Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi’nin 8’inci Olağan Genel Kurulu, dün gerçekleştirildi.
Üç adayın yarıştığı ve 398 üyenin oy kullandığı genel kurulda, Hüseyin Şirin 182 oy alarak yeniden başkanlığa seçildi
Zonguldak Belediyesi Nikah Salonu’nda yapılan Genel Kurul, üyelerin tepkisine neden oldu. Binanın engellilerin çıkabileceği şekilde inşa edilmemesine tepki gösteren engelli vatandaşlar, nikah saatiyle kongrenin çakışması nedeniyle bu kez 7’nci kattaki yemekhane salonuna çıkmak zorunda kaldılar.

Genel Kurul’a, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Poyraz, Ortopedik Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Cemal Merdan, CHP İl Başkanı Halil Furat, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, MESİAD Başkanı Ümit Velioğlu, Zonguldak Belediye Başkan Aday Adayı Bahaddin Arı ve çok sayıda engelli ile aileleri katıldı.

Divan Başkanlığı’nı Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Poyraz’ın yaptığı kongrede, sürekli tartışmalar yaşandı. Kongrede, mevcut Başkan Hüseyin Şirin, Fehim Dinç ve Yakup Marangoz aday oldu. Dinç ve Marangoz, konuşmalarında, Şirin’i sert dille eleştirdiler. Bu eleştiriler nedeniyle adayların taraftarları arasında sık sık tartışmalar meydana geldi.

Özellikle derneğe ait minibüsün kimin ve hangi amaçlarla kullandığı yönünde eleştirilere maruz kalan Başkan Şirin, sakin bir şekilde tek tek yanıt verdi.

POYRAZ: “BELGELEYİN, BİZ DE İPİNİ ÇEKELİM”

Şirin’in açıklamaları üzerine konuşma yapan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Poyraz, “Minibüsün başka amaçlarda kullanıldığını iddia ediyorsanız, bunu belgeleriyle gelir, burada bize sunarsınız. Biz de o zaman gerekli kişilerin ipini çekmesini biliriz. Ama Başkan’ın açıklamasına göre, bu minibüs daha 40 bin kilometrede ve bu araba ilk alındığında ilk önce biz kullandık ve sadece 15 bin kilometresini biz yaptık. Araba alınalı kaç yıl oldu? Onun için eleştiri yapacaksanız, lütfen destekli yapın” dedi.

Adaylar Fehim Dinç ve Yakup Marangoz, Genel Başkan Poyraz’ın bu açıklamalarını taraflı olarak gördüklerini belirterek, divanda oturan bir kişinin konuşmaları desteklememesi gerektiğini belirttiler. Genel Başkan Poyraz, doğru neyse söylemek zorunda olduğu şeklinde yanıt verdi.

DİNÇ: “SORUNLARINIZA ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

İlk olarak aday Fehmi Dinç söz aldı. Dinç, konuşmasında, “Derneğimizin içinden biri olarak bu derneği yakından takip ediyorum. Fakat birçok engelli vatandaşım gibi ne dernekten bir fayda gördüm, ne de dernek bürosuna gidebildim. Zaten gidenler de dernek büromuzun çoğu zaman kapalı olduğunu görmüşlerdir. Ben 13 yıldır bu derneğin içerisinde olan diğer iki aday arkadaşımıza da soruyorum; uzun zamandır neden engelli arkadaşlarımın görüşüp kaynaşacağı, bir araya gelip dertleşeceği, çayını-kahvesini içip yudumlayacağı bir mekan olmamıştır? Ayrıca Yakup arkadaşıma şunu soruyorum; madem bu yönetimi beğenmiyordun, neden uzun yıllardır bu yönetimle çalıştın veya beğeniyordun da şimdi neden aday oldun? Bilindiği gibi derneğimizin bir tekstil atölyesi var ve bu atölye neden çalışmıyor? Bu derneği çalıştırma gücünü neden kendinizde bulamadınız? 2007 yılında derneğimize Milletvekilimiz Sayın Köksal Toptan tarafından hibe edilen bir minibüs var ve bu minibüs bu zamana kadar neden engellilerin hizmetinde kullanılmamıştır? Zonguldak’ta 12 bin engelli varken, neden derneğimizdeki engelli üye sayısı 500 civarında kalmıştır? Biz üyelerimizi, çalışan üyeler olarak ayrı ayrı günlerde toplayıp sorunlarını dinleyeceğiz ve sorunlara çözüm bulmaya çalışacağız. Biz yönetim olarak sizlere faydalı olacağımıza kendimiz inandık ve sizlere faydalı olmak için karşınıza çıktık” dedi.

MARANGOZ: “ADAY OLMAYACAĞINI SÖYLEYEN ŞİRİN NEDEN ADAY OLDU?”

Bir önceki yönetim kurulunda 8 yıl görev alan ve bu dönem adaylığını koyan Yakup Marangoz ise, “Ben yaklaşık 8 yıl, 6 ay bu yönetimle birlikte görev yaptım. Bu yönetimle birlikte yapılan 7’nci O1ağan Genel Kurulu’ndaki seçim sonrasında mevcut Şube Başkanı’nın bir daha aday olmayacağını ve yönetim kurulundan birisinin aday olması durumundan gerekli desteği vereceğini, yönetim kurulundaki diğer arkadaşların yanında açıklaması üzerine aday oldum. Ayrıca Hüseyin Şirin Başkanımıza sormak istiyorum, bir önceki kongrede aday olmayacağını söylerken bugün neden aday olmaya karar vermiştir?” diye konuştu.

ŞİRİN: “ÜYELERİM ‘YOLA DEVAM’ DEDİ, BEN DE ADAY OLDUM”

Mevcut Başkan Hüseyin Şirin de, derneğin çalışmaları ve kendisine yöneltilen eleştirilere şu yanıtları verdi:

“Dernek binamızın üyelerimize uygun bir yer olmadığını biliyoruz, ama uzun zamandır bunun mücadelesini veriyoruz. İstanbul’da bir firma 150 metrekare hibe prefabrik binamızı üstlendi, ama Zonguldak’ta yer yok. Ama her ne olursa olsun, sizler için o yeri de bulacağım. Aday oldum, çünkü üyelerim, ‘Yola devam Başkan’ dediler. Derneğin minibüsü ise, 40 bin kilometrede geldiği günkü gibi duruyor. Şimdi yeniden bakımını da yaptırdık. Yakup Bey de neyin ne olduğunu biliyor. Hatta minibüs bir süre onun garajında durdu. Sonuç olarak ne sorununuz varsa, gelip bana sorabilirsiniz ve tek tek yanıt vermeye hazırım.”

Konuşmaların ardından yemekhane salonuna çıkmak zorunda kalan üyeler tepkilerini gösterdiler. Özellikle tekerlekli sandalyeli vatandaşlar, 2’nci katta asansörün durmaması sebebiyle bir kat alta indirilerek asansöre bindirildiler. Bin bir zorlukla 7’nci kata çıkan engelli vatandaşlar, bu kez düzensizlik nedeniyle zor anlar yaşadılar. Tansiyonun oldukça yükselmesiyle divan heyeti, polis ekiplerine haber verdi. Fakat kongre öncesi emniyete haber verilmediği için polis ekibi olaya müdahale edemedi.

Editör: Pusula Gazetesi