Ereğli’de 30 Mart’ta seçilerek görevi CHP’li Halil Posbıyık’tan devralan Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın yerine bir günlüğüne vekalet eden Meclis Üyesi Fevzi Ekşi’nin AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan’ın eski danışmanı olan Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Cöbek’i görevden almasıyla başlayan kriz soğumaya bırakıldı. Gelişmeler üzerine apar topar Ankara’dan dönen Uysal, bu kararı durdururken; “Ereğli Belediyesi’ni Milletvekili Ercan Candan yönetiyor” yönündeki eleştirilere de tepki göstermişti. Ereğli Belediyesinde dün yaşanan krizin aşılması sonrası Bozhane Mevkiinde bulunan belediyeye ait sosyal tesislerde toplanan Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis üyeleri, mahalle ve köy muhtarları, AK Parti Gençlik Kolları, partililer ve çok sayıda vatandaş birlik ve beraberlik mesajları verdi. Burada sohbet eden partililer AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar’ın çağrısıyla Kdz. Ereğli AK Parti İlçe binasında tertiplenen olağanüstü toplantıya katıldı. Toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır’ın Trabzon’da olması nedeniyle katılamadığı toplantıda yaşanan kriz yüksek sesle tartışıldı. Eksi ve bazı arkadaşları toplantıda;“Ereğli Belediyesi’ni Milletvekili Ercan Candan yönetiyor” algısının yıkılması gerektiği yönündeki görüşlerini paylaştı.

Toplantının ardından Pusula’nın sorularını yanıtlayan İl Başkanı Hamdi Uçar şöyle konuştu;

Pusula - Ereğli’de ne oldu. Sorun nereden kaynaklandı.

Hamdi Uçar - “Aslında dün Ereğli de yaşanan olaylar kamu oyununda abartıldığı kadar önemli olmayan konular. Tabi basına yansıması arkadaşımızın basına bir açıklama yapması konuyu biraz daha şova dönüşen bir ortama taşımıştır. Dün belediye başkanımızın Ankara ziyareti nedeniyle vekaleten bıraktığı arkadaşımız daha önce başkan yardımcılığına getirilen milletvekili eski danışmanı arkadaşımızın görevden alınmasıyla ilgili daha önceki talepleri olmuş. Tabii alınmaması neticesinde kendisinin bu göreve vekaleten verilmesi durumundan dolayı da bu yetkiyi kullandığını görevden aldığını ifade etti.

Dün de kendileriyle bir toplantı yaptık. Akşam vakitlerinde konunun neden olduğunu, niçin buralara geldiğini sorununun ne olduğunu rahatsızlıklarının ne olduğunu ilçe yönetimimiz ve belediye meclis üyeleriyle birlikte değerlendirdik. Yani abartıldığı kadar önemli olmadığını düşünüyorum. Bu sorunları kendi iç bünyemizde aile içersinde çözebileceğimizi ve çözdüğümüzü düşünüyorum. Tabi farklı düşünceler farklı fikirler olabilir. Farklı kişilerin belediye başkan yardımcılığı yada diğer görevlerde olması konusunda düşünceler olabilir ama bu işin hiyerarşik yapısı vardır. Herkes bu yapıya uygun bir şekilde hareket etmek zorundadır. Ayrıca biliyorsunuz bizim parti disiplinimiz vardır. Parti disiplini içerisinde herkesin bu görevleri yapması gerekiyor. Biz de bu bağlamda il başkanlığı olarak dün akşam saat 20.00 bütün arkadaşlarımızı toplayarak konunun önemini bildirerek bir değerlendirme yaptık. Arkadaşımızda neden niçin böyle bir çalışma yaptığını neden böyle bir karar verdiğini ifade ettiler. Biz de belediye başkanımızla bir araya geldik. Bundan sonra buna benzer sorunlar çıkmaması için değerlendirmemizi düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaştık. Yaşananlar çok önem arz den Ereğli’nin geleceğiyle ilgili hizmetlerle ilgili engel yaratacak bir durum değildir.

Pusula – Fevzi Ekşi ile konuşmalarınızda açıklaması ne oldu?

Hamdi Uçar - Açıklamalarında somut bir şey yok. Yalnız İbrahim Cöbek’in milletvekilimizin danışmanı olarak tekrar belediye başkan yardımcı olması sanki bu bir baskı unsuru oluşuyor.

Sayın milletvekilimizin burada bir görevlisiymiş gibi hareket etmesi algısı oluştuğunu, sadece milletvekilimizin burada yetkili olduğunu, milletvekilimizin buraya yöneldiğini, o başkan yardımcımızın vesilesiyle yöneldiği gibi bir düşünce ortaya çıktı. Kamuoyunda böyle bir algı olduğunu, bu algıyı ortadan kaldırma adına böyle bir yetki kullandığını ifade etti. Kamuoyunda böyle bir algı var. Bu algının veya yanlış yorumlamaların birlikte ortadan kaldırılması gerekir. Belediye başkanımızla, arkadaşlarla konuştuk durumun normale dönmesi düzelmesi konusunda belediye başkanımız müdahale etti.

Pusula - Fevzi Ekşi ihraç edilecek mi?

Hamdi Uçar - Biz bu konuyla ilgili raporlarımızı yazdık. Hem teşkilat başkanlığımıza hem yerel yönetimler başkanlığımıza bildirdik. Dün yapılan toplantı ve gelişmelerin tamamını objektif bir şekilde bir rapor hazırlayarak kendilerine illettik. Yerel yönetimler başkanımızla görüştük. Teşkilat başkanımızla görüştük. Konuları ilettik. Tabi bunlar parti disiplin kurullarımızın vereceği kararlardır. Yapılacak bir şey varsa ilgili kurullarca yapılacaktır. Bizim bu yönde bir talebimiz söz konusu değil.

Bizim görevimiz sadece parti içerisindeki otorite ve disiplini sağlamaktır. Yerel yönetici arkadaşlarımızın da buna benzer olaylarla karşılaştıklarında hemen kademe başkanıyla, ilçe başkanıyla, il başkanıyla bu konuyu konuşup görüşerek çözüm bulma konusunda yardım istemeleri lazım.

Bundan sonra sorun yaşayan ilgili arkadaşlarımızın öncelikle bizlerle konuşması gerekiyor.

Böyle bir hata yapılmış ama bunun parti disiplin suçlar içersinde cezası nedir, elbette ki bunu disiplin kurulları karar verecektir. Ama tabii ki; ‘ ben partimdeyim. Devam ediyorum. Görevimin başındayım’ diyeceklerdir. Kendi düşünceleri fikirleri alınacaktır tabiî ki”

Pusula - Ereğli Belediyesi’nin Ercan Candan tarafından yönetildiği eleştirilerine ne diyorsunuz?

Hamdi Uçar - Bunlar bir iddiadır. Sadece iddianın sonuçlanması lazım. Birinin açık bir şekilde ifade etmesi lazım. Ereğli’deki yerel seçimlerde milletvekilimiz Ercan beyin çok büyük katkıları ve çabaları olmuştur. Gayretleri olmuştur. Kendisi de böyle bir başarının ardından belediyeyle ilişkilerini sıkı hale getirmiştir. Neden sıkı hale getirmiştir? Ereğli Belediyesinin çalışmalarıyla ilgili, Ereğli’deki yapılacak hizmetlerle ilgili, projelerle ilgili çok büyük idealarımız oldu. Bunun için belediye başkanlarımızın milletvekillerimizin elbette ki kol kola girmesi lazım. Beraber olması lazım. Yani milletvekilinin belediye başkanıyla hareket etmesi, ortak hareket etmesi onun yanında olması belediyeye müdahale olmamalıdır. Böyle algılanmamalıdır. Aksine, milletvekili belediyle ilişkilerini mesafe konulursa bu kez de belediye ile ilgilenmiyor algısı oluşabilir. Buna nerden baktığınıza bağlıdır. Ama biz bu pencereden baktığımızda milletvekilimizin orada yerel seçimlerde belediye başkanı adayımızın vermiş olduğu taahhütleri projeleri hayata geçirmek için çaba ve gayreti olarak görüyoruz. Diğer meclis üyesi arkadaşlarımızın da bu pencereden bakarak olayları değerlendirmesini istiyoruz. O yüzden sokaktaki bir takım konuşmalar bir takım algıların doğru olmadığına inanıyorum”

Editör: Pusula Gazetesi