Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ile MHP Zonguldak Belediye Başkan Adayı Selahattin Gülay´ı basına karşı takındıkları tutum ve davranışları nedeniyle kınayarak tüm adayları benzer şekilde davranmamaları konusunda uyardı.


Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ve MHP Zonguldak Belediye Başkan Adayı Selahattin Gülay´ın basına karşı takındıkları tavra kınama ve uyarı geldi.


Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Çaycuma ve Zonguldak´ta yaşanan iki farklı olayla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Çaycuma Cuma Gazetesi´ne yapılan zabıta denetimi ve MHP Zonguldak Belediye Başkan Adayı Selahattin Gülay´ın sarf ettiği sözleri nedeniyle toplanan KGD Yönetim Kurulu taraflarla görüştü.


Özellikle seçim dönemlerinde benzer olayların yaşanması nedeniyle tüm adayları da uyaran KGD yönetimin açıklaması şöyle:


"29 Mart Yerel Seçimleri için son iki haftaya gireceğimiz şu günlerde hassas bir dönemden geçmekteyiz.


Bu süreçte Belediye Başkan Adayları´nın rekabetlerini, söylem ve açıklamalarını yakından izliyoruz. Ne yazık ki şık ve hoş olmayan bazı tavır ve tutumlara da tanıklık ediyoruz. Demokrasinin tüm kurallarının ve fikir özgürlüğünün en üst düzeyde yaşanması gereken bu süreçte, bu tür yanlış tavır ve davranışların ortaya çıkması hiç şüphe yok ki endişe vericidir.


10 Mart Salı günü Saat 9.30&[#]8217;da Cuma Gazetesi´ne gelen Çaycuma Belediyesi Zabıta Komiseri başkanlığındaki dört kişilik zabıta ekibi kendilerini Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen´in gönderdiğini belirterek ruhsat denetiminde bulunmuşlardır.


Bu denetimin Cuma Gazetesi´nde Sayın Gülşen´i eleştiren ´tam bir skandal´ şeklindeki haberin ardından yapılması denetimin masumiyeti konusunda şüphe yaratmıştır.


Gelişmeler sonrası taraflarla yaptığımız görüşmeler de bu düşünceyi doğrulamıştır.


Belediyelerin gazete dâhil rutin denetimleri yapmasına kimsenin diyebileceği bir şey olamaz. Eleştirel haberler sonrası cevap ve düzeltme hakkını kullanma yolları açıkken, zabıta memurları kullanılarak yapılan bu tür baskıları tüm basın çalışanlarına yapılmış sayıyoruz.


Diğer yandan yine 10 Mart 2009 tarihinde yayınlanan gazetelerde MHP Zonguldak Belediye Başkan Adayı Selahattin Gülay´ın; "Zonguldak´ta satılık kalem bir tane var. O da benim hakkımda yazıyor.


O satılık kalem kendini biliyor" şeklindeki sözleri tüm camiamızı töhmet altında bırakmıştır. Sayın Gülay´ın kendisine yönelik kişisel eleştiri ve yorumlarında isim vermeden ortaya koyduğu bu yaklaşım hem şahsına hem Zonguldak Belediyesi´ni yönetmeye aday bir kimliğe yakışmamıştır.


Kendisi ile yapılan görüşmemizde bu hassasiyetimiz hatırlatılmış, kendisi de özür dileyerek cevap hakkını kast ettiği gazeteciye yazılı olarak kullanacağını belirtmiştir.


Siyasetçiler ile gazeteciler, aynı şekilde düşünmek, aynı anlayışa sahip olmak zorunda değildir. Farklı görüşleri, farklı yaklaşımları dile getirirken söylemlerin karşılıklı kişilik hakları gözetilerek dile getirilmesi, polemiklerin kişiselleştirilmeyip fikirler üzerinden yürütülmesi herkes için en doğru yol olacaktır.


Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu olarak, Sayın Gülşen ile Sayın Gülay´ın bu davranışlarını ve yaklaşımlarını kınıyor, benzeri gelişmelerin yaşanmaması konusunda tüm adayları uyarıyoruz. Çağrılarımızı dikkate alan tüm taraflara şimdiden teşekkür ediyoruz.


Kamuoyuna saygıyla duyurulur".

Editör: Pusula Gazetesi