Zonguldak Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği (ZONÇEB) çatısı altında taşeron olarak çalışan 45 işçi, kadroya girme müracaatlarını zamanında yapmalarına rağmen "ret" kararı verilmesine tepki gösterdiler.

Ret kararı verilen işçiler adına yapılan açıklama şöyle:

"Zonguldak Özel İdaresi ve belediyelerin bağlı bulundukları Zonguldak Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği (ZONÇEB) çatısı altında, taşeron olarak çalışan 45 işçi, gerektiği gibi müracaatlarını zamanında yapmıştır. Özel İdare çalışanlarından oluşan Tespit Komisyonu, müracaatların tamamı için, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden istenen görüş beklenmeksizin 'ret' kararı vermiştir. Söz konusu kararname hükmü gereğince çalışanlar, Tespit Komisyonu'na itiraz sürecini başlatmak adına, itiraz dilekçelerini, idarenin uygun gördüğü yer ve zamanda teslim etmek için hazır bulunduklarında, idare tarafından konu hakkında yetkili addedilen Yakup Çelik, itiraz dilekçelerinin kayıt defterine işlenmeyeceğini ve numara veremeyeceğini belirtmiştir. (İtiraz Komisyonu henüz kurulmamışken ve kendisinin bu komisyon adına beyanda bulunma yetkisi yokken) 'İtirazlara zaten ret kararı çıkacağını' ifade etmiş, bunların sadece formaliteden ibaret olduğunu vurgulamıştır. Israr üzerine yine de dilekçeler evrak kayıt defterine işlenmemiş, kayıt numaraları ilgililere verilmemiştir. Konuyla direkt muhatabın kendisi ve kurumunun olmadığını, dilekçeleri valiliğe iletmek üzere topladığını belirten yetkili kişinin, Sofular Köyü, Tombaklar mevkiinde kurulan, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi çalışanlarının dilekçelerini evrak kayıt defterine işlediğini sonradan öğrendik. Bahsi geçen tesis, 10 senelik bir kiralama işi olduğundan, 696 sayılı KHK kapsamı dışında bulunmaktadır. Taşerondan işçi statüsüne geçiş hakkı verilen işçilerin dilekçelerini kayıt altına almaktan imtina eden yetkili kişinin (Yakup Çelik), alakasız kişilerin evraklarını kaydetmesi gariptir. Yine aynı komisyon, ilgili KHK'da açıkça 'personel çalıştırılmasına dayalı' olarak nitelenen çöp toplama, taşıma, park bahçe ve meydanların temizliği işinde, Köylere Hizmet Götürme Birliği çatısı altında çalışan taşeronların da, işçi statüsüne geçiş dilekçelerine manasız bir şekilde ret vermiştir.

Kafalarımıza takılan sorular;

Evrakları kayıt altına almanın kendi yükümlülüğünde olmadığını söyleyen İdare Yazı İşleri, nasıl oluyor da, tıbbi atık sterilizasyon çalışanlarının dilekçelerini evrak kayıt defterine işliyor?

Nasıl oluyor da Tespit Komisyonu, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden talep edilen görüş yazısı gelmeden alelacele, yasal süre dolmadan ret kararı çıkartıyor?

Kanun Hükmünde Kararname'de açıkça belirtilmesine rağmen, çöp toplama işinde çalışan Köylere Hizmet Götürme Birliği taşeronlarının müracaatlarına neden ret kararı verildi?

İl Özel İdaresi, KHK uyarınca kurması gereken iktisadi teşebbüsü kurmaktan mı kaçınmaktadır? Neden?

Bütün bu olanların, taşerona kadro açıklamasından sonra işe alınan ve medyaya düşen 34 kişinin istihdam edilmesiyle bir alakası var mıdır?

Henüz İtiraz Komisyonu kurulmadan, üyesi bile değilken, nasıl oluyor da Yazı İşleri Müdürü, tekrar ret çıkacağını kesin bir dille beyan edebilmektedir?"

Editör: Pusula Gazetesi