Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak Milletvekili Hamdı Uçar, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile ilgili TBMM'de söz alarak "Yeterlilik Kurumu, ülkemizin saygın ve başarılı kurumlarından biridir. Mesleki yeterlilik belgeleri, sadece nitelikli istihdamı temin etmekle kalmıyor, iş kazalarının azalmasıyla tehlikeli işlerde hayat kurtarıcı da oluyor" dedi.

Hamdi Uçar, meclisteki konuşmasında şunları söyledi;
Mesleki Yeterlilik Kurumunun 2021 yılı bütçesi hakkında AK Parti Grubum adına söz almış bulunuyorum. Sözlerime başlamadan önce sizleri saygı ile selamlıyorum.
Mesleki Yeterlilik Kurumu, İş dünyasının nitelikli iş gücü talepleri ile eğitim dünyası arasında işlevsel bir bağ kurmak amacıyla 2006 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bir birimi olarak kurulmuştur.
Mesleki Yeterlilik Kurumunun temel görevleri;
• Ulusal meslek standartlarını ve ulusal yeterlilikleri hazırlayıp yürürlüğe koymak,
• Uluslararası akredite sınav ve belgelendirme sistemini kurup, kuruluşları yetkilendirmek,
• Ulusal meslek standartlarını Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı orta ve yükseköğrenim okullarının müfredatlarına yansıtmak,
• Türkiye Yeterlilikler Çerçevesini (TYÇ) oluşturmak ve uygulamak, suretiyle mesleki yeterliliği olan nitelikli işgücünü çalışma hayatına kazandırmaktır.
Ülkemiz; sanayisi, üretim kapasitesi, rekabetçi fiyatları, nitelikli iş gücü, genç ve dinamik nüfusu, coğrafi konumu, güçlü sağlık ve ulaşım altyapısıyla dünya ekonomisinin en gözde ülkelerinin başında gelmektedir.
18 yıllık iktidarımız boyunca Sayın Cumhurbaşkanımız'ın da dile getirdiği gibi "Nitelikli işgücü ve eğitime yatırım yapmak aynı zamanda mesleki eğitim ve istihdam politikaları arasındaki uyumu sağlamak zorundayız"
Mesleki eğitimde en büyük sorunumuz (bir diplomam olsun bana yeter) anlayışıdır. Fakat günümüzde bu anlayışı değiştirmek zorundayız. Mesele, sadece bir sertifika, diploma değil, alanında eğitimi ve tecrübesiyle mesleğe girmeye hazırlanan nitelikli eleman meselesidir. İş dünyasının buna ihtiyacı var.
Diploma vermeden önce o diplomanın hakkını verebilecek elemanlar yetiştirmemiz lazım. Bu anlamda Mesleki Yeterlilik Kurumu önemli bir görev üstlenmiştir. Artık hedef, sertifika alma üzerine değil nitelikli insanın sertifika alması üzerine kuruluyor. Bu mantığı hepimizin kavraması ülkemiz için önemlidir.
Mesleki ve teknik eğitim, üzerinde hassasiyetle durulması gereken çok önemli bir konudur. Yeterliliklere sahip meslek okullu gençlerimizin potansiyellerini kullanmalarına yardımcı olmak, iş dünyasının en önemli beklentilerinden olan nitelikli teknik eleman sıkıntısına çözüm getirmek amacıyla birçok çalışma yapılmıştır.
2009-2020 döneminde mesleki yeterlilik sınavlarında başarılı olan yaklaşık 1 Milyon 310 bin kişi Mesleki Yeterlilik Belgesi alarak çalışma hayatına nitelikli işgücü olarak kazandırılmıştır.
Çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak için, örgün ve yaygın mesleki eğitim müfredatlarına esas teşkil etmek üzere bugüne kadar;
Paydaşlarla 326 adet işbirliği protokolü imzalanmış,
Protokoller kapsamında 953 meslekte standart hazırlama çalışmaları başlatılmış,
Bunlardan 857'si Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş,
283 meslek standardı güncellenmiştir.
Sayın Başkan değerli milletvekilleri;
Mesleki Yeterlilik Belgesi; bir kişinin mesleğini bildiğini, doğru bir şekilde icra ettiğini ve iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini aldığını teyit eden uluslararası akredite bir belgedir.
Bugün 143'ü tehlikeli meslek olmak üzere
Toplam 47 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi işgücümüzün ehliyeti haline getirilmiştir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ile çalışanlarımıza ve işverenlerimize ilave mali yük getirilmemiş,
Yaklaşık 1 Milyon kişiye 890 Milyon-TL tutarında sınav ve belgelendirme desteği sağlanmıştır.
Yapılan araştırmalarda, imalat sektöründe belgeli çalışanların belgesiz çalışanlara oranla yüzde 25 daha az iş kazasına uğradığı "tespit edilmiştir. Görüldüğü gibi Mesleki yeterlilik belgeleri, sadece nitelikli istihdamı temin etmekle kalmıyor, iş kazalarının azalmasıyla tehlikeli işlerde hayat kurtarıcı da oluyor.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri
Çalışma hayatının beklentilerini karşılayacak, nitelikli işgücünün oluşturulması amacıyla kamu ve sosyal tarafların yönetimde eşit olarak yer aldığı ve ortak çalışma kültürünün başarılı bir şekilde uygulandığı Mesleki Yeterlilik Kurumu, ülkemizin saygın ve başarılı kurumlarından biridir.
Tüm bu duygu ve düşüncelerle 2021 yılı bütçesinin hayırlı olmasını temenni eder, hepinize saygılar sunarım.