Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) TAŞ Genel Müdürü Oğuz Özgen, ´´Büyük krizi geride bırakmamızda, çalışanlarımız ve sendikamızın verdiği destek büyüktür´´ dedi.
Özgen, Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesinin Büyük Anadolu Otel´de düzenlenen 9. olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, sendikacılığın, ekonomik, siyasal, toplumsal koşullar ve ihtiyaçlar çerçevesinde, ücret ve hizmete yönelik faaliyetlerin ötesine geçen katılımcı demokrasi ve sivil toplumunun en önemli unsurlarından biri haline geldiğini söyledi.
Türk Metal Sendikasının demokratik sendikal anlayışında üyelerin ve ailelerinin refahına, gelişimine yönelik faaliyetlerde bulunduğunu hatırlatan Özgen, şöyle konuştu:
´´Bu büyük krizi geride bırakmamızda çalışanlarımız ve sendikanın verdiği destek çok büyüktür. Entegre demir çelik tesislerinde bu tür krizi atlatmak çok güçtür. Biz, 1999-2001 ve daha önceki yıllarda da bu tür krizlerle yüz yüze geldik. Yurt dışına çıktığımızda bize şunu sorarlardı, ´´Türkiye´de ekonomik kriz olursa sizin şirketiniz nasıl etkilenir?´´ ERDEMİR olarak güçlü, dünya şirketiyiz, bunlarla baş etmesini biliriz. Dünya şirketleri ile rekabet ediyoruz. Türkiye´deki herhangi ekonomik krizle mücadele etme bilgim ve birikimimiz var, bu gücü çalışanlarımızdan alıyoruz. ERDEMİR´li olmaktan ve çalışanlarımdan gurur duyuyorum. Büyük eserlere birlikte imza atıyoruz. Fabrika çalışanlarının, her şeyin en iyisine layık olduğuna inanıyorum. 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzaladık. Metal sektöründeki en iyi sözleşmelerinden biridir, örnektir.´´


POSBIYIK&[#]8217;A YANIT VERDİ


CHP&[#]8217;nin üçüncü sırasında Milletvekili Adayı Gösterilen Neriman Posbıyık&[#]8217;ın eşi Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık&[#]8217;ın; &[#]8220;Erdemir çalışanlarına Ak Parti&[#]8217;ye oy vermeleri için baskı yapıldı&[#]8221; şeklindeki suçlamalarına isim vermeden yanıt veren Özgen&[#]8217;in; &[#]8220;Kimse başarısızlığını nedeni olarak bizi görmesin&[#]8221; mesajı verdi.

Yaşanan seçim sürecinde kendisi ve çalışanlarının siyasi polemiklerin içine çekilmeye çalışıldığını anlatan Özgen, şöyle devam etti:
´´Seçim sürecinde hem kendim, hem çalışanlarım, hem de ERDEMİR´i siyasi polemiklerden uzak kalmaya gayret ettik. Çalışanlarımız ve beni bu platforma çekmeye çalışan çok insan oldu. Milletvekili adayı çıkıyor konuşmalarına ERDEMİR´den başlıyor. Sanki milletvekili adayı değil, genel müdür adayı. Bırakın ERDEMİR´i Erdemirliler yönetsin, çalışsın. Biz sorumluluklarımızın bilinci içerisindeyiz. Zonguldak, izlediğim kadarıyla halk iradesini kullanarak seçimini yapmıştır, bu halkımızın takdiridir. Bazı insanlar yenilginin sebeplerini kurum, kuruluş ve kişilere saldırmakta, halkın tercihlerine saygı göstermemekte, komple teorileri üretmektedir. Biz ERDEMİR olarak her türlü sosyal sorumluluğumuzun bilincindeyiz.´´
KAVLAK´IN KONUŞMASI
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, dünyada işsizlik, açlık ve yoksullukla birlikte savaşların da devam ettiğini vurguladı.
Sendika olarak varlık gerekçelerinin haksızlıklara, yanlışlıklara, yalanlara karşı dik durmak olduğunu ifade eden Kavlak, şunları kaydetti:
´´Emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkacağız. Halktan destek almayan hiçbir hareket, başarılı olamaz. Sendikaların bu yönde yeni açılımlar yaparak yeniden dünya kamuoyunun güvenini kazanmasından rahatsız olanlar, ´´bilgi çağında sendikalara yer yok´´ yaygarasıyla sendikaların yolunu kesme çabalarına devam etmektedir. Hatta zaman zaman, küresel güçlerin bu politikası baskı ve saldırıya dönüşmektedir. Bu noktada, uluslararası sendikal hareket akıllara geliyor. Ama ne var ki bu sendikal hareket, küresel güçlerin baskı ve saldırılarına karşı emekçilere kalkan olamıyor, onları şemsiyesi altına alacak cesur adımları atamıyor. Bir taraftan küresel güçlerin saldırısı, bir taraftan sendikal hareketin tembelliği, dünyadaki sendikalaşma oranının hızla erimesine yol açıyor.´´
SENDİKALAR YAŞAM SAVAŞI VERİYOR
Türkiye´de sendikaların yaşam savaşı verdiğine dikkati çeken Kavlak, şöyle dedi:
´´İşin acı tarafı, sendika yönetimlerinin bu manzaraya seyirci kalmalarıdır. Bu seyretme devam ettiği takdirde, yakın gelecekte Türkiye´deki sendikalı sayısı parmakla sayılacaktır. Bize göre sendika ve sendikacılar böyle bir kadere razı olmamalıdır. Çünkü onları sendikacı yapan, emeğin kutsallığına olan inançlarıdır. Bu gerçeği bir çırpıda silemez, bu inancı hafife alamazlar. Sendikaların özellikle bu dönemde böyle bir lüksü olmamalıdır.´´
Editör: Pusula Gazetesi