Zonguldak mutfağına baktığımız zaman bulunduğu konumun ve sahip olduğu sosyo-ekonomik yapının yemek kültürünü etkilediğini görürüz. Örneğin nüfusun çoğunluğu maden ocaklarında çalıştığı için daha çok elinin altında bulunan malzemelerden kolayca hazırlanabilecek yemekleri yöresel mutfağına katmıştır. Ayrıca, engebeli yapısına rağmen Zonguldak'ın ürün çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu yüzden sebze ağırlıklı yemekler görürüz. İşte tadı damağınızda kalacak, sofralarınıza renk katacak Zonguldak mutfağının enfes yöresel lezzetlerini sizin için derledik..

Tenekede tavuk tarifi

Farklı bir akşam yemeği hazırlamak isterseniz Zonguldak mutfağının nefis lezzetlerinden biri olan tenekede tavuğu deneyebilirsiniz. Ateşte hazırlayabileceğiniz bu yemek düşününce bile insanın aklını başından alıyor. Tavuk, patates ve soğanın kömür üzerindeki enfes halini sizde tatmak isterseniz işte tarifi... Şimdiden afiyet olsun...

TARİF İÇİN TIKLAYIN

Pırasa dolması tarifi

Daha çok yemek ya da börek olarak tükettiğimiz pırasa bu sefer bambaşka bir görünümle karşımıza çıkıyor. Pırasa dolması... Görüntüsüyle yaprak sarmasına benzeyen pırasa dolması lezzetiyle de gönlünüzü fethedecek. Zonguldak mutfağına özgü bu tarifi denemek isterseniz, işte malzemeleri ve yapılışı... Şimdiden afiyet olsun...

TARİF İÇİN TIKLAYIN

Isırgan yemeği tarifi

Sebze yemeklerini sevenler için güzel bir tarifimiz var. Isırgan otundan yapılan bu tarif oldukça basit ve vitaminli bir yemek. Zonguldak mutfağının yöresel lezzetlerinden olan bu ısırgan yemeğini siz de mutlaka denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun...

Kartlaç tarifi

Kartlaç ismini ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama Zonguldaklılar gayet iyi bilirler. Mısır unuyla hazırlayabileceğiniz bu enfes hamur işi kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmezlerinden biri haline gelebilir. Krep tadındaki bu tarif sizi pişman etmeyecek. Şimdiden afiyet olsun...

TARİF İÇİN TIKLAYIN

Pürtüklü bambam çorbası tarifi

Adını ilk okuduğunuzda ilginç ve bir o kadar da zor bir tarif aklınıza gelebilir. Fakat birçok kez yaptığınız çorbalardan biri olabilir kendisi. Zonguldak mutfağına özgü olan pürtüklü bambam çorbası, soğan, salça ve su ile hazırlanıyor. Kış ayları da hazır kapıdayken pratik bir çorba isterseniz, bu tarif tam size göre. İşte malzemeleri ve yapılışı... Şimdiden afiyet olsun...

Hüppülü tatlısı tarifi

Hüppülü tatlısı... Adını okuduğunuzda biraz farklı gelebilir. Kendisi Zonguldak'ın yöresel mutfağına özgü bir tatlı. Malzemelerini okuduğunuzda daha da şaşırabilirsiniz çünkü içinde barbunya olan bir tatlıdan bahsediyoruz. Bu ilginç tatlıya bir şans vermek isterseniz tarifimiz aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...

TARİF İÇİN TIKLAYIN

Çöpele tarifi

Zonguldak'ın geleneksel lezzetlerinden çöpele, ana malzemesi patates olan doyurucu bir yemek. Üzerindeki sarımsaklı yoğurdu ve enfes tereyağlı sosuyla mantıya benzeyen bu tarifin tek farkı hamur yerine patatesle yapılmış olması. Acıktıysanız ve fazla vaktiniz yoksa kısa sürede hazırlayabileceğiniz çöpele, sizi asla pişman etmeyecek. Şimdiden afiyet olsun...

TARİF İÇİN TIKLAYIN

Safranlı tıntış çorbası tarifi

Soğuklar kapıdayken kolay çorba arayışlarına girmeye başladık. Zonguldak'ın yöresel tariflerinden safranlı tıntış çorbasını mutlaka denemelisiniz. Fazla vaktinizi almadan pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu çorba, içindeki sütle de ağızda yumuşak bir tat bırakıyor. Şimdiden afiyet olsun...

TARİF İÇİN TIKLAYIN

Kaşarlı zılbıt tarifi

Özellikle Zonguldak ve Sinop yöresinde sıklıkla karşılaşılan zılbıt, Mayıs ve Eylül aylarında yetişen bir bitki. Beyaz tüylerle sarılı sert bir gövdesi olan zılbıtın boyu 15 ile 60 santimetre arasındadır. Üzerinde mavi ve yıldız şeklinde çiçek açan bu otsu bitki adeta bir şifa kaynağı. Boğaz ağrılarından solunum yolu enfeksiyonlarına kadar pek çok rahatsızlığı iyileştirici özelliğe sahip olan bu bitkiyle yapılan pek çok yemek de mevcuttur. Bunlardan biri de kaşarlı zılbıt. Hazırlanışı ıspanak yemeğine benzese de kaşarla fırına verilerek bambaşka bir tada dönüşüyor. Denemek isteyenler için tarifini aşağıya bırakıyoruz. Şimdiden afiyet olsun...

TARİF İÇİN TIKLAYIN

Editör: Pusula Gazetesi