermeyeceklerini ifade eden Yıldız, ´´Bu konuda, hiçbir kimseye, babamızın oğlu olsa, farklı davranmayız. Ama, bu cümleyi kullanmak aynı zamanda haksızlık yapmamayı da yanında taşır. Ne haksızlık yapacağız, ne gerçekleri saklayacağız´´ dedi.
Olayın başından itibaren bütün ilgililerle, olay yerine hangi yollardan girilebileceğini ve riskleri değerlendirdiklerini anlatan Yıldız, bir yandan platform çalışmaları devam ederken Gelik´ten de madene girildiğine dikkati çekti.
Yıldız, ´´Zonguldak´ta, 5 yılda çıkarılamayan işçi kardeşimiz oldu, değil mi? O yüzden, bu tür konularda, doğruyu çıkartma adına yaptığımız haberleri, konuşmaları vicdanları yaralamamak üzerine de yapmalıyız´´ ifadesini kullandı.


´İşçilerin hakkı ödenmeden başka yere yatırım yapamazlar´


Bir gazetecinin, ´´TTK´da taşeron şirkete çalışan işçiler var. Şirket, TTK´dan istihkakını her ay düzenli almasına rağmen, işçiler, ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle onlarca kez eylem yaptılar´´ sözleri üzerine Yıldız, ´´Ücret alamadıklarına dair bilgimiz yok. Ancak genel müdürümüzle dün bu konuyu konuştum. Mutlaka, işçi kardeşlerimizin rahatlatacak bir mekanizmayı şart koşabiliriz. Özel sektör, ´İstihkakımı aldım, ama bunun karşılığında işçi ücretini öderim, ödemem´ diyemez´´ diye konuştu. ´´Şirketin, TTK´dan aldığı istihkakı başka yatırıma kullandığının ileri sürüldüğünün´´ söylenmesi üzerine Yıldız, ´´İşçisinin hakkını ödemeden başka yere yatırım yapma hakkı olmaz. Hiçbir özel sektörün olmaz. Arkadaşlarımı, bu manada tekrar uyaracağım´´ dedi.


´Kaçak ocakların mallarına el konulacak´


´´Kaçak maden ocaklarına dönük ne tür yaptırımlarınız olacak?´´ sorusu üzerine Yıldız, Maden Yasası´nda yapılacak değişikliklerle birlikte kaçak ocakların kapatılacağını ve işletenlerin mallarına el konulacağını bildirdi. Kaçak işlem yapılmaması konusunda birçok kez uyarıda bulunduklarını belirten Yıldız, bunun son ikazları olduğunu, bundan sonra ikazda bulunmayacaklarını vurguladı.
Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nın bilirkişi heyeti raporunun ne zaman hazır olacağına yönelik soruya, idari, teknik ve adli soruşturmalar sırasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlü ve TTK´dan da uzmanların inceleme yapacağını, bununla ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.


Uçar: ´Filyos, madenciliği kader olmaktan kurtaracak´


Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar da grizu kazası nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirdi. ´´Madencilik sektörünün gerçekleriyle karşı karşıya geldiğimiz bir ortamda bir araya gelmek nasip oldu. Üzüntümüz çok büyük. Zonguldak ve ülke olarak bu acıyı paylaşıyoruz´´ diyen Uçar, Yıldız ve Dinçer´e, kazanın ardından Zonguldak´a gelerek, süreci burada takip etmeleri nedeniyle teşekkür etti. Uçar, ´´Zaman zaman bunları kader olarak değerlendiriyorlar. Elbette ki böyledir. Bu ne ilktir ne de sondur. Son olması adına dua ediyoruz´´ dedi.
Zonguldak´ta, madencilik dışında da istihdam çalışmalarının artırılması için çalışmalar başlattıklarını söyleyen Uçar, hükümetin de desteğiyle Filyos Vadi Projesini hayata geçirecek, ilde istihdamı çeşitlendirecek ve madenciliği ´´kader´´ olmaktan çıkaracak adımları atmayı hedeflediklerini anlattı.


Bakanların koltuk krizi


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ak Parti İl Başkanlığı´nı ziyaretinde İl Başkanı Hamdi Uçar her iki bakana kendi koltuğunda oturmalarını davet etti. Bu sırada Bakan Dinçer ve Taner Yıldız arasında kısa bir süre koltuk krizi yaşandı. Bakan Dinçer, İl Başkanı Uçar´a ´hangi birimiz oraya oturacak. Ben buraya otururum. O koltuğa Bakan Taner bey otursun&[#]8221; dedi. Bakan Taner Yıldız, İl Başkanı Uçar´ın koltuğuna oturduğunda Bakan Ömer Dinçer &[#]8220;Buradaki basın mensubu arkadaşların sorduğu soruları siz cevaplayacaksınız&[#]8221; diyerek esprileştiler. Bakan Taner Yıldız´da ´Talimat böyleyse yaparız´ diyerek gülüştüler. Ziyaret basın mensuplarının sorularının ardından sona erdi. Bakan Yıldız ve Dinçer parti teşkilatı ile basına kapalı bir süre sohbet ettikten sonra İl Başkanlığı´ndan ayrıldılar.
Editör: Pusula Gazetesi