Bartın İMKB İlköğretim Okulu 8. sınıfta eğitim gören iki kız öğrenci, Bursa´da meydana gelen grizu patlaması sonrasında madenciler için bir proje geliştirdi. İMKB İlköğretim Okulu öğrencileri Özge Özen ve Ayşe Asena Gültepe tarafından geliştirilen "Güvenli Baret" projesi, 31 bin 200 madencinin yeraltında bulunduğu süre içerisinde daha güvenli çalışmasını sağlayacak. Bursa´daki kazadan çok etkilendiğini ve maden işçisi olan babasının da proje geliştirmesinde etkili olduğunu söyleyen Özge Özen, madencilerin kaza sonrasında yerinin tespit edilmesi için geçen sürede öldüğünü veya ağır yaralandığını söyledi.



Kaza anında uyarı veriyor


Madencilerin güvenli, huzurlu, sağlıklı ve verimli çalışmalarını sağlamak, kaliteli bir iş yaşamı için proje geliştirdiklerini kaydeden Özen, &8220;Bu projenin adı Güvenli Baret. 20 liraya alınan barete 10 liralık sesli alarm devresi takılıyor. Daha sonra da 50 liraya alınan sinyalli frekans alarm devresi ile bağlantı yapılıyor. Toplam 80 liraya mal edilen Güvenli
Baret sayesinde TTK ve diğer işletmelerde yer altında çalışan maden işçilerinin iş güvenliği sağlanacak. 70 maden ocağında aynı tehlike var. Bu ocaklarda çalışan 31 bin 200 işçi her an ölüm riski ile yaşıyor. Önlem alınmadığı takdirde ocaklarda yeni kazalar olabilir. Acil yer tespiti, acil kurtarma, müdahale, kaza esnasında yakın ve uzak mesafede uyarı ve sinyalle kurtarma istasyonları haberdar edebilen özelikli baret sayesinde can kayıpları ve sakatların en aza indirilmesini amaçlıyoruz&8221; dedi.


Kazalar sıklıkla yaşanıyor


Ülkemizde maden kazalarının sıkça yaşandığını ifade eden Ayşe Asena Gültepe de, &8220;Sıkça yaşanmakta ve sonrasında yaşananlar unutulmaktadır. Yeraltı maden işçilerimizin yüzde 60´ı iş kazası, yüzde 35´i göçük tehlikesi geçirmiştir. Yine işçilerin yüzde 85´inin yaralanan, yüzde 76´sının da hayatını kaybeden iş arkadaşları var. Madenlerde yüzde 27´si madene inerken kendisini emniyette hissetmiyor. Yüzde 82´si bu durumda iş performansının düştüğünü söylüyor. Yüzde 88´i ailesi ve çocukları için endişeleniyor. Yüzde 30´u alınan güvenlik önlemlerinin yeterli olduğuna inanmıyor&8221; diye konuştu. Ayşe Asena Gültepe ve Özge Özen, geliştirdikleri Güvenlik Baret projesini TTK yetkilileri ve TTK çalışanlarının desteklediğini belirtti.


Proje destek görüyor


Projeye başlarken ilk önce maden işçileri ve madende çalışan mühendis ve görevlilerin konuşmalarına kulak verdiklerini söyleyen Özen; &8220;Onlarla bu çalışmalarımızı konuştuk, değerlendirdik. Sonuçta gördük ki, TTK çalışanları projemizi destekliyor. Bu bizi daha da mutlu etti. Biz bu projeden maddi gelir beklemiyoruz. Bu projemizin temeli can kayıplarını ve yaralanmaları en aza indirebilmektir. Amasra´daki maden ocağında anket düzenledik. ´Bartın ATİ Yeraltı işçilerinin iş güvenliği psikolojisi´ konulu anket istatistiği düzenledik. Önemli sonuçlara ulaştık. 100 maden işçisi ile yapılan ankette 98 işçi baretin gerekli olduğuna ´Evet´ dedi. Demek ki bu proje destek görecek&8221; şeklinde konuştu.


Tazminatlar da azalacak

Bartın İMKB İlköğretim Okulu öğrencilerinin geliştirdiği "Güvenli Baret" projesinin kazalar sonrasında ödenen tazminatların da en aza indirilmesini amaçlıyor. Bursa´da maden ocağında, Tuzla tersanelerinde yaşanan ve sonu gelmeyen işçi ölümlerinin iş kazalarını daha görünür kıldığını belirten Özge Özen; &8220;Aslında bu ölümlere kaza demek mümkün değil. Çünkü kaza bütün önlemlerin alındığı, işçilerin güvenceli, kurallı çalıştırıldığı ancak buna rağmen yaşanabilecek istisnai durumlar için kullanılır. Sosyal güvenlik hukukunun daimi iş göremez dediği çalışma becerisini yitirmiş, daimi sakat kalmış işçiler var. 145 bin kişilik bir ordu bu. Her yıl 2 bin 400 işçi yaşayan ölü haline gelmiş&8221; ifadesini kullandı.


Riski en aza indirecek

Özen; &8220;İstihdamın yaklaşık yarısının kayıtsız olduğu ülkemizde kayda geçmeyen ölü ve sakat işçileri, faili meçhul iş kazalarını ve meslek hastalarını bilmek mümkün değil. Güvenli Baret, yaşanacak kazalar sonrasında sakat kalma riskini ve işçilerin rapor almasını en aza indirecek. Bu sayede hem iş gücü eksilmeyecek, hem de SGK tarafından ödenen milyonlarca liralık tazminatlar da en aza inmiş olacaktır&8221; dedi. Bartın İMKB İlköğretim Okulu öğrencilerinin geliştirdiği Güvenli Baret projesi, Bartın Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt´u da memnun etti. Yeşilyurt, eğitim kurumlarında yapılan bu tür projelerin sevindirici olduğunu ve öğrencileri kutladığını belirtti.

Editör: Pusula Gazetesi