Bartın ve Çevresinde Yaşayan Uluslular Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği&8217;nin, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı desteği ile başlattığı &8216;Küre Dağlarında alternatif geçim kaynağı projesi kapsamında tarım alanlarında keten yetiştiriciliği&8217; projesinde ilk mahsuller törenle toplandı. Bartın&8217;daki resmi kurumların işbirliği ile Ulus&8217;un Hoca Köyünde başlatılan &8216;keten yetiştiriciliği&8217; kursunda eğitim gören kursiyerlerin de belgelerinin verildiği törene Vali İsa Küçük, eşi Emekli Ziraat Yüksek Mühendisi Emine Küçük, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Ulus Kaymakam Vekili Vali Yardımcısı Ali Akça, Ulus Belediye Başkanı Hüseyin Ulus, Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Çevre ve Orman Müdürü Zeki Şaltu, Kumluca Belediye Başkanı Metin Çetin, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Ekim alanlarımızı geliştireceğiz


Törenin açılış konuşmasını yapan Hoca Köyü Muhtarı Şenol Yağcı; &8220;Proje ile köyümüze tarımsal alanda, teknik bilgi ve eğitimi yanında örnek uygulama bahçeleri kuruldu. Keten tarımına ilave olarak köyümde organik Ahududu ve Böğürtlen, Bodur armut, Bodur elma, Hicaz narı örnek bahçeleri kuruldu. Yaygın olarak yapılan bahçe tarımını geliştirmek için Tarım Müdürlüğünce Makine ve Ekipman desteklemesi yapıldı. Köyümde açılan keten tarımı kursu bölgemiz için örnek oldu ve akabinde Ağa köyünde seracılık kursu açıldı. Hoca köyü olarak bu yılki deneme üretiminin ardından önümüzdeki yıldan itibaren daha profesyonel yetiştiricilik anlayışı içinde ekim alanlarımızı daha da geliştireceğiz. Komşu köylerimizden gelen vatandaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin hep birlikte tarihi kültürümüzde var olan keten tarımım yapalım. Ulus ilçemiz ve bağlı köyleri keten ihtisas merkezi olsun. Bunu hep birlikte olursak başarabilir ve ailelerimiz için alternatif bir geçim kaynağı sağlamış oluruz&8221; dedi.


Keten ithalatını önleriz


Muhtar Yağcı: &8220;Ülkemizin de keten ihtiyacını karşılayarak yurt dışından keten ithalini önlemiş oluruz. Sayın Valim, köyümüzdeki hasat şenliği vesilesiyle Hoca köyü, Aşağıçerçi, Ağa köyü, Eldeş köylüleri olarak aktif bir şekilde sebze ve meyve üreterek ulus ilçemizin bu alandaki ihtiyacını sağlıklı ve güvenli bir şekilde karşılıyoruz. Ama Ulus ilçemizde kapalı bir Pazar yerimiz yok. Zati alinizin huzurlarında sizden, belediyemizden, İl Özel İdaremizden prosedürü nasıl olacaksa Pazar yerimizin kapatılmasını, kışın soğukta, karda ve yağmurda yazın da sıcak altında adeta eziyet çeken kadınlarımız adına istiyorum&8221; diye konuştu. Bartın ve Çevresinde Yaşayan Uluslular Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Coşkun Yılmaz ise, &8220;Dernekler millet ile devlet, zengin ile yoksul arasında bir köprüdür. Bizler Dernekler Kanunu ve yönetmelikleri çerçevesinde bir anlayış ile hizmet etmeye çalışıyoruz. İşte bu anlayışımız çerçevesinde bugün, devletin, milletin, derneğin ve destekleyici kuruluşun bir araya gelerek ortaya çıkarttığı güzel bir çalışmayı paylaşmak istedik&8221; şeklinde konuştu.


Tarihimizi canlandırıyoruz


Bartın Üniversitesi&8217;nden destek beklediklerini belirten Yılmaz; &8220;3 Ekim 2009 günü tohumlarını toprak ile buluşturduğumuz gibi bugünde hasadı her birlikte gerçekleştireceğiz. Bir anlamda yok olan bir geleneğimizi de canlandırmış olacağız. Derneğimiz koordinatörlüğünde 20 katılımcı çiftçi ile 100 dönüm arazi üzerinde yapmış olduğumuz keten tarımı gerçekte yöremizin tarihi ve kültürel bir üretim değeridir. 100, 150 yıl önce bu yörede ekilen keten Mısır&8217;a kadar ihraç edilirken günümüzde neredeyse unutulmuş bir değerimizdir. Yöremizin bir markasını yaratmak istiyoruz. Bu konuda, millet, dernek, devlet ortak bir çalışma yaparken bu arada sanayicilerimize de iş düştüğünü kabul etmek zorundayız. Bizim dernek olarak tarımsal bir projede çalışmamızın bir nedeni de yöremizin planlanmasında tarım, orman ve hayvancılık olarak planlanmasıdır. Buradan daha yeni kurulan Bartın Üniversitesi yetkililerine bir öneri sunmak istiyorum. Bartın Üniversitesi bünyesinde kurulan tekstil mühendisliği bölümünde keten ipi ve keten bezi üzerinde çalışmalar yapılsın. Köylümüz, çiftçimiz hammaddeyi üretsin, üniversite işbirliği içerisinde de bölgemizde keten kumaş dokumacılığını geliştirelim&8221; ifadesini kullandı.


Ufkumuz ve vizyonumuz gelişiyor


Dernek Başkanı Coşkun Yılmaz&8217;ın ardından söz alan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, projenin Bartın&8217;ın ufkunu ve vizyonunu geliştireceğini söyledi. Milletvekili Yalçınkaya; &8220;Öncelikle Küre Dağlarında alternatif geçim kaynağı projesi kapsamında tarım alanlarında keten yetiştiriciliği girişimini başlatan derneğimizin yöneticilerine ve Birleşmiş Milletlerin Kalkınma Fonundan bu bölgenin kalkınmasını sağlayan değerli idarecilerimize ve ben bu projeyi destekleyen Sayın Valimize teşekkürlerimi sunuyorum. Keten yetiştiriciliğinin hem tarımsal alanda hem de sanayi alanında Bartın&8217;ın ufkunu ve vizyonunu genişletecek bir çalışma olacağına yürekten inanıyorum. Bartın tarımsal alanda da kalkınmasını sağlamasını gereken illerimizden bir tanesidir. Bu alanda da devletimiz belli oranda çalışmalarını yapmaktadır. Bartın&8217;ın tarımsal alanda kalkınması için, alternatif istihdam alanlarının yaratılması için eldeki imkânlar en iyi şekilde kullanılarak bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Ama yeterli değil. Bartın&8217;ın gerçekten tarımsal alanda söz sahibi olabilmesi için yetiştirdiğimiz ürünlerde marka haline gelmemiz gerekiyor&8221; dedi.


Tarım işsizliği bitirebilir


Milletvekili Yalçınkaya; &8220;Nasıl ki, Amasya&8217;nın bir elması varsa, Adapazarı&8217;nın patatesi varsa, Bartın&8217;da da bu anlamda tarımsal ürünlerimizde bir marka haline gelecek tarımsal çalışmaları hızlı bir şekilde yapmamız gerekiyor. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sanayimizi baltaladı. Dünyada büyük bir kriz yaşanıyor. Yatırımcılar fabrikalarını kapatıyor. Biz bu arada tarımsal kalkınmayı sağlayabilirsek, çiftçimize ve köylümüze yeterli destek ve katkıyı verebilirsek sanayi alanındaki işsizliği tarımsal alanda telafi edebiliriz. Bugün ilk olarak aldığımız mahsulün bu alanda ter akıtan hemşerilerimize de bol kazançlar getirmesini temenni ediyorum&8221; diye konuştu. Vali İsa Küçük, projeyi hayata geçiren tüm kuruluşlara teşekkür etti. Vatandaşların azmi sonucu projenin başladığını söyleyen Vali Küçük; &8220; Hoca Köyündeki keten üretimi bizler için, özellikle Valiliğimiz açısından şu özelliği taşıyordu. Bu proje 3 yıllık bir çalışmayı kapsıyordu. Ben şahsen destek olmayı arzu ettim. Çünkü Dernek Başkanımız Coşkun Beyin şahsında Ulusluların tümünde bir gönüllü faaliyet azmi yani yukarıdan aşağıya bahşedilmiş bir imkan değil, aşağıdan yukarıyı zorlayan bir üretim çabası vardı. Küreselleşen dünyada para kazanmak anlamında değil, her geleneksel bir tarım çeşidini canlandırmak. Bu projeye destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz&8221; dedi.


Topraklarımıza sahip çıkmalıyız


Topraklara sahip çıkılması gerektiğini belirten Vali Küçük; &8220;Gerçekten insanlarımız her yerde kendi tüketimlerini en azından karşılamak zorundadırlar. Her şeyin tüketim kültürüne yöneldiği dünyada, bizim mutlak suretle ulus olarak üretmek zorunda olduğumuz bir kez daha ortaya çıkmıştır. Şüphesiz ki yurt toprağını korumak sadece, canımızı kanımızı feda ederek mümkün değildir. Yurt toprağını korumak ekip dikerek de yapılmalıdır. Bu topraklar ekilip dikilmezse, tüketim kültürünün de gereği fazla harcamalarla sonuçlanarak bir gün gelip kaybolup gidecektir. Daha bir kaç ay önce Yunanistan&8217;ın karşılaştığı ekonomik sıkıntıda adalarınızı satın dediler. Onun için topraklarımıza sahip çıkmalıyız. Ekip dikerek sahip çıkacağız. Üretimimizi çoğaltarak ekonomik yönden katkı yaparak sahip çıkacağız. Bunun için hep birlikte çalışacağız. Elimizdeki imkânları sizlerden gelen talepler doğrultusunda büyüteceğiz. Bu projelerin Ulus&8217;un diğer köylerine de yayılarak gelişmesi gerekmektedir. Ulus ilçemizde faaliyete geçirmek istediğimiz 20 projemizi planladık ve sizlerden gelen talepleri bekliyoruz. Bütün ilimizde sadece çilek sahil bölgelerimizde değil, Ulus&8217;ta da, Kumluca&8217;da da diğer bölgelerimizde de geliştirilebilir. Genç nüfusumuzu dış illere vermiş durumdayız. Burada yaşlılarımızı da sadece yaşlılık aylığıyla baş başa bırakamayız. Onlarında imkânları ölçüsünde ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Bunun için bu çalışmaları el birliğiyle sürdüreceğiz&8221; diye konuştu.

Vali İsa Küçük, eşi emekli Ziraat Mühendisi Emine Küçük ve Milletvekili Rıza Yalçınkaya ile daire amirleri de hasada katılarak tarlada köylülerle birlikte keten topladı.



Editör: Pusula Gazetesi