Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, 2003 yılının Haziran ayında SEKA Çaycuma Kağıt Fabrikası´nın özelleştirilmesinin ardından 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu´nun 4´ncü maddesinin (C) fıkrasına göre MEB personeli olarak Zonguldak ve ilçelerindeki okullarda çalışan 4/C´li personelin sorunlarının bir türlü çözüme kavuşturulmadığını belirterek, Milli Eğitim Bakanı (MEB) Hüseyin Çelik´e soru önergesi sundu. Okullarda 4/C statüsünde istihdam edilen personelin birçok sorunla ve haksız uygulamalarla karşı karşıya kaldığını belirten Köktürk, personelin mağduriyetinin her geçen gün arttığını hatırlattı. Köktürk, 2003 Haziran ayında SEKA Çaycuma Kağıt Fabrikası´nın özelleştirilmesinin ardından yaklaşık 2 yıl işsiz kaldıktan sonra 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu´nun 4´ncü maddesinin ´C´ fıkrasına göre, MEB personeli olarak Zonguldak ve ilçelerindeki okullarda çalışan 4/C´li personelin sorunlarının bir türlü çözüme kavuşturulamadığını anlattı. Bugün okullarımızda 4/C statüsünde istihdam edilen personelin birçok sorunla ve haksız uygulamalarla karşı karşıya kaldığını anlatan Köktürk, şöyle konuştu: "Birçok sosyal hakka ve iş güvencesine sahip olmayan 4/C´li personelin mağduriyeti her geçen gün artmaktadır. Yasa gereği, yılın 10 ayı çalıştırılan 4/C´liler, iki ay işsiz kalmakta ve var olan mağduriyetleri daha da artmaktadır. Düşük ücretle çalıştırılan ve yılı dolduramadıkları için tazminat hakkı bulunmayan 4/C´liler, sözleşme gereği yılın iki ayı işsiz kaldıkları süre içerisinde ücret de alamamaktadır. Bugüne dek, onun üzerinde 4/C´li personelin ve iki küçük çocuğun yaşanan bu sıkıntıların etkisiyle intihar etmiş olması, mağduriyeti tüm gerçekliğiyle ortaya koymaktadır."
Okullarda eğitim ve öğretim devam ederken, 4/C´li personelin yasa gereği 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren bir ay süresince zorunlu olarak izine ayrıldığını belirten
Köktürk, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yüzden, yeteri kadar kadrolu hizmetlinin bulunmadığı birçok okulumuzda, bugün hizmet durmuş durumdadır. İzine ayrıldıkları dönemlerde bu arkadaşlarımız kimi idareciler tarafından ya ücretsiz olarak çalıştırılmaya zorlanmakta ya da Okul Aile Birlikleri kanalıyla velilerden toplanan paralarla ücretlerin ödenmesi gibi yöntemlere başvurulmaktadır. Diğer yandan, bu çalışanlar arasında teknisyen, uzman usta, elektrikçi gibi nitelikli meslekleri yapan çok sayıda kişi bulunmaktadır. Belirli bir mesleği olan 4/C´liler okullarda, temizlik başta olmak üzere, ´Amirin verdiği diğer işleri yapar´ anlayışı doğrultusunda her türlü işte çalıştırılmaktadır."

CEVAP BEKLENEN SORULAR
CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik´e cevaplaması için şu soruları yöneltti: "Bakanlık olarak mağdur durumundaki 4/Cli personele kadro vermeyi ve yılda on iki ay çalışma imkanı sağlamayı düşünüyor musunuz? Yıllarca mesleğinde uzmanlaşmış 4/Cli personel branşlarında işe yerleştirilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır? 4/C´li personele sendikalara üye olma hakkı sağlamayı düşünüyor musunuz? Günün koşullarına uygun ve eşit işe eşit ücret anlayışı doğrultusunda,
4/C´li personelle aynı işi yapan kişilere verilen kadar maaş verilmesi için çalışmanız var mıdır? 4/C´li personelin sağlık ve sosyal haklarını güvence altına alınmayı düşünüyor musunuz?"
Editör: Pusula Gazetesi