Eğitim Sen Çaycuma ve Gökçebey Temsilcilikleri 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle Çaycuma Belediyesi SEKA Sosyal Tesislerinde kutlama ve dayanışma gecesi düzenledi.

Geceye Eğitim Sen üyesi öğretmenler ile emekli öğretmenlerin yanı sıra Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Gökçebey eski Belediye Başkanı Zeki Kılıçarslan, İl Genel Meclis Üyeleri Ramis Muslu, Burhanettin Çakır, Hasan Tülübaş, ADD Çaycuma Şube Başkanı Zeki Saim Oral ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, Eğitim Sen Gökçebey Temsilcisi Servet Büyükkol, Kastamonu Göl İlköğretmen Okulu mezunlarından Ali Nuri Güntekin, Nadir Katırcı ve İsmet Kalfa'nın da aralarında bulunduğu 140 kişi katıldı.

Gecede emekli olan Eğitim Sen Çaycuma eski Baştemsilcileri Alparslan Çavuş ve Eren Usta ile Eğitim Sen üyeleri Ali Turhan, Sacit Öztürk, Ercan Bayrak, Elif Darılmaz ve Zeki Koç'a plaket verilerek sendikal mücadeleye verdikleri katkılar için teşekkür edildi.

Gecede konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Mahir Akşan, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nün, Türkiye'de sadece Eğitim Sen'in üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali'ne üye olan yüzden fazla ülkede eş zamanlı olarak kutlandığını söyledi. Haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilerek öğrencilerinden ayrılan İsmet Akyol, Gökhan Taner Günsan ile hukuksuz şekilde ihraç edilen öğretmenlerin ve kamu emekçilerinin göreve iade edilmesini isteyen Akşan, "Geçtiğimiz yıllar içinde öğretmenlerin ekonomik ve sosyal sorunlarına ek olarak, mesleki saygınlıklarında da ciddi gerilemeler yaşanmıştır. Yaşadığımız tüm olumsuzluklara, işimize, ekmeğimize ve geleceğimize yönelik ağır tehdit ve saldırılara, hukuksuz ihraç politikalarına, kaybedilme noktasına gelen mesleki saygınlığın yeniden kazanılması, öğretmenliğin uluslararası standartlara uygun ve bilimsel bir anlayışla ele alınması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında eğitimde mülakat sınavı ile 'sözleşmeli öğretmenlik' uygulamasını başlatmış ve bugüne kadar 103 bin sözleşmeli öğretmenin ataması yapılmıştır. Öğretmen istihdamında yaşanan güvencesizleştirme, öğretmenlerin özlük hakları ve çalışma koşulları arasında belirgin farklılıklar ve adaletsizlikler yaratmayı sürdürmektedir. Nitelikli eğitimin nitelikli öğretmenle mümkün olduğu gerçeği ortadadır. Bu nedenle öğretmen yetiştirme ve kadrolu istihdam konusundan başlayarak, sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi için somut adımlar atılması bir zorunluluktur. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk' un her fırsatta öğretmenlere değer verilmesine ilişkin söylemleri yalnızca söylemde kalmamalıdır. MEB'e çağrımız; 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966'da kabul edilen 'Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı'nın eksiksiz uygulanacağı açıklanmalı, başta 3600 ek gösterge olmak üzere, ekonomik, sosyal, mesleki, özlük haklarımızla ilgili taleplerimiz kabul edilmelidir." dedi.

Murat Demirtaş ve Koray Bayramoğlu'nun türküler söylediği gecede tiyatro sanatçısı Fahri Bozbaş ise Nazım Hikmet, Ahmet Arif, Enver Gökçe, Arif Damar'ın şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirdi.

Editör: Pusula Gazetesi