Bütün imkanların sağlandığı bir kurumda çalışıyor ve sosyal sigortanız var ise doğum izni ya da süt almak zor değildir.

SSK Doğum İzni İçin Gerekli Şartlar

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren rutin kontroller başlamış olur. İlk 3 ay tehlikeli dönem olması sebebi ile iki haftada bir kontrole gitmek zorundasınızdır. Bu süreç içerisinde uygulanması gereken testler uygulanmalıdır. Bunlar sosyal güvenlik kurumu kuralları içerisinde her hangi bir şekilde yer almaz. İş yerinden alacağınız izinler tamamen sizin elinizdedir. Ya maaşınızdan kesilir ya da yıllık izninizden düşülür. Bu süreç için bir şey hak iddia etmeniz söz konusu değildir. Fakat kontroller sırasında bebekte ya da annede oluşabilecek bir riske rastlanmış ve istirahat verilmiş ise iş yeri bu durum karşısında sizi işten çıkarmak gibi bir durumla tehdit edemez. Doktor raporu ile tasdiklediğiniz andan itibaren izniniz başlar. Hamilelik ilerledikçe tehlikeli dönemin artından kontroller ayda bir olacak şekilde ilerler. Son aylara geldiğinizde özellikle yedinci aydan sonrası bebek doğma hazır hale gelmeye başladığı için kontroller sıklaşmaya başlar. İzin ve rapor durumunuz tamamen sizin hamilelik sürecinizle ilgilidir. İlk iki gün boyunca iş yeri sizden ücret kesemez maaşınızı yatırmak zorundadır. Eğer raporunuz 3 güne uzamış ise maaşınızdan kesilen miktarı sosyal güvenlik kurumundan karşılarsınız.

Sigortadan Kesilen Ücretler Ne Zaman Geri Alınır?

Hamileliğin son evrelerinde fiziksel ya da bebeğe ait risk var ve doktor size dinlenmeniz gerektiğini bildiren bir rapor hazırlaması halinde raporunuz devreye girer. Sosyal güvenlik kurumundan kesilen ücreti alabilmeniz için öncelikle iş yeriniz raporunuzu SSK'ya bildirmek zorundadır. İşleme alınan rapor en az 15 gün içerisinde hesabınıza yatmalıdır. Ücretler adınıza devlet bankası olan Ziraat bankasına yatar.

Doğum Ücreti Nasıl Alınır?

Bütün raporlarınız bitmiş ve artık ya işe geri başlama ya da istifa etme dönemi içerisindeyseniz eğer, ücretinizi geri alabilmek için net bir karar vermelisiniz. İstifa edip SSK ile olan ilişkiniz kesildiğinde doğum yaptığınız hastaneden doğum belgenizi almalı, raporu ve bebeğin kimliğinin fotokopisini sosyal güvenlik kurumuna sunmalısınız. Doğum parası için yapacağınız başvurduğunuz günden itibaren işleme alınır. Hafta içi mesai saatleri içerisinde değerlendirme ve sonuçlanma süresi olarak kullanılır. Alacağınız ücret taksitlere halinde değil tek seferde sunulur.

Doğum Parası Haricinde Annenin SSK'daki Hakkı Nedir?

Çalışan anneler için geçerli olan doğum parası, hem çalışan hem de çalışmayanlar içinse süt parası olarak adlandırılan yardım sunulur. Sadece bir defaya mahsus olmak kaydı ile devlet tarafından verilir. Başvurunuzu yine bebeğin doğum belgesi, anne ve bebeğe ait kimlik fotokopilerinin yanında dilekçe örneği ile başvuru yapılarak alınır. Miktar cüzi mir miktardır.

https://www.ssk.biz.tr/ssk-dogum-izni/

Editör: Pusula Gazetesi