CHP’li Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in Fevkani Köprü için Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor üzerine, köprünün bakımıyla ilgili ihale açmış, ihaleyi kazanan firma olmasına rağmen işi yaptırmamıştı.
Köprü altı esnafı işyerlerini boşaltmak istemeyince ihaleyi alan firma, köprünün güçlendirmesini yapamamış ve ihale iptal edilmişti.
Köprünün bu şekilde bakımı yapılamayacağı anlaşıldığı için yıkımına karar verildi. Köprü altı esnafı işyerlerini boşalttıkça çelik köprünün yıllar içinde nasıl korozyona uğradığı çok net bir şekilde görülmeye başlandı.
Köprünün bakımını yaptırmayanlar, köprü altındaki işyerlerini boşaltmayanlar yıkılması halinde onlarca kişinin ölümüne sebep olacaktı.
Köprünün ana kolonları ve bağlantı kolonlarındaki korozyonlar görenleri dehşete düşürdü.
Zonguldak`ta altında çok sayıda dükkan bulunan, her gün üzerinden yüzlerce aracın geçtiği kentin en işlek noktasındaki Fevkani Köprü’nün üst yapısının hasarlı olduğunu, çelik yapının zarar gördüğünü, bağlantı noktalarının zayıfladığını, kolon ve kirişlerinde paslanma görüldüğünü, bu nedenle kapsamlı güçlendirme, ya da yıkılıp yeninden yapılması gerektiği belirten 12 Mart 2012 tarihinde konuşa ilişkin bir açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin’i o dönem kimse dinlememişti.
Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin raporunun ardından açıklama yapmış, araçların köprü üstünde yavaş gitmesini istemişti.