CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, TBMM&[#]8217;ye verdiği araştırma önergesiyle Zonguldak&[#]8217;ı da yakından ilgilendiren bir çabaya imza atmış oldu. Altay verdiği araştırma önergesinde termik santrallerin insan hayatını ve sağlığını etkileyen olumsuzlukların ortaya çıkarılarak ona göre çalışmalar yapılmasını ve tedbir alınmasını istedi.

Türkiye&[#]8217;nin bir çok noktasında gösterilen tepkiler sonucu kovulan yatırımcılar Zonguldak&[#]8217;ta elini kolunu sallayarak santral yaparken hem siyasilerden hem de yerel yönetimlerden her türlü desteği görüyor. İstihdamı sağlığa olan zararından daha fazla önemseyen yerel idareciler arasında Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık dışında karşı çıkan olmaması dikkat çekiyor. Engin Altay&[#]8217;ın verdiği araştırma önergesi Zonguldak&[#]8217;ı da yakından ilgilendirirken Zonguldak Milletvekillerinin bu konuda bugüne kadar tepkisi kalmaları dikkat çekiyor.

İŞTE ENGİN ALTAY&[#]8217;IN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Termik Santrallerin kömür kaynaklı olarak çalışanları insan ve çevre açısından en tehlikeli olanıdır. Dünyadaki karbon salımın %41&[#]8217;i termik santral kaynaklıdır. Bu hızda devam edecek olursa kömür kaynaklı karbondioksit salımlarının 2030 yılına kadar %60 daha artması beklenmektedir. Türkiye hızla artan karbondioksit salımlarıyla, tüm OECD ve geçiş ekonomisi ülkeleri arasında birinci sıradadır.
Çevresel değerleri koruma konusunda zaafları bulunan ülkemiz mevcut 15 kömür kaynaklı termik santrallerinin yanı sıra 46 adet santral daha yapılmasını planlayabilmektedir. İçsel tehlikelerimizi (çevre kirliliği, kömür depolama vb) karbon salımıyla küresel bir noktaya da ulaştıracak bir strateji içersinde olmak düşündürücüdür.
Ülkemizin enerjiye ihtiyacı vardır ancak ihtiyaç doğal kaynakların yok edilmesiyle ve küresel kirlilik yaratarak giderilemez. Ayrıca santral yapım süreçlerinin her bir aşamasının hukuka uygun olması gerekmektedir.
Enerji gereksinimlerimizin çevresel ve ekonomik değerlerimiz ile karşı karşıya gelmeden çözülmesi idarenin temel görevidir. Üstelik dayatma ve baskı ile kurulması istenen ithal kömür kaynaklı termik santraller sürecine yurttaşlarımızın da olumsuz tavır alması da hükümetin ve bakanlığın da dikkatini çekmelidir.
Sinop ili Gerze ilçemize kurulması planlanan ithal kömür kaynaklı termik santral hiçbir ekonomik, çevresel, sosyal, sağlık ve kültürel bir alanı bile ikna edememektedir. Halkımızında, sivil toplum örgütlerimizinde karşı duruş noktalarının bazılarına bakılacak olunursa durumun vahameti görülebilecektir.
Santral içme suyu kaynaklarına 700 metre uzakta, birinci derecede arkeolojik SİT alanının yanında kurulacaktır. Samsun tabip Odası santralin su kirliliğine neden olacağını belirten raporu da mevcuttur.
Karadeniz bölgemizin örnek turizm kentlerinden biri olan Gerze ilçemizin bir yılda yaktığı kömürü, bir günde yakacak ( hem de ithal kömür) bir santral, 1100 ton uçucu kül ve cüruf çıkaracaktır.
2855 m uzunluğunda bir kömür boşaltma iskelesi yapılarak denizdeki su sirkülâsyonunu önleyecektir.
Santral alanı birinci derece sulu tarım alanıdır. Kırsal olmasına rağmen nüfus yoğunluğu fazladır.
Orta Karadeniz&[#]8217;in tüm balıklarının yumurtlama alanıdır. 19 Mayıs Üniversitesi bu vole alanını belgelemiştir. Santral günde 464 000 m3 suyu denizden çekecek ve bu suyu soğutma suyu olarak kullanacaktır. Çekelin bu suyla birlikte tüm balık, balık yumurtası ve mikroorganizmalar yok olacaktır. Kaynamış su denize dejarz olduğunda deniz suyu ortalama iki derece ısınacak ve ekolojik dengesi bozulacaktır. Ayrıca Sinop Valiliği İl tarım müdürlüğü santral sahasının balık üretim yeri olduğunu ilişkin raporu vardır.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansının Bölge Planında yer alan SWOT analizinde Termik santral çevre ve enerji bölümün bir tehdidi olarak değerlendirilmiştir.
Santralin etki alanı Sinop il merkezi, Bafra ovası gibi tarımsal, kültürel, tarihi, turizmsel alanlar olacaktır. Santrale 22 km mesafede ki Sarıkum tabiatı koruma alanı santralden olumsuz etkilenecektir.
Halkın, sivil toplum örgütlerinin muhalefetine, devletin çeşitli kurum ve kuruluşlarının resmi belgelerindeki çekincelere rağmen ithal kömür kaynaklı termik santrallerin yapımı ülkemizi her anlamda zor durumda bırakacaktır.
Hükümetin küresel boyutu da düşünülerek enerji politikalarını yeniden gözden geçirmesi, termik santrallerin insan sağlığına, tarıma ve çevreye olan etkilerinin araştırılarak gerekli önlemlerin alınması için Anayasanın 98, TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca bir meclis araştırması açılması hususunu arz ve teklif ederiz.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi