Hotel Belle Vue: Dünyanın bir çok yerinde şubesi var. İstanbul'da şubesi yok. Ancak Türkiye'nin bazı yerlerinde halen hizmet veriyor. İstanbul Hilton Oteli 1955 yılında açıldı. Ancak Hotel Belle Vue Türkiye'de daha eski. 1904 yılında Zonguldak'ta açıldı.

Üzülmez Deresi'nin Karadeniz'le buluştuğu, şimdiki Zonguldak valilik binasının bulunduğu nokta, eskiden taşlık, kumluk ve derenin delta arazisi alanıydı. Arazi, 1930 yılında başlayan kentsel modernleşmenin de merkezidir. Burası, Yeniçarşı'dan başlayan caddenin sahile ulaşan son noktasıdır. Vilayet binasının inşaatı başlamadan önce (1931) çarşının deniz manzarasına açılan penceresi bu meydandır. Sahil bandının her iki yakasının orta noktası olan bu alan; batısında Balkaya burnu, doğusunda Fener burnunun görünebildiği, ortasında da balıkçıların kullandığı kumsalın seyir noktasıdır. Valilik binası Yeniçarşı'dan şimdiki yerine taşınmadan önce burası Zonguldak'ın denize açılan balkonu konumundaydı. Bu noktadan iskeleye kadar uzanan kıyı "Kılburnu" olarak gösterilirdi. Alan gazino bahçesi olarak kullanıldı. Bahçe içindeki ek bina, Türk Ocağı ve Halkevi etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Arazi ve üzerindeki yapı 1924 tarihinde devlet tarafından satın alınana kadar: Türk Ocağı binası ve önündeki gazino bahçesi, Türk vatandaşı olan Macar Oğlu Toma'ya aitti... Kendisi ve ortağı İstanyalos tarafından işletiliyordu. Hemen karşısındaki Hotel Belle Vue otelinin sahipleri de onlardı. 1904 yılında hizmete açılan otel Zonguldak'ta yaşayan Fransız'ların tercihi yanı sıra iş için gelen misafirlerin öncelikli kaldığı oteldi.

1904'den 1926 yılına kadar Hotel Belle Vue olan ismi 1926'da "Sümer Oteli" oldu. Fotoğraflarda zamana göre otel tabelalarının değişimi ayrıntılı görülmektedir. İkinci tabelası harf devriminden önceki eski tabelasıdır...

Yüksel Yıldırım(2019)
Zonguldak Nostalji