Zonguldak Belediye Meclisi’nin, su kullanım bedeline yüzde 13, katı atık toplama bedeline yüzde 20 zam yapması üzerine Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığıyla Zonguldak İdare Mahkemesi’ne dava açan Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Eğitim ve Basından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Uysal’ın itirazı kabul edilmedi.

Uysal, hukukun aldığı karara saygı duyduğunu ama zamların fahiş sayılayacak bir oranda olduğunu tekrarlayarak, şunları söyledi:

“SU ZAMMIYLA ZONGULDAK HALKI BİR KEZ DAHA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATILDI”

“16 Aralık 2011 tarihinde Zonguldak Belediye Meclisi´nin aldığı kararla su kullanım bedeline yüzde 13 zam yapılması üzerine; zammın iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi’nde dava açmıştım. Dava dilekçemde, zamlı tarife belirlenirken, gerçekçi bir araştırma ve fayda maliyet analizi yapılmadığı belirterek, zam oranını izah edecek donelerin ortaya konulmadığı ve afaki bir belirleme yapıldığına dikkat çekmiştim. Zonguldak’ta su fiyatının çevre illerden daha yüksek hale geldiği belirtilerek, hatta enflasyon oranlarının üzerinde belirlendiğinden takdir yetkisinin hukuka uygun kullanılmadığı vurgulamıştım. Zonguldaklı vatandaşlarımız adına yürüttüğüm hukuki mücadele de açtığım dava sonuçlanmış ve İdare Mahkemesi suya yapılan bu yüzde 13’lük yüksek zammı iptal etmeyerek onaylamıştır. Mahkeme kararında suya yapılan zammın sunulan hizmete ilişkin maliyetlerdeki artışlar ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan kaynaklanan enflasyon etkileri nedeniyle güncelleme ihtiyacı olduğu ifade edilerek yapılan zammında fahiş sayılabilecek bir oran olmadığı belirtilmiştir. Yapılan zamma ilişkin belediye işlemini hukuka aykırı olmadığına karar verilerek zam iptal edilmemiştir. Öncelikle ifade etmek isterim ki, hukukun aldığa kararı saygıyla karşılıyorum. Lakin memura, işçiye, emekliye, yüzde 4-5 zam verildiği bir dönemde yüzde 13’lük zammın fahiş sayılayacak bir oran olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sosyal devlet vurgusu yapan CHP mensubu belediye yetkililerinin suya zam yapılırken, maliyetler ve enflasyon gibi ekonomik verilerin yanında vatandaşın alım gücünün dikkate alması gerekirdi. Belediye hizmetleri açısından vatandaşımızın yüzünü güldürmeyen yetkililer, su zammıyla Zonguldak halkını bir kez daha hayal kırıklığına uğratmıştır.”
Editör: Pusula Gazetesi