+ raiftokel kose foto01

1971 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olduktan bir yıl sonra, aynı fakültenin yüksek mimarlık bölümüne devam edip yüksek mimar olan Faruk Yalçın Uğurlu, önce Konya Devlet Mühendislik Akademisi, sonra Zonguldak Devlet Mühendislik Akademisi’nde öğretim görevlisi ve Akademi Başkan Yardımcısı olarak çalışmıştı.

Zonguldak Devlet Mühendislik Akademisi’nde çalıştığı yıllarda, dönemin Zonguldak Belediye Başkanı Nadir Pulat’ın “birlikte çalışalım” önerisiyle “Başkanlık Danışmanı” olarak görev yapan (1979-1980) Dr. Faruk Yalçın Uğurlu; “Zonguldak Otobüs Terminali (100. Yıl Belediye Terminali)”, “Uzun Mehmet Gezi Alanı (100. Yıl Parkı)”, “Zonguldak Teras Evler”, “Zonguldak Atatürk Parkı”, “Zonguldak Toplu Konut”, “Zonguldak Plaj Kompleksi”, “Zonguldak Kayık Çekek Yapısı”, “Zonguldak Balık Satış ve Balık Lokantası” adlı projeler hazırladı.

Uygulama için ödenek sağlanamaması gibi ekonomik sorunlar nedeniyle bu projelerden “Zonguldak 100. Yıl Otobüs Terminali”, “Uzun Mehmet Gezi Alanı”, “Zonguldak Kayık Çekek Yapısı” başlıklı projeler uygulanırken; maddi temeli olmayan kişisel müdahalelerle belediyeden ayrılması sonucu adı geçen projeler de Yüksek Mimar Dr. Faruk Yalçın Uğurlu’nun belirttiği gibi gerçekleşmedi…

“Temel Tasarım Eğitimi - Yeni Yaklaşımlar”, “Ekosistem ve Mimari Tasarım”, “Mimari Tasarım ve Öğrenme Transferi”, “Türkiye’de Kiralık Konut ve Mimari Tasarım”, “Mimarlık Eğitimi: Çevre, Tasarım, Eğitim İlişkisi için Yeni Bir Model”, “Mimari Çevre ile Toplum Yapısı ve Değişimin Etkileşimi”, “Kent ve Kooperatif Anlamında Yeni Yaklaşımlar”, “Çağdaş Yerel Yönetim Anlayışı İlkeleri”, “Kentleşme Sürecinde Yoksullaşma ve Yapılaşma”, “Mimari Tasarım Sorunlarında Kılgı-Kuram İlişkisi” adlı konularda araştırma ve incelemeye dayalı çalışmalar yanında; “Zonguldak Fevkani Köprüsü’nün Düzenlenerek Köprünün Tescil Edilmesi”, “Zonguldak’a Müze Kazandırılması” gibi girişimlerin başlatılması önerisinde bulundu.

“Çukurova”, “Çankaya”, “Toros” ve “Doğu Akdeniz” üniversitelerinde “profesör” olarak çalıştıktan sonra emekli olup; tasarım ve mimarlık ile ilgili “Mimari, Tasarım, Üretim Atölyesi (MİTÜA)” adlı bir büro açan Prof. Dr. Faruk Yalçın Uğurlu’nun Zonguldak 100. Yıl Otobüs Terminali projesi ile ilgili dokümanlar ilişikte olup; belirttiğim hususlar da, kırk üç yıl önce, iki yıllık bir zaman diliminde (1979-1980) yazılıp çizilerek kayda giren çalışmaların bugün bile konuşuluyor (!) olmasıdır…

+ raiftokel kose foto02