Zonguldak´taki deneyimli ve genç gazeteciler iftar yemeğinde bir araya geldi. Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından organize edilen iftarın ardından gazeteciler, mesleklerini de masaya yatırarak tartıştılar. Memurlar Lokali´nde düzenlenen iftara Zonguldak ve merkezde bulunan yaygın ve yerel basın kuruluşlarının temsilcileriyle, haber müdürleri muhabirler katıldı. KGD´nin Ereğli ve Çaycuma´da bulunan üyeleri de iftara katılarak görüş ve düşünceleriyle tartışmayakatıldılar.


Yemeğin ardından gazeteciler mesleği masaya yatırarak tartıştılar. Mesleki sorunlarda öncelikle genç gazetecilere söz hakkı verilirken, mesleki rekabetin yanı sıra insani ilişkiler de öne çıkan konular oldu. Katılımcılara teşekkür eden KGD Başkanı Atilla Öksüz, bu tip etkinliklerle bir araya gelmenin faydalarına değinirken, yeni nesil gazetecilerin önemini vurguladı.


Başkan Öksüz; "Aramızda bu mesleğin devamını getirecek genç arkadaşlarımız var. İki veya üç yıl sonra Zonguldak´ın gündemini bu arkadaşlar belirleyecek. Ancak mevcut gidişat pek iç açıcı değil. Basın kamuoyu adına kurumları ve çalışmaları denetler. Zonguldak kamuoyunun bizden bu yönde beklentileri var. Bizler işimizin gereğini yaparak kamuoyunun bu beklentilerine yanıt verebilmeliyiz. Kentin ekonomik, sosyo ekonomik ve kültürel yaşamına ilişkin katkılar vermeliyiz. Medya her zaman işin merkezinde olmalı. Bu yüzden genç gazeteci arkadaşlara ve muhabir adaylarına çok önemli görevler düşüyor. Gazete patronlarına önemli görevler düşüyor. Bu kötü gidişat devam ederse maalesef birkaç sene sonra bu amaç ve düşünceyle mesleğini yapmaya çalışan gazetecilerin sayısı çok azalacak ve yenileri yetişmeyecek. Tecrübeli gazeteci arkadaşlarımdan ricam, ellerinden geldikçe genç arkadaşlarımıza yardım etsinler. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Bir çok genç gazeteci adayının heyecanı daha ilk günlerde kırılıyor. Bazı arkadaşlarımız yanlış yönlendirmelerle daha en başta kaybediyor. Bu mesleğe fantezi olarak başlayan veya fotoğraf makinesini boynuna takıp dolaşmanın heyecanını yaşayan arkadaşlarımızın arasında bu mesleği gerçekten yapabilecek olanlara hep birlikte yardımcı olmalıyız. Bir çok alanda elbette sorunlar var. Ancak sorunları çözecek olanlarda yine bizleriz. Eğri oturup doğru konuşalım. Bugün emek sömürüsünün en fazla yaşandığı yerlerden biri de basın sektörüdür. Değişik nedenler ve gerekçelerle bu sorunlar yaşanıyor. Bunları sık sık bir araya gelerek, yüzleşerek daha fazla dile getirmek zorundayız" dedi.


Katılımcılara teşekkür eden Öksüz, Memurlar Lokali Müsteciri Sami Aydın´a gösterdiği ilgi ve sponsorluk için teşekkür etti.


ÇOK SAYIDA GAZEETCİ SÖZ ALDI


Öksüz´ün açılış ve teşekkür konuşmasının ardından görüş ve düşünceler istendi. Kimsenin ilk sözü almak istememesi üzerine Öksüz ilk söz hakkını Zonguldak´ın en genç muhabiri olan ve 1 yıldır çalışan 18 yaşındaki Onur Altındağ´a verdi. Altındağ´ın ardından sırasıyla mikrofon dolaştırılarak, görüşler, eleştiriler ve talepler dinlendi. Bir birleriyle tanışmamış olan ajans ve gazete temsilcileri kendilerini tanıtarak Karaelmas Gazeteciler Derneği´ne teşekkür ettiler.


Yaklaşık 1.5 saat devam eden paylaşım toplantısında, basın çalışanlarının eğitim sorunları, patron muhabir ilişkileri, karikatüristlerin yeri ve gazetelerin karikatüristlere bakışı, basın siyasetçi ilişkileri, mesleki ahlak ve insani ilişkilerin gerekliliği, rekabetin gerekliliği ve gazeteciliğin nasıl daha saygın hale getirilebileceği gibi konularda görüşler öne çıktı.


KGD Başkanı Atilla Öksüz fikirlerden yola çıkarak önümüzdeki günlerde basın kurultayı veya çalıştay şeklinde bir toplantı yapılıp mesleki sorunların daha geniş zamanda tartışılması gerektiğini söyledi.


Daha sonra duygu ve düşüncelerini dile getiren usta gazeteciler, Zonguldak il genelindeki çalışma yaşamlarını ve mesleğin zorlukları ile ilgili düşünce ve önerilerini aktardı.


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak Temsilcisi ve KGD Başkan Yardımcısı Osman Sav´da, birlik ve beraberliğin öneminden bahsederek, katılım için tüm meslektaşlarına teşekkür etti.




Editör: Pusula Gazetesi