Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası, ERDEMİR´in sermayesindeki yüzde 46.12 oranındaki kamu hissesinin blok satışına onay veren 1 Aralık 2005 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay 13. Dairesinde dava açmış, Daire 30 Ocak 2008´de dava konusu işlemin iptaline karar vermişti.
İptal kararının ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), ERDEMİR´in söz konusu hissesinin satışına ilişkin ihale sonuçlarının, Rekabet Kurulu´nun 15 Eylül 2006 tarihli kararı doğrultusunda, ´´aynı şekil ve içerikte yeniden onaylanmasına´´ karar vermişti.

-İKİNCİ DAVA-
Makine Mühendisleri Odası, bu kez de ERDEMİR´in yüzde 46.12 oranındaki kamu hissesinin blok satış yoluyla özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu´nun 6 Nisan 2005 tarihli kararına istinaden 4 Ekim 2005´de yapılan ihale ve sonrasında Rekabet Kurulu´nun 15 Eylül 2006 tarihli kararı üzerine blok satışına onay veren 9 Haziran 2008 tarihli ÖYK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay´da dava açtı.
Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 13. Dairesi, davalı ÖİB´den ´´Erdemir´in özelleştirilmesinin hazırlık safhasına ilişkin bilgi ve belgeler ile ihalesine ilişkin tüm bilgi ve belgeleri kapsayan İhale Komisyonu Raporu´nun, değerinin tespitine yönelik Değer Tespit Komisyonu Raporu´nun ve belirlenen değer tespitine nasıl ulaşıldığı konusundaki detaylı bilgileri de içeren işlem dosyası´´nın istenilmesine oy birliğiyle karar verdi.
Yürütmenin durdurulması istemini, verdiği bu ara karara yanıt geldikten sonra karara bağlayacak olan Daire, ara karar gereğinin yerine getirilmemesi halinde dosyadaki bilgi ve belgelere göre karar verileceğini de davalı idareye bildirdi.
Editör: Pusula Gazetesi