Dava açma işlemi te bir eş tarafından gerçekleştirilebileceği gibi eşlerin her ikisi de anlaşmalı boşanma protokolü imzalayarak yapabilir.

Bu tür davalar, genel anlamda bir veya maksimum iki celse ile karara bağlanmaktadır. Ancak çekişmeli olması halinde dava süresi uzayabilmektedir. Kanunlar kapsamında özel ve genel olmak üzere iki tür ayrım vardır.

Özel boşanma sebepleri boşanma davası kapsamında Türk Medeni Kanunu içerisinde, 161-166. Maddeler arasında ele alınmış, düzenlenmiştir. Bu açıdan özel boşanma nedenleri arasında şu gibi sebepler yer almaktadır;

  1. Akıl hastalığı
  2. Terk
  3. Suç işleme ya da haysiyetsiz yaşam sürme
  4. Hayata kast, pek kötü ya da onur kırıcı davranış
  5. Zina

Özel boşanma davası sebeplerine dayanarak dava açmada davacı eş, karşının kusurlu olduğunu veya olmadığını ispatlamak durumunda değildir. Yalnızca özel boşanma nedeni olduğu kanıtlanmalıdır. Dolayısıyla uzman bir hukuk bürosundan yardım almak yararlı olacaktır. Genel boşanma nedenleri ise şöyledir;

  1. Eşlerin anlaşamaması
  2. Ortak hayatın tekrar kurulamaması
  3. Evlilik birlikteliğinin sarsılması

Burada boşanma kararı için, davacı eş karşı tarafın kusurunu ispatlamak durumundadır. Davacı kusuru daha ağırsa davalı davaya itiraz edebilir. Her iki eş eşit derecede kusurluysa, tarafların boşanmasına karar verilebilir; ancak bu durumda taraflar tazminat isteyemez.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Boşanma davası türlerinden biri olan çekişmeli boşanmada, belirli bir iradenin sonucu olarak konu bulunmamaktadır. Ancak genel anlamda bir veya birden fazla konuda anlaşmazlık yer almaktadır. Bu tür davalar, anlaşmalı davalara göre daha uzun sürer.

Dolayısıyla boşanma kararı alan taraflar, anlaşmalı davaları daha sık tercih etmektedir. Boşanmaya konu olan hususlarda uzlaşma olduğu için kısa sürede boşanma olabilmektedir. Ancak çekişmeli davalarda dilekçe aşaması yaklaşık olarak birkaç ay almaktadır. Bunun tamamlanması ardından ön inceleme, sonrasında da duruşma gerçekleştirmektedir.

Çekişmeli boşanma davası türünde tarafların sunduğu deliller, iddialar ve talepler hakim tarafından değerlendirilir. Bu yönüyle daha uzun süre gerekmektedir. Bazı durumlarda yıllar sürebilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası, aile mahkemesine gidilerek açılmaktadır. Aile Mahkemesi, TMK 184. maddede bulunan özel usul kurullarını da göze alarak, genel hükümlere göre yargılama gerçekleştirir. Bunun için herhangi bir adliyenin, Aile Mahkemesine gidilebilir.

Bu açıdan yetkili mahkeme belirlenebilmesi için tarafların ikametgahının bir önemi bulunmaz. Taraflar uygun gördükleri adliyeyi tercih edebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasının en önemli konusu, boşanma protokolüdür.

Zira Aile Mahkemesi bu protokolü esas alarak, boşanmaya dair karar verir. Çekişmeli boşanma davası esnasında uygulanan usuller, burada yer almamaktadır. Bu açıdan karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi, ön inceleme gibi süreçler bulunmaz. Doğrudan duruşma günü alınmaktadır.

En İyi Boşanma Avukatı

Gerek anlaşmalı gerekse çekişmeli boşanma davası içinde avukatın büyük bir önemi vardır. Zira boşanmada mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi konularda adaletli paylaşım ve kararlar, avukatlara başvurularak daha iyi gerçekleştirilebilir.

Ayrıca müvekkilin lehine olabilecek durumların araştırılması, bu yönde karar verilmesine yardımcı olunması boşanma avukatının başarısına bağlıdır. Dolayısıyla özellikle anlaşmalı olmayan boşanmalarda, avukatların önemi oldukça büyüktür.

AHD Durak Hukuk dava boyunca müvekkili ile iletişim kurarak, en iyi sonuçları almasına yardımcı olmaktadır. Boşanma prosedürlerine ve güncel medeni kanuna hakim olan büromuz, insan psikolojisinin de bilincinde olarak size en kısa sürede sonuç sağlamaktadır.