MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, TBMM'ye sunduğu araştırma önergesinde Zonguldak'ın çarpık ve sağlıksız kentleşmenin getirdiği sorunlara nedeniyle yaşanması zor bir kent haline geldiğine dikkat çekilen önergede, kentte merkezden kaçışın başladığı ifade edildi. MHP Grup Başkanlığı tarafından Erkan Haberal imzasıyla sunulan önergeyi paylaşan MHP İl Başkanı Varol Demirköse, "Uzun zamandır gündemde tuttuğumuz, 2.derece deprem riski taşıyan maden kenti Zonguldak'ta hızla devam eden çarpık kentleşme sebebi ile ortaya çıkan sorunlarla ilgili kapsamlı bir araştırma yapılıp çözüm yollarının bulunması amacıyla MHP Ankara Milletvekilimiz TBMM İdare Amirimiz Sayın Erkan Haberal tarafından Meclis araştırması yapılması talep edilmiştir" dedi.

"GEREKÇE
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, kentlerde verilen hizmetlerin, kentleşme hızıyla orantılı olarak sağlanamaması "çarpık ve sağlıksız kentleşme" sonucunu doğurmuştur.

Kent merkezleri her bakımdan tıkanmakta ve yaşanması zor duruma gelmektedir. Ulaşımın tıkanması ve işlememesi, büyük zaman, işgücü ve para kaybına neden olmakta, bu da merkezden kaçışı hızlandırmaktadır. Kentler bu nedenle daha çok yayılmakta, merkezdeki büyük yapı stoku atıl kalmaktadır. Kent işgücünün büyük bir oranı, kent sınırlarının çok dışındaki uzak mesafelerden gidip gelmek zorunda kalmaktadır.
Bu saydığımız genel problemlerin çoğu Zonguldak ilimizde de karşımıza çıkmakta ve Zonguldaklı vatandaşlarımızın yaşantılarını olumsuz etkilemektedir. Zonguldak'ta çarpık kentleşme, kentsel dönüşüm adı altında üç, beş katlı binaları yıkıp, yerlerine çok katlı bina yaparak aşırı rant elde edilmeye çalışılmasından dolayı da meydana gelmektedir. Bu yüzden de şehir ve ilçelerinde yığılmalar yaşanmakta, ev ve iş yerlerinin kira miktarları yükselmekte ve şehir trafiğinde oldukça sıkıntı çekilmektedir. Özellikle yerleşim yerlerinin sık ve birbirine yakın olması bölge halkının yaşam standartlarını düşürmektedir. Şehir merkezinde bir cadde de, bir aracın, bir uçtan diğer uca geçmesi mesai saati durumuna göre 45 dakikayı bulmaktadır. İhtiyaç durumunda ambulans ve itfaiye araçlarının müdahale zamanı uzamakta, bu da Zonguldak halkını büyük problemlerle karşı karşıya bırakmaktadır.

Hızlı nüfus artışları ve göç nedeni ile kentsel alanlarda alt yapı problemleri gün geçtikçe ağırlaşmakta ve birçok sosyo-ekonomik sorunlara neden olmaktadır. Şehir merkezindeki kamu binaları da, kentteki yoğunluğu bir hayli çoğaltıp, sosyal yaşamı olumsuz etkilemektedir.

Bu gerekçeler doğrultusunda, Zonguldak ilinde hızla devam eden çarpık kentleşme sonucunda ortaya çıkan sorunlarla ilgili kapsamlı bir araştırma yapılıp, çözüm yollarının bulunması amacıyla; Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca, Meclis Araştırması açılmasını arz ederim."