Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK), Şairler Müfide Güzin Anadol ile İbrahim Yıldız'ı anma etkinliği düzenledi. Devrekli Şair-Yazar Müfide Güzin Anadol, ölümünün 12'nci ve Karabüklü Şair İbrahim Yıldız da, ölümünün 23'üncü yıldönümünde Devrek'te anıldı.

Devrek Cumhuriyet Alanı'ndaki Müfide Güzin Anadol Büstü önünde düzenlenen törende, ROSAK'ın çelenklerinin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

ROSAK Başkanı Celal Ş. Telci, yaptığı konuşmada, Müfide Güzin Anadol ile İbrahim Yıldız'ın bölgemizin yetiştirdiği sanat ve kültür insanları olduğuna işaret ederek, "Bu iki sanat ve kültür insanımız, bölgemizin kültür ve sanatına büyük katkılar koydu. Eserlerinde insan ısılı bir yapı sergileyerek bölgemizi insanının yaşamlarını eserlerinde konu edindiler. Onları saygıyla anıyor ve onlarla övündüğümüzü bir kez daha yineliyorum" dedi.

Daha sonra Gazeteci-Yazar İbrahim Tığ da, yaptığı konuşmada, 13 Şubat tarihinin edebiyatımız ve sanatımız için önemli bir gün olduğuna işaret ederek, "Bu tarihte Cenap Şahabettin, Adnan Atıcı, Neyyire Neyir, Füruğ Ferruhzad, Bahtiyar Vahabzade, İbrahim Yıldız ve Müfide Güzin Anadol'un aramızdan ayrıldığı bir gündür. Rüştü Onur gibi bir önemli şair-yazarımız da Müfide Güzin Anadol'dur. Devrek'in adının duyurulması, Türk edebiyatında söz edilmesini sağlayan bu iki hemşerimizle her zaman övünüyoruz" diye konuştu.

TIĞ: "ANADOL, ESERLERİNDE DEVREK İNSANINI KONU EDİNMİŞTİR"

Anadol'un yaşamını da anlatan Tığ, onun Devrek'i, Devrek insanının eserlerine konu edindiğini, söyledi. Tığ, şöyle konuştu:

"Müfide Güzin Anadol, 1925 Devrek doğumlu şair, yazar. İlk ve orta öğrenimini Safranbolu, Bartın, Zonguldak ve İstanbul'da tamamlar. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Devrekli yazar Zihni Anadol'un yeğeni olan Müfide Güzin Anadol, Devrek Ortaokulu'nda görev yaptığı yıllarda Devrek Lisesi'nin kuruluş sürecini başlatacak olan ve 2 Haziran1955'de çalışmalarına başlayan Devrek Yatı Yurdu Yaptırma Derneği kurucuları arasında yer aldı. Devrek Ortaokulu, Kırıkkale Lisesi, Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesi, Üsküdar Kız Lisesi'nde Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yapar, 1987'de Beylerbeyi Lisesi'nden emekli olur. Müfide Güzin Anadol, 13 Şubat 2005 tarihinde sonsuzluğa göçtü. Sanatçı bir aileden gelen Anadol'un ilk şiirlerinde ve öykülerinde öğretmen olarak görev yaptığı Devrek'in, meyve ağaçları ile dolu bahçeli ahşap evleri, yemyeşil dokusu, ünlü ırmağı ile küçük kasaba yaşamından çizgiler bulunur. Eserleri: Derviş Hayriyesi (1967), Geceleyin (1978), Gece Sefaları (1985), Melisa (1989),Tahta Evler (1984) Karaduman'ın Serüvenleri (1999)."

KURMALI: "YILDIZ, ŞİİRİNDE KENDİNE ÖZGÜ BİR YOL ÇİZDİ"

Şair-Yazar İbrahim Yıldız'ı da emekli öğretmen Burhan Kurmalı anlattı. Kurmalı konuşmasında, İbrahim Yıldız'ın sanatına değinerek, şiirlerinde kendine özgü bir yol çizdiğini ve yalın ve yoğunluklu bir şiirden yana olduğunu vurguladı.

Kurmalı, İbrahim Yıldız'ı şöyle anlattı:

"1928 yılında Karabük'e bağlı Eflani ilçesinin Çengeller Köyü'nde doğdu. İlkokulu Eflani'de bitirdi. 1945 yılında Karabük Demir-Çelik İşletmeleri'nin Özel Meslek Okulu'nu bitirdi. 1949 yılında okul dışından Tekirdağ Ortaokulu sınavlarına girerek diploma aldı. Lise öğrenimine Kastamonu, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Liselerinde devam etti, ancak geçirdiği bir kaza nedeniyle bitiremedi. 1961 yılında daha sonra Karabük İş Okulu Erkek Sanat Enstitüsü'nden mezun oldu. İşçiliğin her kademesinde çalışarak Karabük Demir-Çelik İşletmesi'nden emekli oldu. Kitap okumaya ve yazmaya 13 yaşında başladı. 1957-1960 yılları arasında Karabük Postası gazetesinde sanat sayfası çıkardı. Bu yıllarda şiirleri 'Durum', 'Yelken', 'Yeditepe' ve 'Pazar Postası' dergilerinde yayımlandı. Karabük'te çıkan Sendika Gazetesi'nin kurucusu ve sürekli yazarı oldu. 'Yıldız Osmanoğlu' takma adıyla kitap eleştirileri yazdı. Uzun yıllar yazdıklarını bir yerde yayımlamayan İbrahim Yıldız, daha sonra Pota, Ekin, Varlık, Gösteri Sanat, Oluşum, Türkiye Yazıları, Sesimiz, Broy, Milliyet Sanat, Türk Dili, Çağdaş Türk Dili, Kıyı, Biçem, Kuzeysu gibi birçok sanat edebiyat dergilerinde şiirlerini yayınlamaya başladı. 'Gazete' gazetesinin açtığı şiir yarışmasında 'Bay Sokak' şiiriyle mansiyon aldı. 13 Şubat 1994'de yaşama veda eden İbrahim Yıldız'ı ölümünün 23'üncü yıldönümünde saygıyla anıyorum."

Daha sonra Anadol ve Yıldız'ın şiirlerinden örnekler sunuldu.

Editör: Pusula Gazetesi