Bülent Ecevit Üniversitesi&[#]8217;nde (BEÜ) eğitim gören dünyanın 28 ülkesinden yabancı ve yerli yaklaşık 100 öğrenci, Zonguldak Huzurevi&[#]8217;nde yaşamlarını sürdüren yaşlılarla buluştu. Zonguldak Huzurevi ve BEÜ tarafından düzenlenen organizasyonda BEÜ Uluslararası Öğrenci Koordinatörü ve Öğretim Üyesi Tevfik Cem Akalın, Huzurevi Müdürü Hasan Turgal, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcıları Gülizar Yılmaz, Mustafa Kara, AK Parti Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Sevda Tığ, yabancı öğrenci ve yaşlılarla birlikte kahvaltı yaptı. Memleketlerinden kilometrelerce uzaklıkta bulunan öğrenciler ile ailelerinden uzakta bulunan yaşlılar, sıcak bir aile ortamında önce kahvaltı yapmanın ardından ise tanışıp, sohbet etmenin mutluluğunu yaşadı. Yaşlılar ve öğrenciler günün anısına sık sık fotoğraf çektirdi. Gülizar Yılmaz, &[#]8220;Gençlerimizi yaşlılarımız ile buluşturmak, kaynaştırmak, yabancı ülkelerden gelen gençlerimizi, bizim kültürümüzü, yaşantımızı daha yakından görebilmelerini sağlamak amacıyla bu kahvaltıyı organize ettik. Ülkelerine gittiklerinde, bu misafirperverliğimizi, bu yakınlığımızı anlatacaklarına inanıyorum. Bizi daha iyi tanıyıp, daha iyi tanıtacaklardır. Birçok ülkeden öğrencilerimizi burada görmek, inanın çok güzel. Çok güzel ve mutlu bir tablo var, bu tablonun hazırlanmasında destek veren herkese teşekkür ediyoruz&[#]8221; dedi.

Yaklaşık 2 yıldır huzurevinde kalan 78 yaşındaki Tuncer Tıfıl, &[#]8220;Sizin geldiğiniz ülkeleri saymaya kalkışsam, bilemeyeceğim, beceremeyeceğim. Diliniz de size hitap etmek istesem, bu da mümkün değil. Bu nedenlerden hepinize, &[#]8216;hoş geldiniz, bizi çok memnun ettiniz&[#]8217; diyorum. Bunları canı gönülden söylüyorum&[#]8221; diyerek konuşmasına başladı.

Öğrencilerin sürekli kendilerini ziyaret etmesini isteyen Tıfıl, konuşmasını şöyle sürdürdü:

&[#]8220;Bizim huzurevindeki yaşlılarımızı, evlerinize kadar getirmiş gibi oldunuz. Sizler buradayken bizlerin evimiz aklına geliyor. Kimi zaman içimiz burkuluyor, kimi zaman üzülüyoruz. Üniversitelerde ve liselerde okuyan kendi evlatlarımız ve torunlarımız aklımıza geliyor, hüzünleniyoruz. Tüm bunlara rağmen bize çok güzel dakikalar yaşattınız. Kişisel olarak gelebilirsiniz, dost olarak gelebilirsiniz. Arkadaş olarak da gelebilirsiniz. Ama her zaman sizleri bekleriz. Beni zaten istediğiniz zaman arayabilirsiniz. Hepinizin eline yağına sağlık...&[#]8221; Tüm Türk ve Müslüman gençlere dua ettiğini belirten Tıfıl, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

&[#]8220;Dualarımızla da sizlerle beraberiz. Belki ekonomik yardımda bulunamayız ama söz ve dualarımızla sizlerin yanındayız. Buradaki öğrendiklerinizi de lütfen öğretin. Gördüğünüz her kişiye öğretin. Öğrenmek istemeyebilir, senle kavgada edebilir, &[#]8216;hadi ya&[#]8217; diyebilir ama siz elinizden geldiği kadar öğrendiklerinizi öğretin. En azından devletler arasındaki sosyal yaşantıları öğretebilirsiniz onlara. Bizleri anlatabilirsiniz onlara. Onlar da bizi, sizlerin anlattıkları ile yani sizin gözünüzden görebilirler. Aksi takdirde kapalı kalmaya devam ederiz. Son senelerde Türkiye olarak, bizim bir atılımımız var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir atılım belki yok. Annelerinize, babalarınıza, mektup yazarsanız, telefon ederseniz, bir yerde konuşma imkanız olursa bizlerin sevgisi saygısını, hepiniz söyleyin. Afrika&[#]8217;dan gelen arkadaşlarınız da unutmasın bu dediklerimi.&[#]8221;

Filistinli Lamis Asalı ise, &[#]8220;Bize bu olanağı sağladıkları için büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Yaşlılarla kaynaşmak bizim adetimizden ve geleneklerimizdendir&[#]8221; dedi.

Afganistanlı Shah Murad Türkmen de, &[#]8220;4 ay önce buraya geldim. Çok güzel bir gün yaşıyoruz. Yaşlılarla böyle bir vakit geçirmemiz çok iyi oldu. Sürekli gelmek isteriz. Sanki hepsi bizim kendi anne ve babalarımız gibiydi. Kendimi hiç yabancı gibi hissetmedim. Çok sıcakkanlılar. Kendimi çok iyi hissettim&[#]8221; diye konuşurken Afganistanlı Bashir Ahmad Motafaker ise, &[#]8220;Türkleri çok seviyorum. Bize çok muhabbet ediyorlar. Gerçekten çok misafirperverler. Ben gerçekten sürekli iyilik gördüm. İyi insanlar gördüm. Burada çok mutluyum&[#]8221; diyerek duygularını ifade etti.

Somalili Abdifatah Farah Ahmed Abdi, &[#]8220;Öğrenci arkadaşlarımıza, yaşlılara, kahvaltıyı düzenleyenlere, herkese teşekkür ediyorum. Böyle bir tanışma ve kaynaşma bizi de çok mutlu etti. Yaşlılarla anlaşmakta zorlanmadık. Çok da memnun kaldım. Sohbet ettik. Güzel anlar geçirdik&[#]8221; diye konuştu. Ukraynalı Timur Mamedov ise, &[#]8220;Herkesten Allah razı olsun. Türkiye&[#]8217;ye çok ısındık. Herşey güzel. Başka diyecek bir şey bulamıyorum. Yaşlılarla konuşup, sohbet etme imkanı bulduk. Bu arada kendi anne ve babamı, hatırladım. Kendi ailemle oturur gibi hissettim&[#]8221; dedi.

Pakistanlı Junaid Qadir ise, &[#]8220;Ben pek fazla konuşmak istemiyorum. Bu gün çok mutluyum, sebebi sizlersiniz&[#]8221; dedi. Öğrencileri görünce duygulanan Kadir Bodur ise, çocuklarına ve torunlarına mesaj gönderdi.

Organizasyon nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü&[#]8217;ne teşekkür eden BEÜ Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Tevfik Can Akalın, &[#]8220;Üniversitemizde öğrenim görmekte Filistin&[#]8217;den Gana&[#]8217;ya, Azerbaycan&[#]8217;dan Somali&[#]8217;ye kadar olan 28 farklı ülkeden öğrenciler ile yerli öğrencileri huzurevinde bir araya getirdik. Bugünkü tablo bizleri çok mutlu etti. Bu birlikteliği, havalar ısındığında piknik havasında daha da pekiştireceğiz. Bu yönde söz de aldık&[#]8221; diye konuştu.

Yaşlılarla bir süre daha sohbet eden öğrenciler, tekrar buluşmak dileğiyle huzurevinden ayrıldı.
Editör: Pusula Gazetesi