Devrek Birinci Asliye Ceza Mahkemesi, 16 Temmuz 2015 tarihinde Devrek ilçesi Karşıyaka Mahallesi'nde meydana gelen heyelanın sorumlusunun Seda İnşaat Şirketinin olduğuna karar verdi.

Devrek''in Karşıyaka Mahallesinde 3 yıl önce meydana gelen ve 22'si ağır hasarlı olmak üzere toplam 86 binanın zarar gördüğü ve 376 kişinin etkilendiği heyelanın sorumlusunun Devrek-Ereğli karayolunu yapan Seda İnşaat Şirketinin olduğuna karar veren Devrek 1. Asliye Ceza Mahkemesi, bu şirketin yetkilisi Engin Koca'ya 8 ay 10 gün hapis cezası ve 10 bin lira da adli para cezası ile cezalandırdı.

Devrek Heyelanzedeler Derneği tarafından açılan davada, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)'nden verilen bilirkişi raporlarında toprak kaymasının şirketin yol yapım çalışması öncesinde önleyici tedbirler almamasından kaynaklı olduğu, belirtilmişti.

Mahkemenin dün yapılan duruşmasına katılan Devrek Heyelanzedeler Derneği Başkanı Rahmi Sarıoğlu, "Heyelanın yol yapım şirketinin çalışma öncesi önleyici tedbirleri almadığını bu nedenle heyelanın gerçekleştiğini ve şikayetinin devam ettiğini" söyledi. Duruşmaya katılan şirket yetkisi ise, "Olayın şirketin şantiyesinde meydana geldiğini, iş güvenliliği sorumluluğunun da şirket şantiye şefine ait olduğunu, mahkemece kusur izafi edilecekse bu şantiye şefinde olabilir" diyerek beraatını istedi. Mahkeme heyeti de, şirket yetkilisi Engin Koca hakkında taksirli bina çökmesine, toprak kaymasına, sel taşkınlarına neden olmak iddiasıyla açılan kamu davasında sanığın bu atılı suçları işlediğini karar verdi. Bilindiği gibi Devrek'te yaşanan bu heyelanla 86 bina çökmüş ve 214 konut etkilenmişti.

Editör: Pusula Gazetesi