Zonguldak’taki sinemaseverler bir süre önce kapatılan Belediye Sineması’nın önünde toplanarak, sinemanın yeniden açılmasını talep ettiler. Basın açıklamasını okuyan Ebru Çetinkaya, “Sinema salonunun Zonguldak Belediyesi tarafından işletilmesini talep ediyoruz. Tarihsel hafızamızı korumak için, anılarımıza sahip çıkacağız” dedi.

Zonguldaklı sinemaseverler, Belediye Sineması’nın önünde toplanarak, bir süre önce kapatılan sinemanın yeniden açılması için basın açıklaması yaptılar. Sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan grup, sloganlar atarak, Zonguldak Belediye Sineması’nın yeniden hizmete açılmasını talep ettiler.

Basın açıklamasını okuyan Ebru Çetinkaya, sinemanın açılmasını talep ederek, “11 Kasım 2013 -11 Kasım 2023 tarihleri arsında, yani 10 yıllığına bir şirkete kiralanmıştır. Peki; bizler burada niye toplandık? Zonguldaklı sinemaseverler olarak bizler burada; Zonguldak Belediye Sineması’nın tekrar açılmasını talep etmek için toplandık” dedi.

İlk halkevinin tarihi bir önem taşıyan bu binaya taşındığını ifade eden Çetinkaya, şunları söyledi:

“ZONGULDAK DA ÖNEMLİ BİR AYDINLANMA VE KÜLTÜR YUVASIDIR”

“Öncelikle açıklamamıza katılanları, Zonguldak da yıllardır bir kültür hizmetini sırtlamış olan sinemamızın tekrar açılması talebine göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı kutluyorum. ‘Sinemamız tekrar açılsın’ demek için buraya toplanan sizlere; Sinemasever Zonguldaklılar olarak bizleri yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ediyoruz. Bizler; tarihi Milattan Önce 2500’lü yıllara dayanan ve Türkiye´nin dört bir yanından yurttaşlarımıza, Hattilere, Hititlere yurt olmuş ve tarihi kökleri derinlere uzanan bir ilde yaşıyoruz. Bizler, 1923 yılında kurulan cumhuriyetimizin, kuruluş yıllarında başlatılan sanayileşme hareketinin en önemli kentlerinden birisi olan Zonguldak´ta yaşıyoruz. Bizler; ülkemizin sanayileşmesinde en önemli hammadde olan taşkömürünün sanayiye kazandırılması uğurunda beş bin maden şehidi vermiş, yüz binleri bulan yaralı ve meslek hastasıyla Cumhuriyet Türkiye´sinin köşe taşlarından birisi olmuş bir ilde yaşıyoruz. Zonguldak 1 Nisan 1924 tarihinde, Cumhuriyetin ilanından sadece bir yıl sonra il olmuş ve cumhuriyetin ilk ili olma onurunu taşıyan bir ilde yaşıyoruz. Yaşadığımız bu şehirde 24 Haziran 1932 tarihinde Zonguldak Halkevi açılır. Cumhuriyetin onuncu yılı olan 1933 yılında, şimdi önünde toplanmış bulunduğumuz ve bizler için tarihi bir önem taşıyan bu binaya taşınır. Bu bina; yapıldığı ilk günden bu yana, Zonguldak da önemli bir aydınlanma ve kültür yuvasıdır. Cumhuriyet düşüncesinin öncü müfrezesi olarak kurulan Halkevlerinden Zonguldak Halkevi; Dil Edebiyat Tarihi, Güzel Sanatlar, Tiyatro, Spor, Toplumsal Yardım, Kütüphane ve Yayıncılık, Köycüler, Halk Dershaneleri ve Kurslar, Müze ve Sergi kollarıyla dokuz şubeden oluşuyordu.”

Çetinkaya, sinema salonunun yeniden Zonguldak Belediyesi tarafından işletilmesini talep ederek şöyle konuştu:

“ZONGULDAK BELEDİYE SİNEMASI’NIN TEKRAR AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ”

“Bu binanın 800 kişilik sinema salonu, 1952 yılından 2014 yılına kadar Belediye Sineması olarak işletildi. Bu bina, bizlerin, yani Zonguldak halkının hafızasıdır! Bu sinema salonu; sadece bir sinema salonu olmanın ötesinde, Zonguldaklıların, yani sizlerin, bizlerin anılarıyla doludur! Peki; bizler burada niye toplandık? 70´li yıllarda bu şehirde isimlerini bir nefeste sayamayacağımız kadar çok sinema salonu vardı. Fakat bizler burada; 2013 yılının sonunda kapatılan son sinema salonumuzu, geri istemek talebiyle toplandık. Bizler; Zonguldaklı sinemaseverler olarak toplanmamızın ve sizlerle birlikte yapmış olduğumuz basın açıklamasının, sinemamıza tekrar kavuşabilmemiz açısından olumlu sonuçları olacağını düşünüyoruz. Çünkü Zonguldak Belediye Başkanlığı’nca yapılan bir ihaleyle; sinema olarak işletmek kaydıyla, 11 Kasım 2013-11 Kasım 2023 tarihleri arasında, yani 10 yıllığına bir şirkete kiralanmıştır. Peki; bizler burada niye toplandık? Zonguldaklı sinemaseverler olarak bizler bu gün burada; Zonguldak Belediye Sineması’nın tekrar açılmasını talep etmek için toplandık! Sinema salonunun Zonguldak Belediyesi tarafından işletilmesini talep etmek için toplandık! Tarihsel hafızamızı korumak için, anılarımıza sahip çıkmak için toplandık! Bu sinemanın önünden, bir daha boynumuzu eğerek geçmemek için toplandık! Zonguldaklı Sinemaseverler olarak sinemanıza sahip çıktığınız için, anılarınıza sahip çıktığınız için ve en önemlisi de tarihsel hafızanıza sahip çıktığınız için sizleri yürekten selamlıyor, hepinize saygılarımızı sunuyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi