Zonguldak mutfağına baktığımız zaman bulunduğu konumun ve sahip olduğu sosyo-ekonomik yapının yemek kültürünü etkilediğini görürüz. Örneğin nüfusun çoğunluğu maden ocaklarında çalıştığı için daha çok elinin altında bulunan malzemelerden kolayca hazırlanabilecek yemekleri yöresel mutfağına katmıştır. Ayrıca, engebeli yapısına rağmen Zonguldak'ın ürün çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu yüzden sebze ağırlıklı yemekler görürüz. İşte tadı damağınızda kalacak, sofralarınıza renk katacak Zonguldak mutfağının enfes yöresel lezzetlerini sizin için derledik..
Tenekede tavuk tarifiFarklı bir akşam yemeği hazırlamak isterseniz Zonguldak mutfağının nefis lezzetlerinden biri olan tenekede tavuğu deneyebilirsiniz. Ateşte hazırlayabileceğiniz bu yemek düşününce bile insanın aklını başından alıyor. Tavuk, patates ve soğanın kömür üzerindeki enfes halini sizde tatmak isterseniz işte tarifi... Şimdiden afiyet olsun... |
|
Pırasa dolması tarifiDaha çok yemek ya da börek olarak tükettiğimiz pırasa bu sefer bambaşka bir görünümle karşımıza çıkıyor. Pırasa dolması... Görüntüsüyle yaprak sarmasına benzeyen pırasa dolması lezzetiyle de gönlünüzü fethedecek. Zonguldak mutfağına özgü bu tarifi denemek isterseniz, işte malzemeleri ve yapılışı... Şimdiden afiyet olsun... |
|
Isırgan yemeği tarifiSebze yemeklerini sevenler için güzel bir tarifimiz var. Isırgan otundan yapılan bu tarif oldukça basit ve vitaminli bir yemek. Zonguldak mutfağının yöresel lezzetlerinden olan bu ısırgan yemeğini siz de mutlaka denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun... |
|
Kartlaç tarifiKartlaç ismini ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama Zonguldaklılar gayet iyi bilirler. Mısır unuyla hazırlayabileceğiniz bu enfes hamur işi kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmezlerinden biri haline gelebilir. Krep tadındaki bu tarif sizi pişman etmeyecek. Şimdiden afiyet olsun... |
|
Pürtüklü bambam çorbası tarifiAdını ilk okuduğunuzda ilginç ve bir o kadar da zor bir tarif aklınıza gelebilir. Fakat birçok kez yaptığınız çorbalardan biri olabilir kendisi. Zonguldak mutfağına özgü olan pürtüklü bambam çorbası, soğan, salça ve su ile hazırlanıyor. Kış ayları da hazır kapıdayken pratik bir çorba isterseniz, bu tarif tam size göre. İşte malzemeleri ve yapılışı... Şimdiden afiyet olsun... |
Editör: Pusula Gazetesi