MFA Maske Genel Müdürü Fatih Furtun, Zonguldak'ta ki CORONA virüs şüphesiyle 13 kişinin gözlem altına alınması ve maske kullanımı hakkında bilgilendirme yaptı.
Çin'e CORONA virüs maskesi ihracatını tamamen durdurduklarını belirten Furtun "Şuan itibari ile maske ihracatını durdurmuş durumdayız. Ağırlıklı olarak Sağlık Bakanlığı'nın ilgili kurumlarına, Emniyet Müdürlüğü'ne ve Dış İşleri Bakanlığı'nın ilgili birimlerine sevkiyat yapıyoruz" dedi.
Maskeyi sadece hasta olan ve hastaneye gidenlerin takması gerektiğini vurgulayan Furtun "Şu an Türkiye'de teşhis konulmuş CORONA virüs vakası yok, inşallah Zonguldak'ta da olmaz. Şu an sokaktaki kişilerin maske takmasına gerek yok" dedi.


"MASKE TAKALIM MI?' DİYE BİZİ ARAYAN ÇOK OLUYOR"
Fatih Furtun, Pusula'nın sorularını yanıtladı; "Şuan itibari ile maske ihracatını durdurmuş durumdayız. Ağırlıklı olarak Sağlık Bakanlığı'nın ilgili kurumlarına, Emniyet Müdürlüğü'ne ve Dış İşleri Bakanlığı'nın ilgili birimlerine sevkiyat yapıyoruz. Bunun dışında mevcut müşterilerimiz de var sanayi alanında alçı, çimento, maden, demir çelik bu tarz kullanıcılarla alakalı onlarında sevkiyatının da devam etmesi gerekiyor. Aksi takdirde ülkede sanayii durabilir. Bu ürünleri kullanmayan kişilerin iş güvenliği konusunda sıkıntısı olur. Kullanacak maske ile ilgili özellikle hastane bölgesinde hastanenin içeresinde muhtemelen hastane karantina koşulları gereğinde maske dağıtıyordur. Ama bunun dışında maskeyi sizin benim sokakta olan kişilerin bunların maske takmaması gerekir. Çünkü maskeyi hasta olanların ve hasta ile yoğun bir şekilde karşı karşıya olanların takması gerekir. Hastaneye giderken, hastalığın potansiyelinin yüksek olduğu ortamlarda giderken takmamız gerekir. Ama şuan Türkiye'de böyle bir durum söz konusu değil. Bakanlığımızın verdiği bilgilere göre hatta tespit edilmiş bir vaka yok. Şüpheliler var, geçtiğimiz 20 gün boyunca bu tür vakaları çok yaşadık. Belki buradakilerde negatif çıkacak. Panik havası yaratmamak gerekmektedir. 'Maskeyi taktım' geziyorum bunun öncesi sonrası çok önemli. Bizim önerimiz normal gündelik hayatımızda maske kullanmıyoruz. Hastaneye giderken ya da riskli bir ortama giderken ya da riskli bir kişinin yanına, hasta ihtimali olan bir kişinin yanına giderken maskeyi o zaman takıyoruz. Bunun dışında maske takılmasına gerek olmadığını düşünüyoruz."


"SOKAKTA GEZEN SAĞLIKLI BİRİNİN MASKE TAKMASINA GEREK YOK"
CORONA virüse ya da diğer bulaşıcı hastalıklara yakalananların maske takmasının yeterli olduğunu belirten Furtun, şöyle konuştu; "Ben bile şu an maske takmıyorum. Türkiye'de şu an böyle bir durum yok, konulmuş bir teşhis yok. Maskede virüs vakası var ve virüs vakasını çekici özelliği var. Bu maskelerde filtreleme özelliği olduğu için çekici özelliği de var. Nefes alırken bir çekim kuvvetimiz var. Virüs maskeye değdi ve maske bunu tuttu. Özelliği virüzü içeriye yollamamak, sonra ne yapacaksınız, akşama kadar duramayacaksınız ve bunu çıkaracaksınız. Çıkardığımız anda o maskenin bi daha takılmaması lazım. Onu eve getirdiğiniz aman virüs evinizde, cebinizde. Bu maske tehlikesiz bir durumu tehlikeli bir hale getirebilir. Virüsün yayılmasına neden olabilir. Bu alanda eğitim almış ve teknik kişilerin kullanması gerekir. Sokaktaki kişilerin maske takmasına gerek yok. Hasta olan kişinin maske takması gerekir."

rahatlatan-aciklama-sabaha-belli-olur
Rahatlatan açıklama: Sabaha belli olur

maske-ihracatini-durdurduk-su-an-buraya-calisiyoruz
Maske ihracatını durdurduk, şu an buraya çalışıyoruz

corona-suphesiyle-gozlem-altina-alinanlarin-sayisi-16-oldu
Corona şüphesiyle gözlem altına alınanların sayısı 16 oldu

deniz-yavuzyilmazdan-corona-virus-aciklamasi
Deniz Yavuzyılmaz'dan Corona virüs açıklaması

zonguldakli-gazetecilerin-corona-nobeti
Zonguldaklı gazetecilerin Corona nöbeti

iranli-tir-suruculeri-zonguldaka-getirildi
İranlı tır sürücüleri Zonguldak'a getirildi

hastaneden-corona-kacisi-sok-goruntuler
Hastaneden Corona kaçışı: Şok görüntüler

zonguldakta-corona-skandali
Zonguldak'ta Corona skandalı

ataturk-devlet-hastanesinde-corona-virusu-alarmi
Atatürk Devlet Hastanesi'nde Corona virüsü alarmı

vali-bektastan-corona-virus-suphesi-aciklamasi
Vali Bektaş'tan CORONA virüs şüphesi açıklaması