Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baktaş Zonguldak'ta çok sayıda bulunan mağaralarım turizme nasıl kazandırılabileceğini yazdı. Baltaş:" Ülkemizdeki mağara potansiyelinin tahminen 30-35 bin arasında olduğu ve bunlardan yaklaşık 1100 adedinin incelendiği değerlendirildiğinde, Zonguldak’ta iç düzenlemesi yapılmamış çok sayıda mağaranın bulunması çok önemli değildir. Çünkü insanlar iç düzenlemeleri yapılmamış mağaraları güvenli bir şekilde gezemeyeceklerinden bunlar gezi turizmi açısından önem taşımazlar. Yani, söz konusu mağaralar ilimizde sade vatandaşların gezebileceği alanlar arasında bir seçenek değildirler.

Buna karşın ilimizde bulunan iç düzenlemesi yapılmış Gökgöl Mağarası ile mitolojik özellikleri olan Ereğli Cehennemağzı Mağaraları (söz konusu mağaralar gerçek anlamda mağara olmayıp yeryüzü ile bağlantısı olan ve insan eliyle açılan yeraltı boşlukları olduklarından bu çalışmada değerlendirilmemişlerdir) turizm kapsamında zaten değerlendirilmektedir.

Bu yazıda Zonguldak’ta işlevsiz olan mağaralar turizme nasıl kazandırılabilir? Sorusuna kendimce yanıt vermeye çalıştım. Ülkemiz genelinde yaygın bulunan mağaralara göre ilimizde bulunan mağaraların yerli-yabancı mağaracılar tarafından günübirlik değil daha uzun sürelerle ziyaret edilebilmesi ve turizme kazandırılabilmesi amacıyla mağaracılık sporu yapılacak bir merkez şekilde yeni bir anlayışla düzenlenebilir.

BEUN’da STEM Sertifikaları takdim töreni gerçekleştirildi BEUN’da STEM Sertifikaları takdim töreni gerçekleştirildi

Mağaracılık organize bir ekip çalışmasını ve yeterli eğitimi gerektirdiği için bazı doğa sporlarında olduğu gibi "solo" tek başına yapılması doğru değildir. Mağaracılığın diğer doğa sporlarından belki de en büyük farkı gün ışığından uzak, çoğunlukla karanlık ve ıslak bir ortamda yapılmasıdır. Bu yüzden son derece dikkat ve konsantrasyon gerektiren bir doğa sporudur.

İlimizde iç düzenlemesi yapılmamış mağaraların mağaracılık sporu yapılmak üzere değerlendirilmesi durumda Zonguldak ülkemizde mağaracılık sporu yapılabilen bir merkez haline gelebilir. Bunun için ilk aşamada MTA tarafından araştırılan ve ayrıntılı raporları ortaya konan 18 mağara içerisinden uygun olanlarında konunun uzmanları tarafından bazı çalışmaların yapılması gerekir. Bu kapsamda söz konusu mağaralar güvenlik (su analizi, sarkıt ve dikit tehlikesi, zararlı gazların varlığı vb.) ve rota oluşturma çalışmaları (yön işareti koyma, halat germe vb.) kapsamında yeniden gözden geçirilmelidir. İlimizde bulunan ve içindeki sütun yapıları paleoiklim kayıtları açısından dünya genelinde özel bir öneme sahip olan Sofular Mağarası örneğinde olduğu gibi mağaralarda bilimsel çalışmalar (karstik yapılar, hayvan ve bitki varlığı vb.) yapılarak daha farklı özellikleri ortaya konmalıdır. Ayrıca, gerekiyorsa daha ayrıntılı topoğrafik ölçümler yapılarak mağara haritaları da güncellenmelidir.

Daha sonraki aşamada mağara gezi rehberleri yetiştirilmeli, mağaraların tanıtan ve hangi donanımlarla (kanca, halat, şişme bot, dalgıç kıyafeti vb.) gezilebileceği vb. bilgileri de içeren yurtiçi ve yurtdışı tanıtım amaçlı (broşür, reklam vb.) çalışmalar yapılmalıdır. Bu kapsamda ayrıca mağaralarda karşılaşılabilecek olağanüstü durumlarla acil müdahale senaryoları da oluşturulmalıdır".

Kaynak: Haber Merkezi