İşte Fevkani Köprü’nün 24 Ekim 2022 tarihli çelik metrajına ilişkin rapor: 
“17.08.2022 tarihli, 201253 sayı numaralı ve "Fevkani Köprüsü" konu başlığı ile tarafımıza gelen yazıya istinaden, ilgili köprünün çelik metrajı çıkarılmış ve bu yazıya EK olarak mahal isimleriyle sunulmuştur. Yapılan hesaplamalarda;
Tarafımıza sunulan projede yer alan mahal ve aks isimleri metraj tablosunun isimlendirilmesinde benzer olarak kullanılmıştır.
Kesit ölçüleri Şekil 1'de verildiği gibi tablolarda kullanılmış olup aksi belirtilmedikçe ölçüler milimetre birimindedir.
Bütün kesitlerde çelik birim hacim ağırlığı 8.00 ton/m³ olarak dikkate alınmıştır.
Projede yer alan tip kesitler ve açıklık mesafeleri yerinde erişilebilen noktalarda doğrulaması yapılarak hesaplamalar yapılmıştır.
Erişim olanağı olmayan yerlerde ise tip kesitlerde proje verileri üzerinden hesaplamalar yapılmıştır.
Proje üzerinde kirişler arası yatay stabilite elemanlarının bulunmadığı tespit edilmiştir. Fakat yerindeki incelemelerde var olan yatay çaprazlar iligli kısım için tip detay olarak dikkate alınmış ve hesaplamalara dahil edilmiştir.
Köprü rampaları, köprü üstü ve köprüye bağlanan merdiven korkuluklarının tip kesit özellikleri yerinde ölçülmüş ve toplam metraja dahil edilmiştir.
Betona gömülü donatılar, 1 adet tekil temel ve 1 adet tabliyede üst kesitinde tespit edilerek tip detay kabulü ile yaklaşık metraja dahil edilmiştir. Tabliye üstü parapet kirişler paspayı dökülmüş yerlerden refereans alınmak suretiyle yaklaşık metraja dahil edilmiştir.
Bir adet tekil temel etrafında açılan gözlme çukuru yardımıyla tekil temel altında 4 adet 300 mm çapında 3 mm et kalınlığında boru kazıkların olduğu saptanmıştır. Kazık boyları 10 m olarak
dikkate alınmış ve içerisinde yer alan donatılar yaklaşık metraja dahil edilmiştir. Perçin delikleri metrajdan kayıp olarak düşülmemiş ve perçin gövde ağırlıkları da hesaplamalara dahil edilmemiştir. Fakat, sadece perçin kafaları çift taraflı yarım küre olacak şekilde çapları dikkate alınarak yaklaşık metraja dahil edilmiştir.
Köprü altı ve civarında, dükkan içerileri ve dışarılarında, iş merkezinden köprüye olan bağlantı platform profil ağırlıkları bu metraja dahil edilmemiştir.
Yukarıda bahsi geçen ölçümler ve kabuller neticesinde Fevkani Köprüsünde, mahal bazlı EK özet listesinde verildiği üzere, toplam 1842,15 ton çelik malzemenin bulunduğu hesaplanmıştır.
Bilginize sunar gereğini arz ederim.”

01

02

Kaynak: Haber Merkezi