Başkan Ertem, &[#]8220;Danıştay´ın 146&[#]8217;ncı kuruluş yıldönümünde, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu´nun konuşmasına yöneltilen eleştirileri ve üslubu üzüntüyle ve kaygıyla takip ettik&[#]8221; dedi.

Ertem, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

&[#]8220;TBB Başkanımızın konuşma metni, hukukun üstünlüğü ve hukuk devletinin işleyişine dair tespit ve demokratikleşme taleplerini ihtiva etmektedir. Metne bu açıdan bakılmalıdır. Fikir ve ifade özgürlüğü, farklı fikirlerin de açıklanması ve taraftar bulma şansı gütmesi anlamına da gelir. Bu bakımdan söylevlerin içeriklerini de &[#]8216;fikirlerde farklılık ve demokrasinin gereği çok seslilik&[#]8217; düzleminde ele almak ve kabullenmek gerekir. Şüphesiz bu seviye, demokrasinin geldiği seviyeyi ifade eder. Siyaset kavramı, birçok tanımı yanında, gerçekte devlet işlerinin düzenlenmesi ve yürütülmesine dair, halkın ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin yaklaşım, görüş, teklif ve programları içermektedir. Siyaset kavramı, gündelik hayatın içinde kişiler, kurumlar, kuruluşlar, siyasi oluşum ve partiler düzeyinde &[#]8216;aynı zamanda bir seçim, bir tercih veya konumlanmadır.&[#]8217; Hukuk siyaseti, ekonomi siyaseti, sosyal siyaset ve demokratik siyasete ilişkin TBB Başkanımızın değerlendirmeleri, fikir ve beyanda bulunma özgürlüğü ile birlikte değerlendirildiğinde, sabır, hoşgörü ve sükunetle karşılanmalıdır. Bugün, TBB Başkanımıza yönelik gelişen davranış ve yaklaşımı kanıksanmaktan uzak görüyor, Başkanımızın işaret ettiği hususlara ilişkin değerlendirmeleri, Avukatlık Kanunu&[#]8217;nun TBB ve Barolara yüklediği görevler çerçevesinde de dikkate değer bulduğumuzu ifade ediyoruz.&[#]8221;

NE OLMUŞTU?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay´ın 146&[#]8217;ncı kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu´na tepki gösterdi.

Feyzioğlu, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili cümle kurarken, salonda Başbakan Erdoğan&[#]8217;ın tepkisi yükseldi. Erdoğan´ın, "25 dakika başkan konuşuyor, 1 saat sen konuşuyorsun" demesi üzerine Feyzioğlu, &[#]8220;Kızmayın Başbakanım, güzel bir şey söylüyorum Sayın Başbakanım&[#]8221; diye konuştu.

TBB Başkanı Feyzioğlu&[#]8217;nun bu sözleri üzerine Erdoğan, &[#]8220;Neyi güzel konuşuyorsun? Bir saattir konuşuyorsun. Edepsizlik yapıyorsun, yeter artık, yanlış konuşuyorsun&[#]8221; dedi.

Metin Feyzioğlu, Erdoğan´ın sözlerine, &[#]8220;Neyi yanlış söyledim Sayın Başbakanım? Burada çok yapıcı bir konuşma yapıyorum&[#]8221; diye yanıt verdi.

Erdoğan&[#]8217;ın &[#]8220;Böyle edepsizlik olmaz ki&[#]8221; sözleri üzerine Feyzioğlu, &[#]8220;Edepsizlik yapan ben değilim Sayın Başbakan&[#]8221; dedi.

Bu sözlere daha da sinirlenen Başbakan Erdoğan, "Sen kendin yapıyorsun" dedi.

Feyzioğlu´nun konuşmasını sürdürmesi üzerine Erdoğan, &[#]8220;Yalan konuşuyorsun hep, ne anlatıyorsun. Van&[#]8217;da neler yapıldığından haber var mı?&[#]8221; diye sordu.

Başbakan Erdoğan´ın "Yasal hakkı yok. Tamamen siyasi konuşma yapıyor. Van ile anlattıkların baştan aşağı yalan. Senin Van´a yapılanlardan haberin var mı? Haksızlık karşısında susacak mıyım? 25 dakika başkan konuşuyor. Bir saat siz konuşuyorsunuz" dediği duyuldu.

Başbakan Erdoğan, tepkisinin ardından Feyzioğlu´nun konuşmasının bitimini beklemeden salonu terk etti.

Feyzioğlu, Başbakan Erdoğan´ın sözlerine cevaben ´Ben edepsizlik yapmıyorum. Konuşmam yasal" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi