Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, Genel Sağlık Sigortasından (GSS) faydalananlara bir duyuru yaparak "31 Aralık 2021 tarihine kadar mevcut borçlarını ödemeleri halinde bugüne kadar gecikmiş olan tahakkuk zammı ve gecikme zammının tamamını siliyoruz" açıklamasını yaptı.

SGK Müdürü Erkin Avcı, GSS'liler ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Ülkemizde 01.01.2012 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortası uygulamasına başlanmıştı. Kendi fiili çalışmasından dolayı kendi sağlık sigortasından faydalanmayan veya hak sahibi konumunda olmayan insanlar genel sağlık sigortası kapsamında 01.01.2012 tarihinden itibaren tescil ediliyorlardı. Tescil edildikten sonra da 2012 yılından bu güne kadar çok değişiklikler oldu ama G1-G2-G3 diye tescilleri yapılıyor, birimlerini ona göre belirliyor ve primlerini tahsil ediyorduk. Genel Sağlık uygulamamızda şahıslar eğer kendi sigortalarından dolayı sağlık sigortaları yoksa bağlı oldukları bölgelere bağlık Sosyal Sağlık Kurumlarına giderek gelir testi yaptırıyorlar. Gelir testinin sonucu yüksek çıkanlar prim ödeme yükümlüsü oluyorlar. Gelir testi sonucu aile bazında düşük ise primleri devlet tarafından ödeniyor. Genel Sağlık Sigortasından yararlanmaya devam ediyorlar. Burada bahsetmiş olduğumuz gelir testine göre prim ödeme yükümlüsü olanların primlerini ödemeleriyle ilgili 7326 sayılı kanunda bir düzenleme getirildi. 31.12.2021 tarihine kadar mevcut borçlarını ödemeleri halinde bu güne kadar gecikmiş olan tahakkuk zammı ve gecikme zammının tamamını siliyoruz. Sadece ana parayı ödeyerek sistemden faydalanmış oluyorlar. Bunun için müdürlüğümüze gelip her hangi bir müracaatta bulunmalarına gerek yoktur. Otomatik olarak bu yapılandırmaları biz yapmış olduk. Burada önemli olan 31.12.2021 tarihine kadar bu ödemeyi bankalar üzerinden yapmaları gerekmektedir. Bankaya müracaat ettiklerinde gecikme faizi ve zammı düşerek anapara önlerine düşmüş olacak. Ödemeleri halinde de mevcut borçlarından kurtulmuş olacaklardır."

İşveren borçlularının yapılandırması ile ilgili konuşan Erkin Avcı "Ayrıca, 7326 sayılı kanun kapsamında yapılandırmış olduğumuz işveren borçlarımızın malum yasa içerisinde ilk iki taksitini ödeme zorunluluğu vardır. Birinci ve ikinci taksit zamanında ödenmemiş ise bu yapılandırmanın ihlali anlamına geldiğinden yapmış oldukları yapılandırma bozulacak ve icra takibine başlanmış olacak" dedi.