Yavuzyılmaz, kıraathaneye dönüştürülmek istenen Alt Cemiyeti, KİT Komisyonuna taşıdı

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü ile Müesseselerinin 2019-2020 yıllarına ait hesapları görüşülürken, TTK mülkiyetinden çıkartılarak Millet Kıraathanesine dönüştürülmek istenilen Maden Mühendisleri Odası (MMO) binasının durumu komisyona damga vurdu.

Bugün gerçekleşen görüşmelerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak'ın simge yapılarından 114 yıllık tarihi binanın TTK uhdesinden, Milli Emlak Genel Müdürlüğüne geçirilerek kıraathane yapılmak istenmesine tepki göstererek, binanın Zonguldak için önemine dikkat çekti.

Zonguldak'ın tarihsel gelişimine ışık tutan, endüstriyel miras özelliklerine haiz asırlık binanın kılıfına uydurularak "Millet Kıraathanesine" dönüştürülmesine Zonguldak halkının razı olmayacağının altını çizen Yavuzyılmaz, "TTK'nın henüz tahakkuk dahi etmemiş vergi borcuna istinaden bu işlem yapılıyor. Ne yapılacak, Kurumun sembol yapıları bundan böyle başkaca borçlarına karşı satılmaya devam mı edilecek?" diyerek şunları söyledi:

"Zonguldak'ın merkezinde Toplu Konut İdaresince yürütülmekte olan bir proje var bilinen adı ile Sahil Projesi. Proje kapsamında yapılan uygulamalar ile Zonguldak için sembol öneme sahip birçok yapı yıkılıp, bozulup kullanılamaz hale getirilirken proje adeta Zonguldak'ın Alzheimer'ına dönüştürüldü.

Daha öncesinde ortadan kaldırılan Denizcilik İşletmesine ait 100 yıllık bina, Atatürk'ün Zonguldak'ı ziyaret ettiğinde ayak bastığı tarihi sac iskele ve Atatürk'e çiçek veren kız çocuğu heykeli gibi.

Şimdi buna son örnek ise kent hafızasını ve mimarisini yansıtan bir başka yapı 'Maden Mühendisleri Odası binası' dahil olsun isteniyor. Zonguldak'ın tarihsel gelişime ışık tutan, endüstriyel miras özelliklerine haiz 114 yıllı bina şuan tabiri caiz ise kılıfına uydurularak 'Millet Kıraathanesi' yapılmak isteniyor.

Oysa Karaelmas diyarı Zonguldak ilimiz, kömürün bulunmasından bu yana zengin madenleri ile ünlenirken, bunun paralelinde maden mühendisi yetiştiren ilk yüksekokul yine madencilikle özdeş Zonguldak'ta açılmış, maden mühendisleri örgütlülüğünün temelleri de yine Cumhuriyetin ilk yıllarında Zonguldak'ta atılmıştır.

Bugün dönüştürülmek istenilen bu tarihi bina TTK sabit kıymet envanterine göre; 1907 yapım tarihli. 1955 yılına kadar aktif kullanılan bina, yeni liman yükleme tesisleri yapılınca günümüz sanayisinde önemini yitirse de yıllar içinde kentin önde gelen sosyal mekanlarından biri haline dönüşmüştür.

Bina tamimiyle halka açıktır ve zaten vatandaşların tümünün kullanımındadır. Şimdi bu binayı yenilemek varken, neden dönüştürülmek adı altında bir şekilde ortadan kaldırılmak isteniyor?

Konuyu 29 Eylül 2021 tarihinde hem Enerji Bakanlığına hem de Çevre Bakanlığına ayrı ayrı sordum.

Çevre Bakanlığı, binanın sahil projesinin kapsamı dışında tutulduğunu ve yapının korunduğunu, söyledi.

Ama ne yazık ki doğruyu söylemedi. Doğru söylemediğini nereden anladık, Enerji Bakanlığının döndüğü yanıttan. Enerji Bakanı Sn Fatih Dönmez imzasını taşıyan yanıtta: 'Zonguldak Merkez Kıyı Düzenlemesi ve Sosyal Donatıları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi Projesi kapsamında bina TTK'dan alınıp Milli Emlak'a verildi' diyor. Yani Sahil Projesi bir tarihi yapıyı daha yutmak istiyor. Hani MMO Binası projenin kapsamı dışındaydı?

İkinci olarak ise TOKİ ye devri de olmayacak denildi ama ona da başka bir kılıf uyduruluyor.

Söz konusu kılıfa göre TTK'nın Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı uhdesindeki TOKİ gibi bir başka kuruluşu olan Milli Emlak'a tahakkuk edecek vergi borçlarına karşılık binaya bir nevi el konulmuş oldu. Şimdi buradan soruyorum,

MMO hangi bedelle devredilmiştir? Henüz Tahakkuk dahi etmemiş vergi borcu nasıl hesaplanmaktadır? Bahsedilen borç ne kadardır? TTK'nın bu güne kadar vergi borçlarına istinaden devrettiği, sattığı böylesine kıymeti başka mülkleri olmuş mudur? Bunlar hangileridir? TTK'nın kültür varlığı özelliklerine sahip böylesine sembol yapıları bundan böyle oluşmuş ya da oluşacak başkaca borçlarına karşı satılmaya devam mı edecektir?
Binanın kültür varlığı olarak tescil edilmesi adına kurumunuzca bu güne kadar bir başvurunuz olmuş mudur?

Şimdi Zonguldak halkı, Zonguldak'ı Zonguldak yapan bu sembol yapılarına, kentin hafızasına, kültür varlıklarına karşı atılan bu adımları görmüyor sanmayın. Bu yıkım, dönüşüm oyunları ile sembol yapılarımızın yok edilebileceğini sanmayın.

Değişim oyunlarıyla kent hafızamızın ve değerlerimizin yok edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz!"