Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) 30'uncu Dönem, Maden Tetkik Arama'da (MTA) 20'inci Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmeleri, Türk İş Kamu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu ile Türkiye Hizmet ve Ağır Sektör İşverenleri Sendikası arasında devam ediyor.
Genel Başkan Yardımcısı Mutlu'nun Toplu Sözleşme süreci ile ilgili açıklaması şöyle:
"Hepimizin bildiği gibi kamuoyunda yakından takip ettiği gibi Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda ve Maden Tetkik Arama’da çalışan üyelerimizin hak ve menfaatlerinin korunup kollanıp ve çoğaltılması için başlamış olan toplu iş sözleşme görüşmeleri sürecimiz devam ediyor. Biliyorsunuz TÜRK-İŞ’e bağlı bir sendika olduğumuz için TÜRK-İŞ’in içindeki kamuda örgütlü sendikalarından oluşan kamu koordinasyon kurulu ile beraber hareket ediyoruz. Bu manada TÜRK-İŞ Başkanımız sürecin başından bu yana ifade ettiği gibi tüm Türkiye'de çalışan 700 bin kamu işçisi adına yüzdeki 45 zam ilk altı ay için. Yüzde 15 refah payı ve taban ücretini 15.000 TL olarak belirlenmesi için devamlı açıklamalarını ve mücadelesini sürdürüyor TÜRK-İŞ başkanı ve arkasındaki diğer sendikalarla beraber. Biz de bu mücadeleye destek oluyoruz, beraber yürütüyoruz Tabii gelinen noktada hükümet adına TÜHİS’in vermiş olduğu zam oranları %40. Taban ücreti 12.000 TL olacak şekilde teklifle geldiler. Sayın Çalışma Bakanımızla TÜRK-İŞ başkanımızın ve koordinasyon kurulunun yaptığı görüşmeler kamuoyunda biliniyor. Sizlerin de bildiği gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın dün açıkladığı üzere daha önce de bizim toplantılarımızda gündeme geldiği üzere yarın yani Salı günü artık bu toplu sözleşme görüşmelerini seçimden önce bitirilmesi için hem işçi sınıfından hem de işçi sınıfının temsilen sendikalardan bir basınç var, bir mücadele var.
Biz de Genel Maden İşçileri Sendikası olarak sürecin önümüzdeki hafta yapılacak olan seçimlerden önce sonuçlanması taraftarıyız. Yani bu kadar emeklinin, asgari ücretlinin, memurun, toplumun bütün kesimlerinin mağduriyetlerini giderilmesi adına bir takım adımlar atmış olan hükümetimiz, Türkiye'de 700.000 işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve anlaşmasını da bitirilmesi için bir adım atması gerekiyor artık. Bu manada dün Cumhurbaşkanımız Salı günü bu sürecin sonlandırılacağını ifade etti.
Tabii ki burada önemli olan sürecin sonlanması değil, önemli olan işçilerimizin haklı taleplerine karşılık verilecek şekilde bu sürecin sonlandırılması bizim genel maden işçileri sendikası olarak en büyük arzumuz. GMİS olarak bizim üç ana temel madde üzerinden sözleşme görüşmelerimiz yürütülüyor şu anda. Birincisi ve en önemlisi yer üstünde yani TTK’da çalışıp da yer üstünde çalışan işçilerimiz maalesef üzülerek ifade ediyorum ki kamuda çalışan işçilerimiz asgari ücretin altında kaldıkları için asgari ücrete tamamlanacak şekilde ücretlerle kamu işçiliği yapıyor.
Bu bizi derinden yaralıyor. Aynı şekilde MTA’da çalışan işçilerimiz içinde de aynı durumda olanlar var. Bizim birinci önceliğimiz ve en önemli talebimiz MTA ve TTK’da yerüstünde çalışan işçilerimizin ücret dengesini ve ücret adaletsizliğinin ortadan kaldırılarak onların ücretsiz skalalarının yeniden düzenlenmesi ve işlerimizin taleplerine karşılık verecek nitelikte bu skalanın yeniden oluşturulması bizim en önemli önceliğimiz.
İkincisi yeraltında çalışan işçilerimiz biliyorsunuz iki asgari ücretten dolayı bütün çalışanlarımız aynı ücret alıyor. En zor işi yapan işçimiz de en geri hizmette çalışan işçimiz aynı ücret alıyor. Bu büyük bir iş huzursuzluğu , iş barışı huzursuzluğu oluşturuyor. Bunun da çözülmesi için yeri altındaki ücret gruplarının yeniden düzenlenmesi yani en zor iş yapanlar en geri hizmeti yapan işçimizin arasında bir ücret fark oluşturulması yönünde bir talebimiz var. Yine bununla beraber yer üstünde alınıp da gerektiğinde yer altında çalıştırılmak üzere alınan işçilerimiz var. Bu arkadaşlarımızda zaman zaman iş gereği yer altında gönderiliyor yer altında çalıştırılıyor zaman zaman yer üstünde çalıştırılıyor. Bunların artık kalıcı bir niteliğe, kalıcı bir vasfa sahibi olması lazım. Bu arkadaşlarımızın da sıfır koduna geçirilmesi diye bir talebimiz var.
Bu üç talebimize kısmen de olsa karşılık verecek şekilde eğer bir yaklaşım olursa sözleşmenin bir an önce bitirilmesi en büyük arzumuz. Bunun için varımızla yoğumuzla mücadele ediyoruz. En başta Sayın TÜRK-İŞ başkanımız Ergün Atalay ve Genel Başkanımız Hakan Yeşil olmak üzere mücadelelerinde gerçekten baştan beri çok büyük bir kararlılık sergilediler. Biz de teşkilat olarak genel başkanımızın ve onun nezdinde TÜRK-İŞ başkanımızın, yönetim kurulumuzun arkasındayız. Mücadelemizin sonuna kadar sürdüreceğiz. İşçilerimizin haklı talepleri karşılık bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz ama istiyoruz ki seçimden önce bu süreç sonlandırılsın çünkü seçimden sonra ki tablolar çabuk yerine oturamayacağı için, yeni kabileler yeni bakanlıklar çabuk göreve başlayamayacağı için dolayısıyla bizim grev hakkını kullanmak gibi bir yasal süremiz var. O yasal süre dolmadan bu işin sonuçlanması lazım. Bunun içinde en uygun zemin bu hafta diye düşünüyoruz. İnşallah bu hafta bu işi sonuçlandırmak için mücadele ediyoruz."
Haber: Öznur Güneş