Türkiye´nin 105. Tabiat Anıtı olarak tescillenen Gümeli Ormanı´nın yakınında yer alan bin 637 metre yükseklikteki Bacaklı Yayla Tepesi ve dağın eteğindeki Bölüklü Yaylası sahip olduğu doğal güzellikleriyle adeta ziyaretçileri büyülüyor.


Gümeli belde merkezinden araçlarla ya da sık ormanlarının arasından akan derelerin sesini dinleyerek uzun yürüyüş sonrası varalabilecek yaylalar, çeşitli sporlara elverişli yamaçları, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğiyle turistleri cezbediyor.


İğne ve yayvan yapraklı ağaçlar ile çok çeşitli orman altı bitki örtüsüyle yaylaların doğa yürüyüşü, foto safari, olta balıkçılığı, avcılık gibi aktivitelere yanıt veren yapısıyla bölge turizmine katkısının artırılması hedefleniyor.


Kentin en yüksek tepesindeki Bacaklı ve eteğindeki Bölüklü Yaylası´nın sık çam ormanları arasındaki evleri, yaylacılık geleneği ve zengin bitki örtüsüyle turizmden daha fazla pay alabilmesi için yol sorununun giderilmesi bekleniyor.


Yayla çevresindeki, kayın, gürgen, porsuk ve köknar ağaçları ile karaçam, meşe, anadolu kestanesi, çınar, defne, ısırgan, ökse otu, karayemiş, orman gülü gibi odunsu ve otsu bitki türlerinin yanı sıra yaban hayatı açısından da geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi türlerin yer aldığı ormanlar yörenin cazibesini artırıyor.


Asfalt yok


Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam yaptığı açıklamada, beldelerinin en önemli sıkıntısının yol sorunu olduğunu, bunun giderilmemesinin de özellikle yayla turizmini olumsuz etkilediğini söyledi. Geçen yıl yaylara bin civarında kişinin ziyarette bulunduğunu ve konakladığını anlatan Saydam, şöyle dedi: ´´Belde de ara sokaklar ve mahalle yolları da dahil olmak üzere 180 kilometrelik yol güzergahında 1 metre dahi asfalt yol bulunmamaktadır. Alaplı-Gümeli yolu arasındaki 7 kilometrelik yolun standart hale getirilmesi bile bölgemiz yaylalarına ilgiyi artıracaktır. Çünkü, bölgeye gelen ziyaretçilerin en büyük şikayeti yollardır. Çevremizdeki bölgelerle yol bağlantılarının sağlanması durumunda insanlar 10 gün süresince değişik bölgelerde konaklama ve gezme imkanına kavuşacaktır. Gümeli ve çevresi yaylalar açısından çok zengindir. Özellikle foto safari açısından en önemli noktalardan birisi burasıdır.´´


Saydam, yaylalar civarındaki Karatepe mevkisindeki ormanda bulunan ve Türkiye´nin en yaşlı ağaçları arasında gösterilen çapı 2,93, gövde çevresi 9,20 ve uzunluğu 25 metre olan 1600 yaşındakinin yanı sıra çapı 2,55, gövde çevresi 8 ve uzunluğu 20 metre olan 1000 yaşındaki porsuk ağacının da turizme önemli katkı sağlaması için çalıştıklarını kaydetti.

Editör: Pusula Gazetesi