Araştırmacı- Uzman Tarih Öğretmeni Mehmet Köktürk, CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve KEDAŞ eski Genel Müdürü Kenan Köktürk´ün de bulunduğu Köktürk´lerin kökünü araştırıp yazdı..
Devrek Anadolu Lisesinde görev yapmakta olan 35 yıllık eğitimci, Araştırmacı- Uzman Tarih Öğretmeni Mehmet Köktürk, soyadları Köktürk olanların kitabını yazdı. Mehmet Köktürk’ün “550 Yıllık Bir Aile, Beycuma- Filyos- Mengen- Çaycuma Beyleri, Soyadları Köktürk Olanlar” isimli kitabı çıktı.

Zonguldak’ın Beycuma Beldesi doğumlu olan Mehmet Köktürk, 1974 yılında Trabzon Fatih Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler (Tarih) öğretmenliği bölümünde okurken “Kendi soyumun tarihini araştırıp yazmalıyım” diye düşünerek yazmaya karar verdiği kitabını 33 yıllık bir araştırmanın sonucunda tamlayarak basımın gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Birinci kuşe kağıda renkli olarak basılan 286 sayfalık “550 Yıllık Bir Aile, Beycuma- Filyos- Mengen- Çaycuma Beyleri, Soyadları Köktürk Olanlar” isimli kitabı hakkında konuşan Mehmet Köktürk şu bilgileri verdi: “ Kendi soyumun tarihini araştırıp yazmalıyım diye düşünmeye başladım.
Bu amacımı gerçekleştirmek için amatörce yola çıktım. Hem kendi köyümü araştıracaktım hem de köyümün yaşlıları arasında dolaşan bu soydan iki sadrazam çıkmış onun çocukları bu bölgeyi yönetiyormuş.
Araziyi eken biçen Türkmenleri Devletle kucaklaştıran kısaca yerel yöneticilik yapan Rumbey Oğulları kimdir? Soyları nereye kadar ulaşıyor? Osmanlı devleti içerisindeki rolleri ve yerleri nedir? Öte yandan Rumbey Oğulları cümlesindeki bey oğullarını söylemeyen yalnızca Rum kelimesine takılı kalan diğer kimselerin bunu neden böyle söylediklerini araştırmaya başlamaya başladım. 1974 yılından beri amatörce yüksek öğrenime yeni başlamış bir öğrenci (Tarih) olarak araştırmaya başladım, belgeleri toplamaya başladım.
Ama Osmanlıca- Arapça- Farsça bilmediğim için bu durum karşıma dez avantaj olarak çıktı. Fakat yılmamalıyım, hiçbir zaman cesaretimi kaybetmemeliyim her ne suretle olursa olsun yola devam etmeliyim. Öyle de yaptım. Çalışmalarımı ilk olarak yaşlı köy amcalarımın soyumuzla ilgili söylenen sözlerinden yola çıktım. Nedir o söylenen sözler? Bu sülaleden 2 sadrazam çıkmış, bunun torunlarından birisinin 3 oğlu olmuş. Biri Beycuma’ya bizim köye; biri Mengen Rumbeyli’ye; biri Hisarönü Filyos’a yönetici olarak, vergi toplayıcı olarak, devlet adına vatandaşları yöneten onlara hizmet getirmek için gönderilmiş. Bizler onların torunlarıymışız.
Ben de yeni yüksek öğrenimin ve gençliğin verdiği şevk ve istekle yola çıktım. Köy cami kitabesi, çeşme kitabesi, köy mezarlık taşları ve adı bahsedilen Ahmet Cevdet Paşa’nın tarihini okumakla ve okutmakla yola devam ettim. Devam ettikçe yeni kaynaklara yeni bilgilere ulaştım. Zaman zaman hayatında verdiği zorluklar karşısında yıldım, neredeyse bu işten vazgeçecekken rahmetli babam Hüseyin Köktürk’ün teşvikleri; abimin teşvikleri; sevgili eşimin teşvikleri sonucunda yoluma devam ettim. Devam ettikçe de bu eseri en güzel bir şekilde tamamlamaya başladım.
Yola amatörce bir üniversitede okuyan sosyal bilgiler (Tarih) öğrencisi olarak başladım Uzman Tarih Öğreteni ve profesyonelce tamamladığıma inanıyorum. Eserimin noksanları, yanlışları yok mudur elbette vardır ve olacaktır. Tarih bir belge ilmidir. Yeni bir belge ortaya çıkar eski bilgiler yanlış eksik olabilir.
Onun için bu Rumbeyoğulları Köktürkler eserim bir yola çıkış bir başlangıç olarak düşünülebilir. Benden sonra yeni yetişen Tarihçi kuşaklar bu eserin daha iyisini daha düzgününü daha derli toplu yazacaklarına inanıyorum ve inancımı da hiçbir zaman yitirmeyeceğim. Yıl 1974- yıl 2007 işte böyle bir zaman dilimi içerisinde amatörce bir başlangıç ve profesyonelce uzman tarih öğretmeni olarak çalışma sonunda böyle bir eseri tamamladığım için çok mutluyum.
Çektiğim bunca sıkıntıları böylece unutmuş oldum. Şunu da belirtmek isterim bu eserin hazırlanmasında bana büyük destekleri olan rahmetli babama; değerli abime; değerli eşime ve çocuklarıma; ayrıca meslektaşım Ömür Çelikdönmez’e bana değerli kütüphanesinden bazı bilgileri ulaştırmıştır, yine Sabunlar Köyü tarihini yazan araştırmacı Sefer Köse’ye, bu eserin ilk dizgisini yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu (2009) Tarık Dakal’a ve son olarak bu eserin hayata geçirilmesi için gece gündüz demeden dizgi, tasarım ve yönetimini sağlayan Dizayn Grafik Tasarım’ın sahibi Nuri Bozkurt’a ve çalışanlarına da teşekkür ederim.
Şunu kesinlikle belirtmeliyim ki bu hazırladığım kitaptaki bir nüfus soy kütüğü değil, ancak bu böyle büyük bir topluluğun atasını, kurucusunu ne işle bu bölgeye yöreye nasıl yerleştiğini araştırmayı ifade etmektedir.
Soy ağacını merak eden ilgililer ve Rumbeyoğulları Köktürkler isterlerse nüfus idaresinde vukuatlı nüfus örneklerini alabilirler ve oradan takip edebilirler. Nüfus idaresi 1830 yılına kadar verebiliyor. Kitaptaki örneklerini görebilirler.” Mehmet Köktürk’ün bu kitabını edinmek isteyenler; 0-372-556 51 49 ve 0-543- 845 09 53 nolu telefonlardan kendine ulaşarak kitabı temin edebilirler.
Editör: Pusula Gazetesi