TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin, yaz mevsiminde binalarda ve araçlarda vsık kullanılan klima konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Bakterilerin klima içerisinde kolayca yer edebileceğini belirten Şahin "Bakteriler klimada kolayca barınabiliyor ve yayılan havayı insanların soluması sonucu bünyeye nüfuz ediyor. Hastalığa halk arasında klima hastalığı denilmesinin sebebi de budur" dedi.

"BAKTERİLER KLİMADA KOLAYCA BARINABİLİYOR"

Şahin, konuyla ilgili Pusula'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimalar aynı zamanda sağlığımız açısından ciddi sorunlara da neden olabiliyor. Klima yoluyla bulaşan en önemli hastalık "klima hastalığı" olarak da adlandırılan "lejyoner hastalığı" dır. Lejyoner Hastalığı ilk olarak 1976 yılında Pensilvanya Lejyonerlerinin yaptığı bir toplantıda bulunan kişilerde görülmüş ve toplantı salonundaki havalandırma sisteminden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Lejyoner hastalığı, Legionelle Pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu bir zatürredir. Bakteriler nemli ortamlarda ve akıntı halinde olan sularda rahatlıkla barınabilir ve kolayca çoğalabilir. Klima hastalığı adı verilen bu hastalık adını, tahmin edeceğiniz üzere klimadan almıştır. Klima içerisinde kolayca yer edebileceği gibi insan vücuduna yerleşmesi de çok zor değildir. Bakteriler klimada kolayca barınabiliyor ve yayılan havayı insanların soluması sonucu bünyeye nüfuz ediyor. Hastalığa halk arasında klima hastalığı denilmesinin sebebi de budur. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp buralardan ortam havasına dağılmaktadır. Klimatize büyük otel ve işyerlerinde çalışanlar, havalandırma işlerinde çalışan kişiler ve sağlık personeli riskli gruplardır."

"KLİMALARIN BAKIM VE DEZENFEKSİYONUNUN YAPILMASI LAZIM"

"Hastalığı önlemek için klimalar, havalandırma sistemleri, su depoları, kapalı alanlardaki havuzlar, duş başlıkları ile bazı tıbbi aletler bulaşıcılık açısından dikkatle kontrol edilmeli, enfeksiyon şüphesi oluştuğunda bakım ve dezenfeksiyon için hiç beklemeden, su 70 derecenin üzerinde ısıtılmalı, musluklar, duş başlıkları, basınçlı sıcak su ile 30 dakika süreyle yıkanmalıdır. Klima santrallerinin taze hava alış menfezlerinden ve açılabilen pencerelerden mümkün olduğu kadar uzağa yerleştirilmelidir. Soğutma kulesinin klima santralinin dış hava emiş ağızlarından ve pencerelerden, lokanta , kafeterya vb. insanların yoğun olduğu yerlerde en az 10 m ve daha uzak olmalı, hakim rüzgar yönünde soğutma kulesi drenajının hava kesicili (sifonla) dreneja bağlanması sağlanmalı, soğutma kulesinden 3 km uzağa kadar lejyonella bakterilerinin taşınabildiği unutulmamalı ve kulenin bakım, temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri özenle yapılmalıdır. Araçlardaki klimaların doğru kullanılmaması da sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu yüzden araçlarda klima kullanırken havanın direkt yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesi bu sorunların oluşmasını engelleyecektir."

Editör: Pusula Gazetesi