Bir eczacı, çalışanları ve 26 doktorun 12 ve 8´er yıl hapis cezasıyla yargılandığı yolsuzluk iddialarının ardından sağlık camiası karıştı...


Zonguldak’ta çalışanları ve onların yakınları için, ´gümüş nitrat´ içeren pahalı ilaçlar yazdırdıkları reçetelerle Sosyal Güvenlik Kurumu´nu (SGK) 2 yılda 698 bin 289 lira zarara uğrattığı iddia edilen eczane sahibi 35 yaşındaki kadın eczacı P. Ö. ve 9 çalışanı hakkında, ´Sahtecilik ve dolandırıcılık´ suçlamasıyla 12 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Aynı davada reçetelerde imzası bulunan 26 doktor da ´Resmi belgede sahtecilik´ suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Sanıklar, suçlamaları kabul etmedi.

Söz konusu eczanenin reçeteler üzerinden devleti zarara uğratma girişimi, SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı´nın denetiminde ortaya çıktı. Yapılan incelemede eczanenin, 1 Temmuz 2008 ve 30 Nisan 2010 tarihleri arasında kurumdan tahsil ettiği 489 reçeteden 411´inin, eczanede çalışan A. A., S. O., C.T., B. B., Serap Y., Y. K., S. A., M. Ö., C. A. ve onların yakınlarına ait olduğu saptandı. Diğer 78 reçetede ise yine bu 9 çalışanın uzaktan akrabalarının ve arkadaşlarının adlarının yer aldığı belirlendi. Denetimlerde sahte reçeteler de saptandı

Bazı doktorların, eczane sahibi 35 yaşındaki P. Ö. ve çalışanlarının telkinleriyle hastaları bizzat görmeden, muayene etmeden hepsi de pahalı olan ´gümüş nitrat´ içerikli ilaçların yer aldığı reçeteleri hazırladıkları iddia edildi.

DOKTORLAR: YOĞUNLUKTAN KİMLİK KONTROLÜ YAPAMIYORUZ

Reçetelerde adları bulunan hastalar, soruşturma sırasındaki ifadelerinde söz konusu ilaçları yazdırmadıklarını ve reçetelerden bilgilerinin olmadığını söyledi. Doktorlar ise reçeteleri kendilerinin düzenlediğini, kaşelerin kendilerine ait olduğunu, ancak hasta muayene etmeden reçete tanzim etmiş olmalarının mümkün olmadığını söyledi. Doktorlar, muayene sırasında iş yoğunluğu nedeniyle kimlik kontrolü yapamadıklarını da ileri sürdü.

ECZANE SAHİBİ: HASTALAR HATIRLAMIYOR OLABİLİR

Eczane sahibi P. Ö. ise suçlamaları kabul etmedi. P.Ö., çalışanlarından A. A.´nın cilt sorunu olduğunu ve gümüş nitratın rahatsızlığına iyi geldiğini, bu yüzden bu ilaçları kullandığını, çevresindeki kişilere de bu ilaçlardan önermiş olabileceğini ileri sürdü. P. Ö., reçetelerin tamamının çalışanları ve yakınlarına ait olmasının ise tesadüf olduğunu iddia etti. P. Ö. hastalar için ise "İlacı yazdırdıklarını hatırlamıyor olabilir" dedi.

12 YIL HAPİS İSTEMİYLE DAVA

Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianame doğrultusunda eczane sahibi P. Ö. ve 9 çalışanı hakkında, ´Resmi belgede sahtecilik´, ´Kamu kurum ve kuruluşlarını zararına dolandırmak´ suçlamasıyla 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Eczane ile aralarında bir menfaat ilişkisi olduğuna dair bulguya rastlanmadığı belirtilen 26 doktor da ´Resmi belgede sahtecilik´ suçlamasıyla 8 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Hepsi de tutuksuz yargılanan sanıklardan 23´ü, Zonguldak 1´inci Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki ilk duruşmada hazır bulundu. Diğer sanıklar ise katılmadı. Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar beraatlerini talep ederken, duruşma ertelendi.

Editör: Pusula Gazetesi