Merkeze bağlı Terkehatipler köyünde Tarım İl Müdürlüğü, İş-Kur ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen örtü altı sebze yetiştiriciliği kursuna katılan çiftçilere dün düzenlenen törenle belge verildi. Sipahiler köyünde hayvan bakım ve besleme kursu ile başlayan, Akçemescit köyünde örtü altı sebze yetiştiriciliği kursu ile devam eden sertifika dağıtım törenlerine Terkehatipler köyü ile yeni bir halka eklenirken, üç köyde açılan kurslarda toplamda 75 kursiyer tarım ve hayvancılık konusunda bilgilendirilip bilinçlendirilmiş oldu.


Terkehatipler´de bir ay süren kursun bitiminde 25 kursiyer sertifika aldı.



435´e yakın çiftçi eğitim gördü



Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, "Bilindiği gibi Tarım İl Müdürlüğü olarak, İş-Kur Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ve bazı yerlerde de Çıraklık Eğitim Merkezi ile birlikte kurslar açıyoruz. Bunlar istihdama yönelik kurslardır. Bu kurslar içerisinde gerek arıcılık, gerek seracılık gerekse hayvan bakım ve besleme konularında 2010 yılında yaklaşık 16 tane kurs açtık. Kursa katılan özellikle bayan çiftçilerimize hem tarımsal teknik bilgileri vermek hem de ceplerine az miktarda da olsa para girmesini sağlamayı hedefledik. Yaklaşık 435 çiftçimizi bu kurslar sayesinde eğitimden geçirdik. 2010 yılında Tarım Bakanlığı kanalıyla Bartın´da çiftçilerimize karşılıksız verilen destek tutarımız 7,5 milyon lira civarında bir rakama tekabül ediyor. Bu miktar azımsanacak bir miktar değil. Toplamda yaklaşık 33.7 milyon lira Bartın çiftçimize parasal destek verilmiş" şeklinde konuştu.



Bu Bartın çiftçisinin başarısıdır



Yusuf Alagöz, "Bartın çiftçimize oldukça önemli miktarda destek sağlanmış. Bin 600 civarında olan hayvan varlığımız bugün 15 bine ulaşmıştır. Kurduğumuz kooperatiflerle, büyük işletmelerle yapılan çalışmalarla bu sayı çoğaldı. Özellikle de süt sığırcılığı konusunda Bartın´da bir çığır açıldığına inanıyorum. Hayvanlar bir taraftan bin 600´lerden 15 binlere çıkarken, bir taraftan da bu hayvanların yem ihtiyacını vatandaşımız kendi tarlasıyla karşılamaya başladı. Bu son derece sevindirici bir olaydır. Özellikle silajlık mısır, yonca ve fiy olarak kendi arazimize ektiğimiz ürünleri kendi hayvanımıza yedirmek ve yem ihtiyacını kendi arazimizden karşılamak son derece önemlidir. Rakamsal olarak ekim alanına baktığımızda 10 hektardan 14 bin 500 hektara kadar çıkmışız. Bu Bartın çiftçisinin başarısıdır" diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi