Ak Parti Kadın Kolları Bartın İl Başkanı Nurzen Çağdaş, hükümetin göreve geldiği günden bu yana kadının toplumdaki ve siyasetteki yerinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yaptığını söyledi. Çağdaş, 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, bu konuda yapılan düzenlemeleri şöyle anlattı: Analık halinde çalıştırılma yasağı doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftaya çıkarılmıştır. Kadın işçilerin yer ve su altında çalışma yasağına ilişkin düzenleme bulunmaktadır. 4857 sayılı İş Kanununda getirilen bir diğer önemli değişiklikte, işçilere haksız, keyfi ve geçerli bir nedene dayanmaksızın yapılan fesihlere karşı korunmadır. 4857 sayılı Kanunun 24. maddesinin 11/d fıkrasında cinsel taciz işçi tarafından haklı bir fesih nedeni olarak hükme bağlanmıştır. Hane halkı içinde kadınlar tarafından üretilen ürünlerin düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması sonucu kadınların elde ettikleri gelirler vergiden muaf tutulmuştur.




Yeni kazanımlar oldu




Sosyal Güvenlik Reformu ile; Bağ-Kur&8217;luların; emzirme ödeneğinden, iş kazası gibi durumlarda geçici iş göremezlik ödeneğinden, kız çocuklarının evlenme ödeneğinden yararlanmasına imkan sağlanmıştır. Kadın sigortalılar, doğum nedeniyle çalışamadıkları süreleri borçlanabilecek. SSK&8217;ya tabi sigortalıların doğumdan dolayı çalışamadıkları sürelerini borçlanma imkanı getirilmiştir. Her doğum için azami iki yıl olmak üzere toplam 4 yıla kadar çalışılmayan veya ücretsiz izinde geçirilen sürelere ilişkin primlerin yatırılması suretiyle yapılacak borçlanma, annelerin daha az çalışma süresi ile emekli olabilmelerine imkân sağlanmaktadır. Özürlü çocuğu bulunan kadınlara erken emekli olma imkânı getirilmiştir. Emzirme Yardımı&8217;ndan Bağ-Kur&8217;lularda da yararlanabilecek çeyiz parasından vefat eden Bağ-Kur&8217;luların kız çocukları da yararlanabilecek.




Çalışmalar artarak sürecek




Mevcut uygulamada çeyiz parası, Bağ-Kur&8217;dan aylık almakta olan kız çocuklarına ödenmemekteydi. Yapılan değişiklikle; vefat eden Bağ-Kur&8217;luların kurumdan aylık almakta iken evlenen kız çocuklarına da 24 aylık tutarında çeyiz parası verilecektir. Eğitim çağında ki çocuklara yapılan Eğitim Yardımı anneye verilmektedir. Bu çalışmalar artarak devam edecektir. Çünkü kadının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın öncelikleri arasında yer almaktadır. Evde, işte hayatın her alanında çalışan, üreten, emek veren kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü&8217;nü kutluyor, kendilerine saygı ve sevgilerimi sunuyorum.



Editör: Pusula Gazetesi